Ascites: informatie en stappen om het te behandelen
Ascites is een vochtophoping rond de organen in je buik. Deze vloeistof staat bekend als een sereuze vloeistof en het is een heldere vloeistof die zich scheidt wanneer je bloedstolsels zich ophopen. Ascites komt vaker voor dan we misschien denken, vooral bij patiënten met levercirrose.
Er zijn echter andere dingen die deze aandoening kunnen veroorzaken. Tumoren, hoge bloeddruk en bepaalde infecties zijn daar voorbeelden van. In dit artikel zullen we deze aandoening en de behandeling van ascites onder de loep nemen.
Waardoor ontstaat ascites?
Om uit te vinden wat de oorzaken van ascites zijn, moet je eerst naar de bloeddruk kijken. Als de bloeddruk te hoog is spreekt men van hypertensie. Mensen met deze aandoening lopen een hoog risico op ascites.
Naast de bloeddruk zijn er nog andere factoren die deze ziekte kunnen beïnvloeden. Een aantal daarvan zijn langdurig overmatig alcoholgebruik, of een langdurige infectie van Hepatitis B of C. Daarom is leverschade de oorzaak van het ontstaan van ascites.
Maar ook mensen die aan bepaalde vormen van kanker lijden, lopen een hoog risico. Mensen met deze soorten kanker zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor het ontstaan van ascites:
- borstkanker
- eierstokkanker en baarmoederkanker
- darmkanker
- alvleesklierkanker
- leverkanker
We zullen je echter laten zien hoe je ascites kunt behandelen en ook de vochtophoping die daardoor kan ontstaan.
Hoe behandel je ascites?
Ascites kan zwelling in je buikholte, ongemak en ademhalingsproblemen veroorzaken. Dit komt omdat de vloeistof druk kan uitoefenen op je longen en het zo moeilijk kan maken om te ademen.
Er zijn echter verschillende manieren om ascites te behandelen. Daarom laten we je zien hoe je het kunt behandelen en hoe effectief ze zijn.
Levensstijlveranderingen in de behandeling van ascites
Als je aan deze aandoening komt te leiden door te veel alcohol te drinken, zal je arts je aanbevelen om je gewoonten drastisch te veranderen. Als je niet in staat bent om er in één keer mee te stoppen, moet je dit geleidelijk aan doen. Dan is het misschien een goed idee om je aan te melden voor een steungroep.
Ook kan je arts je adviseren om minder zout te eten om een hoge bloeddruk te verlagen. Bovendien moet je met mate vloeistof drinken, een zogenoemde vochtbeperking. Hoewel je niet moet stoppen met het drinken van water, moet je het regelmatig in kleine hoeveelheden drinken. Je arts zal aangeven wat voor jou de maximale hoeveelheid per dag is.
Voer de vloeistof af
Een andere manier om ascites te behandelen is door de vloeistof af te voeren. Dit is echter niet de beste behandeloptie, omdat dit probleem zich opnieuw kan voordoen. Daarom is het slechts een tijdelijke oplossing om je ongemak of pijn te verlichten.
In veel gevallen zullen artsen een katheter plaatsen om de vloeistof af te voeren. Op die manier kan de vloeistof uit het lichaam stromen. Ook kunnen ze de katheter openen wanneer dat nodig is om meer vloeistof te laten afvoeren.
Geneesmiddelen voor de behandeling van ascites
Daarnaast kunnen artsen bepaalde medicijnen voorschrijven om ascites te helpen verlichten en behandelen. De medicijnen kunnen zijn:
- Diuretica. Deze helpen de vloeistoffen te verminderen.
- Antibiotica. Deze helpen omgaan met mogelijke infecties.
Als je wilt kiezen voor natuurlijke remedies, kun je kijken naar remedies die zullen helpen bij het afvoeren van de vloeistof die zich ophoopt in je buik. Het is echter altijd het beste om je arts te raadplegen.
Wat artsen meestal aanbevelen, afgezien van behandelingen, is om veel rust te krijgen. Ascites is erg vervelend en zorgt ervoor dat je je ongemakkelijk voelt, dus rust kan je helpen.
Dit betekent echter niet dat je niet hoeft te bewegen. Bewegen kan namelijk voorkomen dat er zich vocht ophoopt. Daardoor zal het helpen om ascites te behandelen. Zorg ervoor dat je altijd de instructies van je arts opvolgt en dat je geen zelfmedicatie gebruikt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Becker, G., Galandi, D., & Blum, H. E. (2006). Malignant ascites: Systematic review and guideline for treatment. European Journal of Cancer. https://doi.org/10.1016/j.ejca.2005.11.018
- Bhogal, H., & Sanyal, A. J. (2013). Treatment of refractory ascites. Clinical Liver Disease. https://doi.org/10.1002/cld.211
- Cavazzoni, E., Bugiantella, W., Graziosi, L., Franceschini, M. S., & Donini, A. (2013). Malignant ascites: Pathophysiology and treatment. International Journal of Clinical Oncology. https://doi.org/10.1007/s10147-012-0396-6
- Kawaratani, H., Fukui, H., & Yoshiji, H. (2017). Treatment for cirrhotic ascites. Hepatology Research. https://doi.org/10.1111/hepr.12769