Alles wat je over medische maskers moet weten
Medische maskers zijn individuele beschermingsmiddelen die mensen kunnen dragen. Ze beschermen tegen blootstelling aan verontreinigende stoffen via de luchtwegen. Ze zijn volledig van filtermateriaal gemaakt en hebben een clip of neusadapter en elastiekjes of sluitingen.
Een aantal van hen heeft echter ademventielen. De klep maakt de ademhaling zelfs gemakkelijker en voorkomt condensatie. Ze zijn voor langdurig gebruik gemaakt.
Soorten medische maskers
Je kun medische maskers in twee groepen medische maskers verdelen. We zullen deze maskers hieronder bespreken.
Chirurgische maskers
Deze maskers beschermen andere mensen. Dit komt omdat ze de deeltjes filteren wanneer je ademt, waardoor ze niet naar buiten kunnen.
FFP beschermingsmaskers
Dit soort masker beschermt de drager. Ze filteren de deeltjes in de omgeving zodat de gebruiker ze niet inademt. De maskers zijn er in verschillende vormen, afhankelijk van hun ontwerp.
Ze kunnen ook kegelvormig, horizontaal of verticaal zijn. Bovendien kunnen ze, afhankelijk van hun efficiëntie, klasse 1, 2 of 3 zijn. Het type klasse hangt af van hoe goed ze de verontreinigende stoffen in de omgeving filteren.
- FFP1: 78% filtratie-efficiëntie, omgevingsconcentraties tot 4 TLV- drempelgrenswaarde.
- FFP2: 92% filtratie-efficiëntie, omgevingsconcentraties tot 12 TLV.
- FFP3: 98% filtratie-efficiëntie, omgevingsconcentraties tot 50 TLV.
Misschien ook interessant om te lezen:
5 remedies met eucalyptus om ademhalingsproblemen te verlichten
Hoe gebruik ik medische maskers?
Het beste masker hangt af van de risicofactoren. Zorg er echter voor dat je voor en na het gebruik van medische maskers je handen wast. Zet het masker op voordat je het besmette gebied betreedt en verwijder het als weer naar buiten gaat. Zorg er daarnaast voor dat het goed past om een goede bescherming te krijgen.
Het is ook belangrijk om medische maskers na gebruik te vervangen, voor het geval ze nat of beschadigd raken. Het is ook een goed idee om het masker te vervangen als je veel ademt, omdat vocht zich ophoopt en het niet goed kan filteren.
Welk type medische maskers moet je gebruiken?
Je moet chirurgische maskers gebruiken wanneer je van activiteit verandert of van de ene omgeving naar de andere gaat. FFP2-maskers moeten op het oppervlak van het gezicht passen en de neus en mond volledig bedekken om het slijmvlies te beschermen.
Zorg er ook voor dat je ze gebruikt volgens isolatiemaatregelen en voorzorgsmaatregelen voor mensen met overdraagbare ziekten. FFP3-maskers zijn voor risico op blootstelling.
Hoe je je maskers op en af zet
Het is belangrijk dat je weet hoe je maskers opzet om jezelf goed te beschermen. Het is echter ook belangrijk om te weten hoe je ze af moet doen. Als je dit echter niet goed doet, dan kun je ziek worden.
Het masker opzetten
Om medische maskers correct op te zetten, moet je het masker op doen voordat je een besmet gebied betreedt. Volg dan deze belangrijke stappen voor het opzetten:
- Was je handen en controleer de vervaldatum. Er mag niets defect zijn in het masker.
- Je kunt nu het masker opzetten. Zorg ervoor dat je nadenkt over de volgorde van het dragen van beschermende uitrusting als je andere bescherming gaat gebruiken. Dit is de volgorde: schort, muts, broek, masker, bril en handschoenen.
- Doe het masker goed om, om jezelf te beschermen. Als je een bril draagt, dan moet je deze afzetten om je masker op te zetten en af te stellen. Daarna kun je je bril weer opzetten.
Hoe zet ik medische maskers correct op?
- Houd het masker met beide handen vast en zorg dat de neusklem bovenaan zit. Vorm vervolgens de clip door deze voorzichtig in het midden te vouwen en open het masker door aan de onderkant te trekken.
- Plaats dan het masker onder je kin en haal de twee banden over je hoofd.
- Passeer de onderste band onder je oren en de bovenste band over de kruin.
- Vorm tot slot de neusklem met beide handen zodat deze op de vorm van je neus past.
Het masker af doen
Om beschermende kleding te verwijderen (Spaans artikel), is er ook een volgorde: handschoenen, bril, broek, muts en schort. Buiten het besmette gebied zet je je masker af. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je het in de juiste container doet en je handen wast.
Conclusie
Er zijn verschillende soorten medische maskers om ons te beschermen door de schadelijke deeltjes in de omgeving te filteren. Het is daarom belangrijk om de juiste te kiezen en het correct aan te brengen. Niet alle maskers zijn altijd nuttig en sommige werken zelfs contraproductief.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Cárcoba Alonso, A. (1992). Los equipos de protección individual. Salud y Trabajo.
-
Morelos, R., Ramirez, M., Sanchez, G., Chavarín, C., & Meléndez, E. (2014). El trabajador de la salud y el riesgo de enfermedades infecciosas adquiridas. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.
-
Mutual de Seguridad CChc. (2013). Protección respiratoria. ACHS.