Acht vroege tekenen van nierinsufficiëntie
Onze nieren dragen de verantwoordelijkheid om ons lichaam te ontgiften door gifstoffen via de urine uit het lichaam te drijven, daarom is nierinsufficiëntie zo gevaarlijk. Daarnaast hebben onze nieren onder andere ook de taak om het gehalte natrium, calcium en andere belangrijke stoffen in ons lichaam in balans te houden.
De nieren bevinden zich net onder de ribbenkast en zuiveren ongeveer 120 tot 125 liter bloed per dag.
Soms verzamelen zich echter te veel gifstoffen in het lichaam, waardoor de nieren niet meer optimaal kunnen functioneren. Dit heeft ook invloed op bepaalde belangrijke processen in het lichaam. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot de ontwikkeling van ziektes die onze gezondheid aantasten.
Nierinsufficiëntie
Het meest zorgwekkende aan nierinsufficiëntie is dat het lastig is om dit probleem bijtijds op te sporen. En naarmate de tijd verstrijkt wordt het steeds moeilijker om de problemen die nierinsufficiëntie veroorzaakt te behandelen.
Daarom is het van essentieel belang om te letten op de symptomen die mogelijk zouden kunnen wijzen op dit probleem. Hieronder delen we de acht voornaamste symptomen van nierinsufficiëntie. Door op de hoogte te zijn van deze symptomen zal het makkelijker zijn om vast te stellen of je inderdaad last hebt van dit probleem.
1. Veranderingen in je urine
Veranderingen in je plasgewoontes, alsook veranderingen in de samenstelling van je urine zijn vroege tekenen van nierinsufficiëntie.
Het komt vaak voor dat mensen in het geval van nierinsufficiëntie merken dat er sprake is van veranderingen in hun urine, aangezien de nieren deze urine produceren. Zo kan nierinsufficiëntie er bijvoorbeeld voor zorgen dat we ’s nachts vaker naar de wc moeten of dat we juist overdag vaak heel nodig moeten plassen.
Wanneer je last hebt van nierinsufficiëntie, komt het ook vaak voor dat je urine veel donkerder is dan normaal – het kan zelfs bijna oranje lijken. Bovendien zal de geur van je urine sterker of onaangenaam zijn.
Lees ook:
Wat zegt je urine over je gezondheid?
2. Oedeem of zwelling
Vochtretentie of oedeem kunnen beide het gevolg zijn van nierinsufficiëntie. Dit komt doordat er sprake is van een onevenwichtigheid in de lichamelijke ontstekingsprocessen en zich te veel vocht ophoopt in de lichaamsweefsels.
Je kunt last hebben van zwelling in:
- De voeten
- De benen
- De enkels
- Het gezicht
- De handen
- De buik
3. Acne
Wanneer er als gevolg van nierinsufficiëntie gifstoffen achterblijven in de bloedbaan, dan kunnen deze gifstoffen acne veroorzaken. Dit komt doordat deze gifstoffen via onze poriën naar buiten worden gestuurd, waardoor ze soms de natuurlijke olieproductie van onze gezichtshuid aantasten.
Het gevolg hiervan is dat je last krijgt van pukkels in je gezicht die gepaard gaan met een jeukend gevoel dat bijna ondraaglijk kan worden.
Acne kun je onder controle houden door gebruik te maken van uitwendige middelen. Indien acne bij jou veroorzaakt wordt door nierinsufficiëntie is het echter ook noodzakelijk om je nieren te zuiveren.
Leestip:
8 tips om acne te bestrijden
4. Onaangenaam gevoel in de onderrug
Pijn in de onderrug of pijn aan één kant van het lichaam kan ook wijzen op de ontwikkeling van nierziekte.
Hoewel je deze symptomen gemakkelijk kunt verwarren met gewone spierpijn, is het toch belangrijk om er goed op te letten, aangezien het ook symptomen zouden kunnen zijn van cystenieren, nierstenen of leverziekte.
5. Misselijkheid en braken
Hoewel misselijkheid en braken natuurlijk door een hele reeks factoren veroorzaakt kunnen worden, is het ook erg aannemelijk om te denken dat nierinsufficiëntie de boosdoener is. Vooral als deze symptomen gepaard gaan met andere symptomen die kunnen wijzen op een probleem met de nieren.
Nierinsufficiëntie kan misselijkheid en braken veroorzaken doordat het lichaam in dit geval niet meer in staat is om afvalstoffen volledig te verwijderen, waardoor de systemen in je lichaam niet meer naar behoren kunnen functioneren.
6. Droge huid
Naarmate nierinsufficiëntie vordert, raakt het lichaam langzaamaan uitgedroogd en verliest het zijn vermogen om vocht goed te gebruiken. Hierdoor wordt ook de huid steeds droger.
7. Duizeligheid
In sommige gevallen ontwikkelen patiënten die last hebben van nierfalen en nierinfecties ook bloedarmoede, iets dat zo snel mogelijk moet worden opgespoord.
Het is belangrijk om je dokter te raadplegen in het geval je voortdurend last hebt van duizeligheid, een licht gevoel in je hoofd en vermoeidheid.
Deze aandoeningen doen zich namelijk voor doordat er niet genoeg rode bloedcellen aanwezig zijn in het lichaam, waardoor de hersenen niet voldoende zuurstof ontvangen.
8. Gebrek aan eetlust
Iemand die altijd gewoon normaal heeft gegeten en plotseling totaal geen eetlust meer heeft, zou altijd na moeten gaan of hij last heeft van een bepaalde aandoening.
Hoewel nierproblemen niet de enige factor zijn die een verminderde eetlust kunnen veroorzaken, moet deze mogelijkheid niet over het hoofd worden gezien.
Interessant genoeg kan nierfalen soms ook de hik veroorzaken, wat ervoor zorgt dat iemand zich de hele tijd vol voelt.
Belangrijk!
Nierinsufficiëntie kan goed worden behandeld wanneer het in een vroeg stadium wordt opgespoord. Dit probleem kan wanneer het niet wordt opgespoord uiteindelijk echter tot ernstige aandoeningen leiden, zoals hypertensie, chronische vochtretentie en infecties.
Houd deze vroege tekenen van nierinsufficiëntie dus in de gaten en raadpleeg je dokter wanneer je denkt dat er reden is om je zorgen te maken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Prowle, J. R., Echeverri, J. E., Ligabo, E. V., Ronco, C., & Bellomo, R. (2010). Fluid balance and acute kidney injury. Nature Reviews Nephrology. https://doi.org/10.1038/nrneph.2009.213
- Bukmir, L., Fišić, M., Diminić-Lisica, I., & Ljubotina, A. (2016). ANEMIA IN CHRONIC KIDNEY DISEASE. Acta Medica Croatica : Casopis Hravatske Akademije Medicinskih Znanosti. https://doi.org/10.1007/s00467-017-3663-y
- Cunliffe, T. (2016). Acne vulgaris | Primary Care Dermatology Society | UK. https://doi.org/10.1046/j.1523-1755.2000.00315.x