Als je partner impotent is, wat kun je dan doen?

Impotentie wordt een vicieuze cirkel. Hoe vaker het gebeurt, hoe groter de kans dat het opnieuw gebeurt. Als je partner echter impotent is, is het misschien gemakkelijker om het probleem op te lossen als je het als koppel probeert.
Als je partner impotent is, wat kun je dan doen?
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Je bent opgewonden en wilt van zoenen en flirten naar geslachtsgemeenschap gaan, maar het mannelijke deel van je partner is zich niet bewust van de intensiteit van het moment. Als je partner impotent is, dan kan dit tot frustratie, schuldgevoelens en, op de lange termijn, misschien zelfs een gebroken hart leiden.

Dit probleem kan echter worden opgelost als alle onzekerheden opzij worden gezet. De overgrote meerderheid van de mannen heeft nog nooit een mislukte erectie gehad. Als het echter altijd of in ieder geval vrij vaak gebeurt, dan is er sprake van een erectiestoornis.

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie meldt 15% van de volwassen mannen impotentieproblemen. Dit cijfer loopt op tot 40% na de leeftijd van 40 jaar en tot 70% na de leeftijd van 70 jaar.

Het meest alarmerende is dat dezelfde studies van mening zijn dat dit probleem toeneemt en tegen het jaar 2025 50% zal bereiken. Als je partner echter impotent is, dan zijn er veel manieren om het probleem te benaderen om een gemakkelijke oplossing te vinden.

De oorzaken van erectiestoornissen

Tussen de 15% en 20% van de gevallen van erectiestoornissen heeft psychologische oorzaken. Met andere woorden, er is geen echt probleem, maar een gebrek aan mentaal zelfvertrouwen. Als je partner impotent is, dan zijn de belangrijkste psychologische oorzaken:

 • Stress. Werk-, financiële of relatieproblemen hebben invloed op het vermogen om een erectie te krijgen.
 • Onrust. Als een man een keer geen erectie kan krijgen of een slechte ervaring heeft gehad, zoals een voortijdige ejaculatie, dan kan hij angstig zijn, omdat hij niet wil dat het nog een keer gebeurt. Als gevolg verhindert die angst hem om een goede erectie te krijgen.
 • Schuldgevoel en een laag zelfbeeld. Net als bij angst is de man bang of voelt hij zich schuldig, omdat hij zijn partner niet tevreden kan stellen. Door zijn zorgen kan hij dus geen erectie krijgen. Hij acht zichzelf niet in staat om zijn partner tevreden te stellen.
 • Depressie. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van impotentie. De geest deactiveert zichzelf niet van zijn zorgen en reageert niet op seksuele stimulatie. Soms veroorzaken depressiebehandelingen ook erectiestoornissen.
 • Onverschilligheid. Een aantal mannen staat onverschillig tegenover seksuele relaties. Dit gebeurt meestal naarmate ze ouder worden, maar het komt ook voor bij jonge mensen.

In veel gevallen is er een lichamelijk probleem aanwezig waardoor er erectiestoornissen zijn. Dit kunnen onder andere de volgende lichamelijke problemen zijn:

 • Coronaire en vasculaire problemen.
 • Obesitas.
 • Hoge bloeddruk.
 • Roken, alcoholisme of drugsverslaving.
 • Diabetes.
 • Prostaatproblemen.
 • Behandelingen met medicatie, zoals onder andere hormonen, opioïden, vochtafdrijvers en antidepressiva.

Wat te doen als je partner impotent is

Als je partner impotent is

Seksuele impotentie kan door veel dingen worden veroorzaakt die door gezondere gewoonten kunnen worden verbeterd. Het eerste dat je moet doen als je partner impotent is, is het probleem herkennen.

Als je partner een van de gedetailleerde lichamelijke problemen heeft, kun je het beste je arts raadplegen om erachter te komen of dat de oorzaak van de impotentie is. In die gevallen kunnen behandelingen op recept een grote hulp zijn.

Als het echter een psychologisch probleem is, dan is de beste manier om een normale erectie te krijgen en volledig van seks te genieten, door de controle over je lichaam terug te krijgen.

“Om een erectie te krijgen, hoef je alleen maar opgewonden en ontspannen te zijn,” zegt sekstherapiespecialist Lisa Thomas. Om dit te bereiken, kun je verschillende tips en technieken volgen die zeker zullen helpen.

Veranderingen in levensstijl

Het is aangetoond dat mannen die met roken en drinken stoppen hun vermogen om een volledige, langdurige erectie te krijgen dan met 25% zal vergroten.

In het geval van zwaarlijvige mannen kan het toepassen van dieetveranderingen volgens verschillende onderzoeken de erectiele functie tot 50% verbeteren. Gezonde diëten met een goede eiwit-, koolhydraat- en vetbalans zijn effectief gebleken.

Bewegen, zoals het maken van dagelijkse wandelingen, is ook nuttig, omdat het niet alleen helpt om obesitas te verminderen, maar ook om de bekkenspieren te versterken.

Kegeloefeningen

Man kijkt of zijn penis al werkt

Door de bekkenbodemspieren te trainen, heb je meer controle over erecties. Het zijn namelijk oefeningen die zijn ontworpen om de bekkenbodemspieren te versterken.

Hoewel ze aanvankelijk bedoeld waren om vrouwen te helpen bij het beheersen van urine-incontinentie na de bevalling en om de vagina te ontspannen voor meer seksueel genot, kunnen mannen ze ook gebruiken om impotentie te overwinnen.

De spieren die door kegeloefeningen getraind worden, zijn dezelfde spieren die je gebruikt om de urinestroom te stoppen en te voorkomen dat gassen ontsnappen. Zodra je ze hebt geïdentificeerd, trek je ze samen en ontspan je ze, zonder andere spieren te gebruiken, zoals de buikspieren, dijen en bilspieren.

Het is raadzaam om drie keer per dag 10 herhalingen van deze oefeningen te doen. Naast het helpen verbeteren van erecties, zijn ze ook zeer effectief bij het beheersen van voortijdige ejaculatie.

Praat met je partner

Communicatie is essentieel in relaties. Als je partner impotent is, dan moet je een eerlijk en open gesprek over geslachtsgemeenschap hebben, maar zonder de druk om meteen seks te hebben.

Dr. Thomas raadt paren aan om over de verwachtingen van beide partners te praten, wat hen bevredigt en wat hen dwarszit. Ze kunnen proberen elkaar aan te raken en te strelen of elkaar te masturberen totdat hij zich zelfverzekerder en minder angstig voelt. “De nadruk moet liggen op het plezier en de reacties van je partner, niet op je penis,” besluit Thomas.

Probeer natuurlijke behandelingen

Volgens deskundigen zijn een aantal natuurlijke behandelingen effectief om mannen te helpen om impotentie te bestrijden. Naast hun andere gezondheidsvoordelen, kunnen ze mannen helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen, wetende dat ze hun erectievermogen met deze producten versterken.

 • Rode gember. Verbetert de bloedcirculatie, waardoor de bloedtoevoer naar de penis verbetert. Verschillende onderzoeken hebben de invloed op erecties aangetoond.
 • Rozewortel (Engelse link). Een onderzoek onder 35 mannen die aan impotentie leden, toonde aan dat deze plant na drie maanden hun seksuele capaciteit verbeterde.
 • Acupunctuur. Een aantal onderzoeken suggereren dat acupunctuur ook bij het bestrijden van impotentie kan helpen.

Praat met een therapeut

Man praat met een psycholoog

Professionele hulp kan in elk geval een geweldig alternatief zijn om seksuele problemen te overwinnen. Seks- en relatietherapeuten helpen paren seksuele problemen te overwinnen.

Een getrainde professional, met wie je over je intimiteiten kunt praten zonder bang te hoeven zijn om veroordeeld te worden, kan helpen om spanning los te laten en zal je nieuwe ideeën geven om problemen te overwinnen als je partner impotent is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • The likely worldwide increase in erectile dysfunction between 1995 and 2025 and some possible policy consequences.The likely worldwide increase in erectile dysfunction between 1995 and 2025 and some possible policy consequences. New England Research Institutes Inc., Watertown, MA and *Department of Urology, Boston University School of Medicine, Boston, USA. (1999). 84, 50–56
 • Erectile Dysfunction. Milton Lakin, MD Hadley Wood, MD. Cleveland Clinic. (2018). http://www.clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/endocrinology/erectile-dysfunction/
 • Do cigarette smokers with erectile dysfunction benefit from stopping?: A prospective study. BJU Int. Pourmand G, Alidaee MR, Rasuli S, Maleki A, Mehrsai A. (2004). 94:1310–1313).
 • Abdominal obesity and physical inactivity are associated with erectile dysfunction independent of body mass index. Janiszewski PM, Janssen I, Ross R. . J Sex Med 2009; 6:1990–1998.
 • Red ginseng for treating erectile dysfunction: a systematic review. Dai-Ja Jang, Myeong Soo Lee, Byung-Cheul Shin, Young-Cheoul Lee, and Edzard Ernst. Korea Food Research Institute, Sungnam, South Korea. (2008). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2561113/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.