Rugpijn verlichten met deze drie activiteiten

In plaats van stil te gaan liggen, kun je wanneer je last hebt van rugpijn juist beter een paar eenvoudige bezigheden uitvoeren die de spieren in je rug zullen versterken, zonder al te veel kracht of inspanning te hoeven gebruiken.
Rugpijn verlichten met deze drie activiteiten

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zou je graag je rugpijn verlichten willen?

Pijn kan zich voordoen in alle delen van het lichaam. Het kan door allerlei factoren veroorzaakt worden en in sommige gevallen is de pijn veel heftiger dan in andere gevallen.

Vanwege de vele taakjes die je rug uit moet voeren, is rugpijn een van de meest voorkomende vormen van pijn waar mensen last van hebben. Deze pijn is niet alleen heel vervelend maar ook nog eens zeer onaangenaam.

Over het algemeen zijn er een hoop redenen waarom je pijn kunt ervaren:

  • Blauwe plekken en kneuzingen
  • Kwaaltjes
  • Directe klappen
  • Slijtage
  • Overmatig gebruik

In relatie tot je rug kan de pijn echter ook veroorzaakt worden door enkele andere factoren dan de factoren die we hierboven genoemd hebben.

Een duidelijk voorbeeld van mogelijke oorzaken van deze vorm van pijn is het tijdperk waarin we leven. Tegenwoordig lijkt het wel alsof een sedentaire leefstijl langzaamaan de norm begint te worden. Dit heeft enorm veel invloed op onze lichaamshouding.

Rugpijn vandaag de dag

Vrouw Met Rugpijn

Tegenwoordig komt rugpijn ontzettend vaak voor en vaak is de boosdoener iemands baan of dagelijkse routine.

De sedentaire leefstijl die we hebben doordat we hele dagen achter de computer zitten zorgt ervoor dat we een verkeerde houding aannemen.

De mensen die hier over het algemeen het meeste last van hebben zijn de mensen die uren moeten zitten voor school (zoals studenten) en de mensen die een kantoorbaan hebben.

Een herhaaldelijke fout

Vanuit ons gezond verstand denken we dat het, wanneer we last beginnen te krijgen van rugpijn, juist verstandig is om even wat meer uit te rusten en niks te doen. Dit lijkt misschien een goed idee, omdat je je rug natuurlijk niet wilt bezeren of nog meer pijn wilt veroorzaken.

Maar eigenlijk is dit een veelgemaakte fout. Hoewel je jezelf probeert te helpen, maak je het probleem uiteindelijk alleen maar erger.

Allereerst is het belangrijk om even langs te gaan bij een dokter die je vertrouwt. Hij/zij je kan vertellen wat je het beste kunt doen om dit probleem tegen te gaan.

Bestaan er goede lichamelijke bezigheden die rugpijn verlichten?

Het antwoord op deze vraag is natuurlijk, JA! Hoewel dit misschien enigszins tegenstrijdig lijkt, bieden bepaalde lichamelijke activiteiten juiste geweldige voordelen om rugpijn te verminderen.

Hieronder delen we daarom wat de beste bezigheden zijn die je kunt uitvoeren om dit vervelende probleem op te lossen.

1. Rugpijn verlichten met yoga

Man Die Zit Te Mediteren

Deze bezigheid is op zichzelf al vrij omvattend. Daarnaast is het echter ook een van de meest complexe bezigheden die je kunt uitvoeren, aangezien de bewegingen vrij ingewikkeld zijn en best veel kracht vereisen.

  • Yoga kan helpen om het fysieke vermogen van het lichaam te verbeteren. Het kan je lichaam sterker, leniger en veerkrachtiger te maken.
  • De ruggenwervels en je ademhaling vormen de basis van yoga.
  • Wanneer je yoga dan ook correct uitvoert, kan het helpen om je rug sterker te maken, waardoor het tevens kan helpen om mogelijke pijn in de toekomst te voorkomen.

2. Rugpijn verlichten met zwemmen

Zwemmen is een van de meest populaire sporten, en natuurlijk ook een van de sporten die de meeste voordelen biedt voor je gezondheid.

Of je het nu recreatief of competitief doet, je zult zowel op mentaal als op lichamelijk vlak hoe dan ook het effect merken.

Een van de beste voordelen die zwemmen kan bieden is dat het kan helpen om rugpijn te verlichten. Dat komt doordat zwemmen het dit deel van het lichaam sterker maakt. Dit maakt zwemmen ook een geweldige sport om rugpijn bij voorbaat te voorkomen.

Deze discipline helpt om de spieren in je lumbale wervelkolom en je rug sterker te maken, en natuurlijk ook de spieren in je armen en heupen.

Het water biedt weerstand waardoor het zwaarder is om vooruit te komen. Je moet hiervoor dan ook meer kracht gebruiken.

Het water is echter ook  behulpzaam om het herstel te bevorderen. Doordat je in het water gewichtsloos bent, zorgt het ervoor dat de wrijving in je gewrichten en tussen de rugwervels minder heftig is. Dit biedt natuurlijk geweldige resultaten voor je rug.

3. Rugpijn verlichten met pilates

Vrouw Die In Pilateshouding Zit

Pilates is misschien wel een van de nuttigste bezigheden die je op dagelijkse basis uit kunt voeren. Dit is te danken aan de manier waarop pilates wordt uitgevoerd, wat ervoor zorgt dat de spieren in je lumbale wervelkolom, buik en zij sterker worden.

Door dagelijks aan pilates te doen zal je lichaamshouding enorm verbeteren. En daarmee zal ook de pijn in je rug afnemen en in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Gezegd wordt dat pilates een van de veiligste disciplines is die je kunt uitvoeren. Het wordt gezien als de moeder van intelligente beweging. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.