Alles persoonlijk opvatten en altijd beledigd zijn

Als je tijdens je leven altijd beledigd bent, breng je jezelf schade toe. Leer om flexibel te zijn, zoals bamboe, en laat dingen gewoon over je heen komen zodat je niet overweldigd raakt.
Alles persoonlijk opvatten en altijd beledigd zijn

Laatste update: 24 oktober, 2018

Er zijn mensen die door het leven gaan die alles persoonlijk opvatten en overal door beledigd zijn. In plaats van hun leven in vrede te leven en anderen te respecteren, kiezen ze ervoor om zichzelf altijd met de rug tegen de muur te plaatsen.

Is de wereld echt tegen hen? Nee. Wat er gebeurt, is dat in deze subtiele, maar ingewikkelde wereld van emoties en persoonlijkheden er een aantal mensen zijn die er een gewoonte van hebben gemaakt om altijd beledigd te zijn. In plaats van deze mensen te zien als problemen die je moet vermijden, moeten we begrijpen wat er in hen om gaat.

De overgevoeligheid, een laag zelfvertrouwen en gebrek aan psychologische bronnen creëren gedachtepatronen die te star zijn. Ieder woord, iedere actie of gebaar wordt opgevat als een belediging. 

Dit is waar de essentie van het probleem ligt. Dit verminderde zelfvertrouwen ziet namelijk problemen waar er geen zijn en vooroordelen waar die niet bestaan.

Sommige persoonlijkheden zien stormen als de zon schijnt. Laten we hier eens wat beter naar kijken.

24 uur per dag, 7 dagen per week beledigd zijn en alles persoonlijk opvatten

“Ik kan niet eens met je praten.”
“Jij voelt je ook altijd aangevallen.”
“Je bent onmogelijk; je gaat van kwaad tot erger.”

Als je deze dingen wel eens te horen hebt gekregen, voelde je je vast verschrikkelijk, maar deze woorden bevatten een kern van waarheid.

Als de mensen om ons heen problemen hebben met de communicatie met ons, is het omdat er iets mis is. Als ze zich ongemakkelijk voelen of als er regelmatige problemen zijn met de communicatie, is het daarom belangrijk om te weten waarom.

 • In plaats van te denken dat iedereen je haat, denk aan het belang van het nemen van de tijd om diep over een situatie na te denken.
 • We moeten de lagen van de ui om ons heen afpellen om te weten wat er van binnen gebeurt.

Hieronder zullen we ontdekken wat er gebeurt bij mensen die constant alles persoonlijk opvatten en zich beledigd voelen.

24 uur per dag e, 7 dagen per week beledigd zijn en alles persoonlijk opvatten

Het zijn jouw verwachtingen, niet andere mensen, die je beledigen

Misschien heb je hoge verwachtingen die niet overeenkomen met de realiteit. Op een bepaalde manier hebben we allemaal een idee over hoe anderen moeten reageren, hoe ze ons moeten behandelen en hoe ze op dingen moeten reageren.

Als eerste moeten we erop wijzen dat de volgende benaderingen niet op iedere situatie betrekking hebben. Laten we eens kijken waarom.

 • Het enige wat je moet weten, is hoe je wilt dat anderen je behandelen. Je verdient respect en moet dit eisen. Iedereen heeft deze behoefte.
 • Wat andere mensen doen, is niet jouw verantwoordelijkheid. Iedereen is vrij om te kiezen wat ze willen en te reageren hoe ze willen, zolang er wederzijds respect is.
 • Als we geobsedeerd zijn door de manier waarop onze partner reageert of wat onze vrienden aan het doen zijn, kan het alleen maar slecht aflopen voor ons. We moeten niet alles persoonlijk opvatten.

Om rust en een innerlijke balans te vinden, houd je dit in gedachten: verwacht niets van niemand; koester alleen verwachtingen van jezelf.

De wereld is niet tegen je. Jij bent degene die moet harmoniseren met de wereld.

Degenen die hun leven voortdurend beledigd leven en alles persoonlijk opvatten, kunnen worden vergeleken met een boomstam. Om dit te begrijpen, stel je je het volgende voor:

 • Stel je voor dat je een boom bent naast een oceaan. Het water komt en gaat. Soms is de wind zacht, soms is hij sterk. Op sommige dagen streelt de oceaan je, op sommige dagen wordt er een storm.
 • Als je een sterke, standvastige boom bent, zullen de golven en de elementen je breken. In dit scenario symboliseert de kracht en stijfheid van de boom onze eigenzinnigheid die zo destructief voor ons kan zijn.
 • Echter, als je net als de soepele bamboetak bent, zul je met de wind mee zwaaien en zal zelfs de hevigste storm nooit in staat zijn om je te ontwortelen. Het komt omdat je je aanpast en niet stijf staat als een muur, dat je de klap kunt doorstaan.
als je net als de soepele bamboetak bent zul je met de wind mee zwaaien en niet alles persoonlijk opvatten

Als je beledigd door het leven gaat, is dat nog het meest schadelijk voor jezelf.

 • Iemand die snel beledigd is en alles persoonlijk opvat, creëert wantrouwen.
 • Als je je gedurende je leven altijd beledigd voelt, zullen jouw geliefden zich niet meer prettig voelen in je buurt en zullen ze je gaan ontwijken.
 • Als je alleen beledigd bent als iemand aardig is tegen je, creëer je afstand.

Houd een beetje meer van jezelf en stop de obsessieve gedachten

De wereld haat je niet. Niemand is tegen je. Zoek niet naar slechte intenties die er niet zijn. Laat je niet voor het hoofd stoten door dingen die niet bestaan.

 • Zij die niet van zichzelf houden, worden veeleisend naar anderen toe. Ze wachten vooral tot anderen ze bieden wat ze anderen niet bieden: liefde, respect en waardering.
 • Als we niet beginnen met werken aan onszelf, van binnen, komen onze donkerste diepten naar boven totdat onze werkelijkheid een hel wordt.
Houd een beetje meer van jezelf en stop de obsessieve gedachten en alles persoonlijk op te vatten

Het is het niet waard. Zeg dus ‘nee’ tegen onnodig lijden en doe geen olie op het vuur. Begin met het genezen van je wonden en geef jezelf de liefde die je nodig hebt.

Alleen als iemand genoeg van zichzelf houdt, zal de wereld voor hem verbeteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.