Hoe ga je alleen verder na een relatiebreuk?

28 mei 2018
Hoewel het eerst moeilijk was voor mij, vergeet ik je een beetje meer met iedere dag die voorbij gaat. Ik concentreer me op mezelf en mijn welzijn, want het leven gaat door.

“De eerste dagen na een relatiebreuk zoals die van ons waren echt een hel. Dit is de tijd waarin je alleen maar verder kunt gaan. Ik bleef maar nadenken over het slechte, net zo veel als ik over het goede nadacht. Maar nu is die tijd voorbij. Ik vergeet je af en toe, zonder het te beseffen.”

Als we onze relatie met iemand verbreken ervaren we een pijn die bijna als de hel kan aanvoelen. Obsessieve gedachten, twijfels, het verlangen om terug te gaan in de tijd…

Dat is allemaal natuurlijk. Iemand vergeten die een essentieel onderdeel van ons leven was en met wie we zoveel dingen hebben gedeeld is moeilijk.

Wanneer we het echter het minst verwachten, zijn we in staat om dit hoofdstuk af te sluiten en ons leven weer op te starten.

Ik vergeet je, maar soms denk ik aan je

Verdriet na een relatiebreuk

“Vaak vergeet ik je, want na een relatiebreuk leef ik mijn leven net zoals voorheen. Dit komt omdat er op het werk geen ‘relatiebreuk-depressie’ is die als ernstig kan worden beschouwd.

Ik blijf ook op dezelfde tijd wakker worden, ook al denk ik soms dat het zinloos is. Ik eet, iets minder, maar ik eet. Het eten lijkt echter niet veel smaak te hebben.

Terwijl ik werk, vergeet ik je, terwijl ik met mijn collega’s praat, vergeet ik je. Maar als ik thuis kom en mijn huis staat te wachten, leeg en koud, zink ik weg in de afgrond.

Jij was er altijd om op mij te wachten, maar nu is er een angstaanjagende stilte. Als ik naar bed ga, ben je er niet meer om me vast te houden en me warm te houden.”

Als we een relatiebreuk ervaren, verandert dat wat jarenlang onze routine is geweest. Ondanks het feit dat verandering goed is, hebben we er weinig zin in.

Het is logisch dat we deze persoon, die van de ene op de andere dag zo belangrijk voor ons was niet kunnen vergeten. Maar vroeg of laat zullen we het doen.

Daarom is het heel belangrijk dat we niet vasthouden aan het idee dat we niet zonder die persoon kunnen leven. Want ja, dat kunnen we wel. En dat moet ook.

Wat doe ik na een relatiebreuk?

Hand in hand

Door een relatiebreuk met onze partner voelen we ons verloren. Veel plaatsen herinneren ons eraan en onze gedachten zijn vol met ‘misschien’, twijfels en wensen om terug te gaan in de tijd. Het is echter tijd om te leren hoe verder te gaan en vooruit te gaan.

Het zou zelfs kunnen dat wij ons verantwoordelijk voelen voor het mislukken van de relatie. We moeten echter accepteren wat er is gebeurd en in het heden leven. We kunnen het verleden niet veranderen.

Dus wat moet je doen om iets beter met de situatie om te kunnen gaan?

Zorg voor jezelf en verwen jezelf veel

Slecht beginnen te eten, niet meer sporten en je laten leiden door luiheid is helemaal niet goed voor je. We brengen onszelf in een verslagen stemming die ons op geen enkele manier zal helpen.

We hebben de neiging om onszelf te vernietigen, alsof we niet belangrijk zijn.

  • Ook al smaakt het eten niet, we moeten proberen om beter te eten.
  • Uitgaan en bewegen helpen je met vergeten. Het leidt ons af, helpt ons ons beter te voelen en laat een beetje geluk binnen.

Gebruik onze vrienden en familie als ondersteuning

Naast het feit dat we onszelf in de steek laten, isoleren we ons meestal van de mensen om ons heen, alsof we al het verdriet dat we voelen binnen willen houden, in plaats van het te uiten.

Het kan heel positief zijn als we een aantal goede vrienden hebben die ons goed kennen en die ons dwingen om tijd met hen door te brengen. We hoeven ons niet te schamen als we huilen, over onze gevoelens praten en volledig van streek zijn.

Dit is een zeer goede zaak en zal ons bevrijden. Familie en vrienden zijn een zeer belangrijke steun. Ze kunnen ook onze schuldgevoelens en ontkenning over wat er gebeurt het natuurlijke rouwproces laten onderbreken.

Het leven eindigt niet bij een relatiebreuk

Knuffel

Het is ook belangrijk dat we bepaalde overtuigingen over ‘de liefde van ons leven’, ‘onze wederhelft’ of ‘de levenspartner’ gaan herzien.

Veel mensen laten het leven voorbij gaan als de relatie voorbij is, omdat ze denken dat ze nooit iemand anders zullen vinden, of omdat ze denken dat ze voorbestemd waren om samen met die bepaalde persoon te zijn.

Dit is alles behalve waar. Praten met vrienden en familie hierover kan ons een bemoedigend en reëel perspectief geven.

Een relatiebreuk is geen einde, en het is ook geen schande. Je hebt er lering uit getrokken, mensen komen en gaan, relaties beginnen en eindigen.

Er is altijd leven na een relatiebreuk.