Adviezen voor gastritis bij kinderen
Gastritis bij kinderen is hetzelfde als bij volwassenen. Het is in feite de ontsteking van de maagwand die veroorzaakt kan worden door verschillende factoren, zoals bacteriële infecties, slechte eetgewoonten en stress.
Deze aandoening komt vaker voor bij volwassenen, maar het kan ook kinderen treffen. De symptomen variëren van buikpijn en een branderig gevoel tot misselijkheid en braken.
Raadpleeg altijd je kinderarts als je signalen opmerkt. We kunnen je wel geruststellen, omdat deze aandoening meestal niet tot grote complicaties bij de gezondheid van een kind leidt. In elk geval is het mogelijk om enkele van de symptomen te verminderen met de onderstaande veranderingen in het voedingspatroon.
Gastritis bij kinderen
Een artikel dat is gepubliceerd in het World Journal of Gastroenterology (Engelse link) stelt dat ontsteking van het maagslijmvlies, beter bekend als gastritis, een veelvoorkomende oorzaak is van buikpijn bij kinderen. De behandeling kan multidisciplinair en geïndividualiseerd zijn omdat er verschillende factoren bij betrokken zijn.
Toch zijn er enkele gewoonten en huismiddeltjes die gevoelens van opluchting kunnen bevorderen, op zijn minst tijdelijk. Ze zijn geen vervanging voor medisch advies, maar kunnen de symptomen zeker verminderen. Ben je klaar om aantekeningen te maken?
Eetgewoontes
De meeste gevallen van gastritis bij kinderen zijn het gevolg van slechte eetgewoonten. Ze hebben ofwel geen vaste tijden voor hun maaltijden of consumeren bepaalde soorten voedsel die hun maagwand irriteert en ontsteking en pijn kan veroorzaken.
De kindertijd vereist een specifieke voedingsinname, dus werk samen met een voedingsdeskundige die je kan helpen bij het ontwikkelen van een dieet speciaal voor je kleintje.
Beperk daarbij de consumptie van voedsel dat rijk is aan geraffineerde meelsoorten en toegevoegde suikers. Ook zure producten en gerechten die veel kruiden bevatten kun je beter vermijden. Dit komt omdat deze allemaal de maagwand irriteren.
Het consumeren van irriterende stoffen kan gastritis bij kinderen veroorzaken. Het is belangrijk om hun dieet aan te passen met de hulp van een diëtist.
Wat betreft etenstijden suggereert een artikel in International Scholarly Research (Engelse link) dat het niet hebben van een vast schema gedurende een lange periode geassocieerd is met een verhoogd risico op infectie door de bacterie Helicobacter Pylori. Dit is een van de belangrijkste veroorzakers van gastritis bij zowel kinderen als volwassenen.
Daarnaast stelt een artikel in Gastroenterology Review (Engelse link) dat het toevoegen van verse broccoli en bosbessen aan het dieet kan helpen bij het verminderen van symptomen die verband houden met gastritis bij kinderen. Dit komt voornamelijk door de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.
Lees meer over:
Vijf gewoonten die gastritis kunnen verergeren
Knoflookextract
Knoflook is een bewezen huismiddeltje (Engelse link) tegen gastritis in de traditionele geneeskunde. Ze houden misschien niet van de smaak, maar je moet een manier vinden om het ze te laten eten. Er zijn aanwijzingen dat het helpt om H. Pylori in het lichaam te bestrijden.
- Plet de knoflook eerst en vermeng het vervolgens met een klein beetje honing en gebruik het als adjuvante behandeling voor gastritis.
- Het kind kan de knoflook ook in zijn geheel inslikken zoals het is, of het in een recept verwerken.
- Je kunt ook een knoflook-extract gebruiken.
Probiotica
Dit zijn levende micro-organismen en je kunt ze in bepaalde voedingsmiddelen vinden. Mensen gebruiken ze al millennia om de spijsvertering te verbeteren. Bovendien kunnen deze goede bacteriën de weerstand van het lichaam tegen de schadelijke effecten van bepaalde slechte bacteriën verhogen.
Een publicatie in het World Journal of Gastroenterology (Engelse link) wijst erop dat probiotica bijdragen aan het remmen van de verschijning van H. pylori. Je kunt ze binnenkrijgen door het eten van producten zoals:
- yoghurt
- kombucha
- olijven en augurken
- zuurkool
- kefir
- kimchi
- miso
Etherische oliën
In de afgelopen jaren is het gebruik van etherische oliën toegenomen vanwege de gezondheidsvoordelen als het gaat om allerlei aandoeningen, waaronder spijsverteringsproblemen.
In feite suggereert een onderzoek naar antimicrobiële middelen en chemotherapie (Engelse link) dat ze een positief effect kunnen hebben bij het remmen van de overmatige groei van H. Pylori.
Voor dit doel zijn vooral knoflook- en pepermuntoliën bruikbaar. Gebruik ze echter met de nodige voorzichtigheid, aangezien ze in grote hoeveelheden giftig kunnen zijn. Volg altijd de richtlijnen van de fabrikant en overschrijd de adviezen niet.
BQ Sommige etherische oliën lijken te werken als adjuvantia in het geval van gastritis. Het gebruik ervan zou matig moeten zijn, alleen in specifieke gevallen.
Bekijk ook dit artikel:
Kinderen met constipatie: wat moeten ze eten?
Hoe gastritis bij kinderen te voorkomen
Het is niet gebruikelijk dat jonge kinderen aan gastritis lijden, maar dit is een aandoening die op elk moment kan optreden. Er zijn echter enkele dingen die je kunt doen om dit te voorkomen, naast de adviezen die we hierboven gaven. Denk hierbij onder andere aan de volgende zaken:
- Houd een goed eetschema aan.
- Geef ze minimaal 2 uur voor het slapengaan te eten.
- Schep niet te veel eten op hun bord.
- Help ze te ontspannen met activiteiten zoals yoga, meditatie of zelfs gewoon naar muziek luisteren.
Wanneer moet je een arts raadplegen over gastritis bij kinderen?
Zoals we hierboven vermeldden, levert deze aandoening in de meeste gevallen geen ernstige gezondheidsproblemen op. Echter, raadpleeg een arts als het kind ernstige maagpijn, herhaaldelijk braken, of een andere relevante symptoom heeft. De arts moet de oorzaak kunnen achterhalen en een behandeling voor kunnen schrijven.
Houd er ten slotte rekening mee dat de bovenstaande symptomen niet altijd een indicatie kunnen zijn van gastritis. In feite kunnen ze het gevolg zijn van een geheel andere ziekte of probleem. Daarom kan alleen een arts de oorzaak vaststellen door alle benodigde tests uit te laten voeren die nodig zijn voor een juiste diagnose.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Islek A, Yilmaz A, Elpek GO, Erin N. Childhood chronic gastritis and duodenitis: Role of altered sensory neuromediators. World J Gastroenterol. 2016;22(37):8349-8360. doi:10.3748/wjg.v22.i37.8349
- Bergonzelli, G. E., Donnicola, D., Porta, N., & Corthésy-Theulaz, I. E. (2003). Essential oils as components of a diet-based approach to management of Helicobacter infection. Antimicrobial Agents and Chemotherapy. https://doi.org/10.1128/AAC.47.10.3240-3246.2003
- Cellini, L., Di Campli, E., Masulli, M., Di Bartolomeo, S., & Allocati, N. (1996). Inhibition of Helicobacter pylori by garlic extract (Allium sativum). FEMS Immunology and Medical Microbiology. https://doi.org/10.1016/0928-8244(95)00120-4
- Hołubiuk, Ł., & Imiela, J. (2016). Diet and Helicobacter pylori infection. Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 11(3), 150-154. https://doi.org/10.5114/pg.2016.61487
- Lim, S.-L., Canavarro, C., Zaw, M.-H., Zhu, F., Loke, W.-C., Chan, Y.-H., & Yeoh, K.-G. (2013). Irregular Meal Timing Is Associated with Helicobacter pylori Infection and Gastritis . ISRN Nutrition. https://doi.org/10.5402/2013/714970