Ben je verstrooid of vergeetachtig? Hier zijn 10 tips om je te helpen

Soms heeft gemakkelijk afgeleid of vergeetachtig zijn direct te maken met te veel multitasken. We proberen vaak meerdere taken tegelijk te doen zonder ons echt met een ervan te verbinden. Leer hier tips om te helpen.
Ben je verstrooid of vergeetachtig? Hier zijn 10 tips om je te helpen
Maria Fatima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Laatste update: 27 oktober, 2022

Wie heeft niet enkele minuten gezocht naar iets om mee te nemen, na verschillende mislukte pogingen, beseft dat je het al bij je had? Als je er iemand over vertelt, zullen ze je er al gauw van beschuldigen dat je verstrooid of vergeetachtig bent.

Als soortgelijke dingen je meerdere keren per dag overkomen, is het mogelijk om enkele strategieën toe te passen. Hieronder vind je aanbevelingen om je minder af te leiden en na te denken over wat je zou kunnen overkomen.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Geheugenverlies en vergeetachtigheid

10 tips om je te helpen als je verstrooid of  vergeetachtig bent

1. Begin met wat belangrijk is

Een agenda
Als je verstrooid of vergeetachtig bent, zijn planners een prima optie om altijd bij de hand te hebben.

Voor je aan je dag begint, kun je een lijst maken van de taken die voor je liggen en ze een prioriteit toekennen. Zo heb je niet alleen een overzicht van de dag, maar naarmate je verder komt of doelen bereikt, ga je verder met wat de volgende is.

2. Zoek een manier om jezelf aan dingen te herinneren

Als je bijvoorbeeld je lunch in de koelkast niet wilt vergeten, kun je een briefje op de deur hangen voor je naar je werk vertrekt. Herinneringen op je mobieltje zijn ook nuttig.

3. Ken je tijd en leer hem te beheren

Vaak komt afleiding voort uit gebrek aan organisatie. Daarom is het goed dat je je activiteiten kunt plannen.

Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee je kunt weten hoeveel tijd je aan een bepaalde taak of project besteedt. De meeste zijn technologisch en zijn beschikbaar voor computers of smartphones.

4. Probeer je aandacht erbij te houden

Natuurlijk kan het moeilijk zijn, maar als je terwijl je een gesprek met iemand voert ook WhatsApp-meldingen bekijkt, kun je belangrijke details van het gesprek missen.

Probeer dus aanwezig te zijn, hier en nu, bij wat er gebeurt. Oefen jezelf een grens te stellen met de hoeveelheid taken en activiteiten die je tegelijk wilt oplossen.

5. Vraag jezelf naar de dingen die je vergeet

Op welke gebieden vergeet je? Ben je altijd afwezig of vergeetachtig of alleen op bepaalde plaatsen?

Je vergeet bijvoorbeeld bepaalde alledaagse voorwerpen mee te nemen (bril, jas of sleutels) of je vergeet in feite afspraken en vergaderingen. Soms, als je erover nadenkt, kom je er uiteindelijk achter dat het niet alleen maar afleiding is, maar dat je het niet aantrekkelijk vindt om aan vergaderingen deel te nemen.

Dan werkt vergeetachtigheid als een strategie of een excuus.

6. Probeer orde te houden

Deze aanbeveling gaat hand in hand met het vorige punt. Als je voorwerpen vergeet, wijs dan vaste plaatsen aan om ze te laten liggen. Zo zul je er gemakkelijker een gewoonte van maken.

Je kunt ook proberen een aantal taken toe te wijzen die je moet volbrengen voor je van huis vertrekt. Laten we zeggen drie: pak je eten, doe je jas aan en controleer of je je bril bij je hebt. Tot je die drie geteld hebt, moet je niet weggaan.

Anderzijds, als wat je vergeet te doen te maken heeft met vergaderingen, kun je wekkers of een planner gebruiken om je geheugen te helpen. Je kunt ook een week- of maandplanner gebruiken en die op een zichtbare plaats leggen, zoals de deur van de koelkast.

7. Kies een plek die vrij is van afleidingen

Man is vergeetachtig
Afleiding als excuus gebruiken kan ons in een comfortabele situatie brengen van niet willen veranderen of verbeteren.

Als concentratie niet je sterkste kant is, probeer dan te werken of te studeren in een omgeving die vrij is van visuele en auditieve prikkels. Vermijd in je huis die plaatsen die doorgangsplaatsen zijn. Dat wil zeggen plekken waar veel mensen voortdurend rondlopen.

8. Sluit taken af

Het is belangrijk dat we proberen ons op een taak te concentreren en ons vast te leggen op een begin- en eindtijd, ook al is die kort. Als dit gebeurt, hebben we aan het eind van de dag de indruk dat we niets gedaan hebben of dat we geen vooruitgang geboekt hebben omdat we bepaalde zaken niet konden afsluiten.

9. Creëer momenten van vrije tijd en rust

Afleiding komt ook voor na veeleisende periodes. De hersenen hebben een uitlaatklep nodig, een adempauze. Daarom is het nodig een evenwicht te vinden tussen werk en ontspanning.

10. Rechtvaardig jezelf niet

Vaak hebben de etiketten verstrooid of vergeetachtig een secundair voordeel: het ontkennen van verantwoordelijkheid. Dan gebruiken we deze eigenschap om onszelf te rechtvaardigen. “Zo ben ik nu eenmaal, ik kan het niet, je weet toch dat ik verstrooid ben.”

Om uit onze comfortzone te komen en onszelf te verbeteren in die aspecten die we kunnen verbeteren, is het in deze zin belangrijk om eerlijk tegen onszelf te zijn.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
5 eigenschappen die van jou een onvergetelijk persoon zullen maken

Laten we “multitasken” opnieuw bekijken

Naast het feit dat we afgeleid of vergeetachtig kunnen zijn, moeten we ook naar de context kijken. We krijgen voortdurend boodschappen die aanzetten tot multitasken, dat wil zeggen dat we niet willen veranderen of verbeteren.

Hoewel we kunnen denken dat dit een voordeel is (met de ene hand schrijven we een boodschap op, met de andere maken we een reservering, terwijl we de lippen lezen van een collega die het kantoor binnenkomt om ons een boodschap te geven), zijn op middellange en lange termijn de gevolgen zichtbaar.

We verbinden ons nergens mee en slagen er niet in de juiste diepgang aan de problemen te geven, zodat we risico’s en mogelijkheden tot verbetering niet opmerken.

Geleidelijk aan beginnen stress en bezorgdheid de kop op te steken. Het resultaat is een geestelijke uitputting of burn-out (Spaanse link). Misschien is het ook een vraag om ons af te vragen: afgeleid door wat? Het kan zijn dat we datgene willen bereiken wat verder gaat dan wat mogelijk is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Castro, P. E. G., Barrientos, M. L. G., Sosa, E. R. C., Gatica, K. L., Hernández, R. D. R. V., García, J. H., … & Díaz, D. M. M. (2016). Factores que detonan el síndrome de burn-out. Revista Iberoamericana de Contaduría, Economía y Administración: RICEA5(9), 105-128.
  • Pikos, A. K. (2017). The causal effect of multitasking on work-related mental health: The more you do, the worse you feel (No. 609). Hannover Economic Papers (HEP).
  • Torrico, B. C. H., Tavera, C. A. A., Murillo, N. V., & Quintanilla, M. (2019). Multitasking en el colegio y la universidad: implementación de la tecnica del pomodoro para la mejora del rendimiento académico en estudiantes de ingenieria. In Congresos CLABES (pp. 789-798).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.