6 trucs voor het verwijderen van krassen op een bril

Hoewel er geen wonderformule is om krassen van een bril te verwijderen, zijn hier enkele trucs om ze zonder veel moeite te verminderen. Hier hebben we de beste vermeld.
6 trucs voor het verwijderen van krassen op een bril

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je de krassen op je bril bij een normale reiniging niet kan verwijderen, dan kan dat heel vervelend zijn. Soms raken ze bekrast door de oppervlakken waarmee ze in contact komen.

Er zijn producten die helpen om de glazen in optimale conditie te houden. Er zijn echter ook verschillende eenvoudige trucs met huishoudelijke artikelen. In dit artikel delen we de 6 beste trucs om krassen te verwijderen. Aarzel niet om ze uit te proberen!

De beste trucs om krassen van een bril te verwijderen

Om de glazen lang mee te laten gaan, moet je ze een speciale behandeling geven. Dit geldt vooral als de glazen een verschillende sterkte hebben. Voordat je trucjes om krassen te verwijderen uitprobeert, moet je eerst nagaan of de reinigingsmethode geschikt is voor het materiaal.

Soms kan een goede wasbeurt met water en zeep vieze vlekken verwijderen. Dit maakt de kwaliteit beter. Als dit echter niet genoeg is, dan kun je andere technieken proberen om ze er als nieuw uit te laten zien. Bekijk ze nu!

1. Baking soda

houten lepel met baking soda
Een van de beste natuurlijke oplossingen om krassen van een bril te verwijderen, is baking soda. Dit milieuvriendelijke reinigingsproduct verwijdert vuil en laat de glazen glimmen.

Hoe te gebruiken?

 • Doe eerst wat baking soda in een kom en bevochtig het met water.
 • Wrijf vervolgens de pasta met zachte cirkelvormige bewegingen op de bril.
 • Afspoelen met koud water en daarna met een doek oppoetsen.

2. Meubelwas

Meubelwas heeft door de ingrediënten de mogelijkheid om glazen in goede staat te houden. Zolang je het in minimale hoeveelheden gebruikt, kan het een geweldige oplossing voor krassen zijn.

Hoe te gebruiken?

 • Sprenkel eerst een beetje was op een doek. Veeg het vervolgens op de glazen.
 • Poets ze daarna voorzichtig op totdat ze sprankelend schoon zijn.

3. Tandpasta

groene tandenborstel met tandpasta

Een van de alternatieve toepassingen van tandpasta is het verwijderen van krassen op een bril. Door zijn vermogen om te reinigen, is het zelfs een goede optie om vlekken en krassen te verwijderen.

Hoe te gebruiken?

 • Doe eerst wat tandpasta aan beide zijden van de glazen. Verspreid het daarna goed.
 • Wrijf het vervolgens gedurende 2 of 3 minuten zachtjes met een doek.
 • Spoel de pasta er tot slot af met koud water en droog het goed af.

Belangrijk: kies een tandpasta die niet schurend is. Zorg ervoor dat het vrij is van sterk witmakende chemicaliën.

4. Autowas voor het verwijderen van krassen

Autowas is een van de alternatieve producten om krassen van een bril te verwijderen. Net als meubelwas, is de sleutel tot goede resultaten het gebruik van een kleine hoeveelheid.

Hoe te gebruiken?

 • Breng eerst wat autowas aan op de glazen en wrijf het in kleine cirkels in.
 • Poets dan gedurende een paar minuten.
 • Spoel het daarna indien nodig af.

Misschien ook interessant om te lezen:
9 gevolgen van het niet dragen van een zonnebril

5. Mosterdpoeder en azijn

azijn en mosterdzaad voor het verwijderen van krassen
Een weinig bekende truc voor het onderhoud van een bril is een combinatie van mosterdpoeder en witte azijn. Deze ingrediënten helpen vlekken op de glazen te verwijderen en geven ze een glanzend uiterlijk.

Hoe te gebruiken

 • Maak eerst een dikke pasta met mosterdpoeder en witte azijn.
 • Breng het vervolgens op de glazen aan. Wrijf het vervolgens in met een katoenen doek met zachte cirkelvormige bewegingen.
 • Vervolgens goed afspoelen om eventuele resten te verwijderen.

Opmerking: Mosterd kan je ogen irriteren. Zorg daarom dat je de glazen goed schoonmaakt voordat je de bril opnieuw draagt.

6. Bakpoeder

Bakpoeder werkt op dezelfde manier als baking soda als het gaat om het verwijderen van krassen van een bril. Door het rechtstreeks toe te passen, wordt het vuil verwijderd en zorgt het dat de bril er als nieuw uitziet.

Hoe te gebruiken?

 • Maak eerst een dikke pasta van bakpoeder en water.
 • Verspreid deze vervolgens in een draaiende beweging over de glazen en spoel ze af.
 • Poets ze ten slotte op met een droge, zachte doek voor het beste resultaat.

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende manieren om krassen te verwijderen zodat je nog geen nieuwe bril nodig hebt. Als je ze nog niet hebt geprobeerd, kies dan wat je aandacht trekt. Gebruik de trucs door de instructies zorgvuldig te volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ayanniyi, A. A., Adepoju, F. G., Ayanniyi, R. O. & Morgan, R. E. (2010). Challenges, attitudes and practices of the spectacle wearers in a resource-limited economy. Middle East African journal of ophthalmology17(1), 83. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2880380/
 • Drake, D. (1996). Antibacterial activity of baking soda. Compendium of continuing education in dentistry17(19), 17-21. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12017929/
 • Hovis, J. K., Chou, B. R., Whitten, K., Pfriem, D. & Pilecki, N. (2014). Forward light scatter and visual acuity through scratched protective eyewear. Clinical and Experimental Optometry97(2), 140-146. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23931653/
 • Kim, I. S., Yoo, K. H., Kim, M. N., Hong, H. K., Choi, Y. S., Jo, Y. C. & Lee, J. S. (2013). The fine scratches of the spectacle frames and the allergic contact dermatitis. Annals of dermatology25(2), 152-155. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3662906/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.