Acht voordelen van tekenen voor kinderen
Er zijn veel voordelen van tekenen voor kinderen. Het is tenslotte een ideale manier om motorische en mentale vaardigheden te ontwikkelen. Het versterkt ook hun verkennende, psychologische en emotionele ontwikkeling.
In tegenstelling tot volwassenen maken kinderen zich geen zorgen over wat anderen denken. Ze zijn niet bevooroordeeld over hun tekeningen en ze hebben geen emotionele of mentale barrières wanneer ze tekenen.
Een kind kan iets magisch maken met een paar kleurpotloden, stiften en papier. Soms krabbelen ze gewoon wat. Op andere momenten zie je hoeveel potentieel ze hebben als je hun opmerkelijke kunstwerken ziet. In dit artikel zullen we de vele geweldige voordelen van tekenen voor kinderen eens bekijken.
Kleine lijnen, grote voordelen van tekenen voor kinderen
Tekenen stelt kinderen in staat om zowel de rationele linkerkant van hun hersenen als de emotionele en creatieve eigenschappen die overeenkomen met de rechterkant te versterken. Bovendien vinden ze het ook leuk om te doen. Net als bij spelletjes en spelen, voelt een kind het plezier van de bewegingen die tekenen vereist.
Tekenen is een belangrijke vaardigheid die we allemaal moeten aanmoedigen bij kinderen vanaf het moment dat ze een krijtje of potlood vast kunnen houden. Hier volgen enkele van de vele voordelen van tekenen voor kinderen.
1. Tekenen stimuleert verbeelding en creativiteit
Kinderen weten nog niet dat woorden met specifieke symbolen op papier worden beschreven. Daarom zijn ze vaak gefascineerd als ze naar verhalenboeken vol kleuren en tekeningen kijken. Dit is namelijk de taal die ze begrijpen.
Wanneer je kind begint te tekenen, stimuleert het zijn verbeelding. Door lijnen op een stuk papier te plaatsen, beginnen ze tekens en objecten te symboliseren die ze uit hun omgeving kiezen. Ze beginnen ook te verwoorden wat ze doen en waarom ze het doen.
Kinderen gebruiken hun tekeningen als ondersteuning voor ongelooflijke en fantastische verhalen die het product van hun verbeelding zijn. Grijp deze kans om zo de wereld van je kind te verkennen. Vraag hem om zijn tekeningen te laten zien. Je zult versteld staan van zijn durf en inventiviteit.
Dit vind je ook vast interessant:
Hoe je kinderen aan te moedigen om te lezen
2. Ze helpen bij de coördinatie tussen de hersenen, ogen en handen
Misschien begrijpen we de eerste strepen van ons kind niet helemaal. Dit komt omdat het kind geen coördinatie heeft tussen hun hersenen, hun ogen en hun handen. Daardoor zullen hun tekeningen nog orde en betekenis missen. Vaak tekenen ze ook buiten het papier verder.
Laat kinderen hun potloden vasthouden op welke manier ze maar willen. Ze zijn tenslotte nog steeds aan het experimenteren. Ze kunnen met hun hand veel druk uitoefenen en lijnen trekken door hun armen en schouder te bewegen. Soms kunnen ze ook hun hele lichaam bewegen alsof ze aan het dansen zijn met hun potlood.
Beetje bij beetje perfectioneert het kind zijn tekentechniek. Ze beginnen te ontdekken dat de bewegingen die ze maken gerelateerd zijn aan de lijnen die ze op het papier zetten.
Dat is de reden waarom tekenen geweldig is voor het ontwikkelen van fijne motorische vaardigheden. Het moet namelijk elk botje in hun vingers bewegen. Dit vergemakkelijkt hun vermogen om later te gaan schrijven.
3. Het is een manier om de ontwikkeling van het kind te meten
Er zijn mijlpalen als het gaat om tekenen. Ze lijken op de stadia van de ontwikkeling van het kind:
- Het begin is altijd chaotisch en het kind heeft blijkbaar nog geen controle over zijn bewegingen en lijnen.
- Na ongeveer 18 maanden zijn hun lijnen al rechter en mooier. Dit duurt tot ongeveer hun derde of vierde levensjaar.
- Daarna beginnen ze pre-schematische tekeningen te maken tot de leeftijd van 6 jaar. Dit is het stadium van de zogenaamde stokfiguren (een cirkel die het hoofd voorstelt en twee verticale lijnen die de benen vertegenwoordigen).
4. Tekenen stimuleert concentratie en bevordert zorgvuldige observatie
Naast de vele voordelen van tekenen voor kinderen, is er ook de stimulans om zich te concentreren en vol te houden. Dit is waar tekenen hen helpt bij het organiseren van hun ideeën en de perceptie van wat er om hen heen is. Kinderen tekenen immers vooral over dingen zie ze kennen en wat ze weten.
Tekenen stimuleert het observatievermogen van een kind. De hersenen werken bij dit proces harder om te proberen de realiteit op een stuk papier samen te vatten. Verder bevordert deze oefening de ontwikkeling van visuele perceptie en abstract denken.
5. Het moedigt emotionele intelligentie aan
Kleuren en schilderen bevorderen de emotionele intelligentie van kinderen, omdat ze leren emoties te identificeren en deze later op papier uit te drukken met behulp van kleur.
Onder de voordelen van tekenen voor kinderen is dit wat hun mentale gezondheid het meest versterkt. Deze activiteit ontspant hen en helpt hen de gecompliceerde situaties die ze om zich heen waarnemen te vergeten. Het stelt ze in staat om iets leuks te doen en zich te vermaken.
Wanneer kinderen een grafische lay-out beginnen te beheersen, worden ze psychologisch, emotioneel en fysiek volwassen. Het draagt ook zeker bij aan de vorming van hun persoonlijkheid.
Lees ook:
10 waarden die je je kinderen moet leren
6. Het versterkt hun zelfvertrouwen
Tekenen, schilderen en kleuren versterkt allemaal het zelfvertrouwen van een kind. Kinderen willen opvallen met hun artistieke bekwaamheid. Het brengt hen vreugde en voldoening. Ze voelen dat ze iets belangrijks aan het doen zijn.
Als een kind je zijn tekening laat zien, doet hij dat met grote trots. Voor hem is het iets historisch en is het goed voor zijn ontwikkeling. Het is belangrijk om het creatieve werk van kinderen aan te moedigen en toe te juichen.
Toon interesse in wat ze doen. Tekenen is namelijk een van de eerste vormen van communicatie en expressie. Ze zijn zo bezig een nieuwe taal te ontdekken. Let ook op wat ze door middel van hun tekening vertellen. Het zal je verbazen hoeveel je over je kind kunt leren als je leert hoe je zijn werk kunt begrijpen.
7. Het ontwikkelt gevoeligheid
Door middel van kunst bouwen kinderen bruggen tussen hun gevoelens en hun kennis. Daarom is een van de voordelen van tekenen dat je kind de wereld om hem heen en zijn ervaring aanpast door een afbeelding op papier te zetten.
Tekenen geeft het kind ook de mogelijkheid om zijn gevoeligheid te creëren, te doen herleven en te ontwikkelen. Op dezelfde manier zal een kind, dankzij het expressieve vermogen van elke lijn, meer bereid zijn om te leren.
8. Het brengt het gezin samen
Alsof het bovenstaande nog niet genoeg was, versterkt het tekenen ook de familiebanden. Samen tekenen met je oudere broers of zussen is namelijk ook een manier om affectie en verbinding te stimuleren. Maak gebruik van elke kans die je hebt om mee te tekenen met je kind. Hij zal blij zijn om zijn moeder, vader en alle anderen van wie ze houden bij hun feestje te betrekken!
Om de voordelen van tekenen bij kinderen te versterken
Ondanks de vele voordelen van tekenen bij kinderen moet je ervoor zorgen dat je je kind nooit dwingt om te tekenen als dit niet iets is wat hij op dat moment wil doen. Je kunt hem wel proberen te interesseren in tekenen. Doe dit echter zonder de situatie te forceren. Respecteer ook zijn eigen tempo.
Tekenen is een activiteit waar een kind volop van zou moeten genieten. Laat ze daarom hun kleuren en de onderwerpen kiezen die ze verder willen verkennen.
Geef ze daarnaast ruimte en creatieve vrijheid. Laat ze vervolgens uitleggen wat ze aan het doen zijn. Naast het luisteren naar hun aangeboren filosofische uitleg, stimuleer je zo ook hun taalontwikkeling.
Tot slot, prijs je kind altijd voor alle inspanningen die hij levert. Je zult dan zien hoe zijn zelfvertrouwen groeit en hoe zijn creatieve vaardigheden versterken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Soriano De La Cruz, K. M., & Zúñiga Villao, E. P. (2019). Expresión artística en el desarrollo de la imaginación de niños de 4 años (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación.). http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/42457
- Chablay Fonseca, A. B. (2017). El dibujo creativo en el desarrollo de la coordinación visomotriz de niños y niñas de 4 a 5 años de edad de la Unidad Educativa Liceo Oxford del cantón Salcedo de la provincia de Cotopaxi (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Humanas y de la Educación. Carrera de Parvularia). https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/25917
- Muños-Hidalgo, M. D. (2014). El dibujo infantil: La etapa preesquemática. http://tauja.ujaen.es/handle/10953.1/796
- Alarcón Gallego, E. C., & Guzmán Grijalva, M. L. (2017). Potenciar la atención y concentración de los estudiantes de grado 2 de la escuela Isabel de castilla a través de actividades artísticas y lúdico-pedagógicas. https://repository.libertadores.edu.co/handle/11371/1112
- Torres Monge, L. (2016). Inteligencia emocional, autoconcepto y autoestima a través de la educación plástica. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/21404
- Fernández, E. R. (2007). Aplicaciones del Arteterapia en aula como medio de prevención para el desarrollo de la autoestima y el fomento de las relaciones sociales positivas:” Me siento vivo y convivo”/” Art Therapy applications in the classroom as a preventive measure using artistic manifestations for the self esteem development and the fostering of positive social relationships:” I FEEL ALIVE AND CO LIVE”. Arteterapia, 2, 275. https://revistas.ucm.es/index.php/ARTE/article/view/ARTE0707110275A