Tekenen dat je lichaam snakt naar seks
Je fysiologische en seksuele behoeften kunnen van je lichaam worden afgelezen aan de hand van een paar symptomen die je drang naar seks en opwindende nieuwe ervaringen weerspiegelen.
Een gebrek aan seks heeft lichamelijke en emotionele gevolgen, of je je hier nu bewust van bent of niet. Deze menselijke basisbehoefte gaat veel dieper dan het gevoel van genot dat het genereert. Het speelt namelijk ook een belangrijke rol voor je gezondheid en je gevoel van welzijn.
Mensen proberen om een verscheidenheid aan redenen hun seksuele verlangens te onderdrukken en zijn hierover heel zelfbewust.
Tegelijkertijd is het voor andere mensen juist heel makkelijk om zichzelf uit te drukken en aarzelen ze er niet eens over om gebruik te maken van een opwindende nieuwe kans als ze hier de mogelijkheid toe krijgen.
Het maakt niet uit wat voor persoon je bent, als je een lange periode helemaal geen seks hebt, dan worden je verlangens duidelijk merkbaar aan een reeks van gedragingen en lichamelijke signalen.
Lijst van tekenen dat je lichaam snakt naar seks
Slaapgebrek
Heb je de laatste tijd moeite om in slaap te vallen? Seks stimuleert de afscheiding van een hormoon genaamd oxytocine, een hormoon dat belangrijk is voor een goede nachtrust. Wanneer een persoon dus langere tijd seksueel inactief is, dan kan diegene last krijgen van slaapproblemen.
Geïrriteerdheid en stress
Heftige stemmingswisselingen en ups en downs, met name op je werk of in de omgang met je vrienden, zijn in veel gevallen een teken dat je lichaam snakt naar seks.
Natuurlijk is een gebrek aan seks niet de enige reden waarom je last kunt hebben van stress of een slecht humeur. Als er echter al een paar weken voorbij zijn sinds de laatste keer dat je seksueel contact met iemand had, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met negatieve emoties en plotselinge veranderingen in je houding.
Het is belangrijk om je te realiseren dat seksueel contact bijdraagt aan een beter humeur. En hoewel je dit liever negeert, is dit een lichamelijke en emotionele behoefte die je niet kunt onderdrukken.
Vaker fantaseren
Iedereen droomt of fantaseert in meer of mindere mate wel over seks; veelal gedurende de nacht als gevolg van een bepaalde stimulans.
Wanneer dit soort fantasieën echter steeds vaker de kop opsteken en op verschillende momenten van de dag verschijnen, dan is dit een duidelijk teken dat je lichaam behoefte heeft aan meer seksuele activiteiten.
Je huid wordt minder stralend
Het lijkt misschien tegenstrijdig om te denken dat het de uitstraling van je huid kan verbeteren, maar toch is het zo. Wanneer je vaak seks hebt, gaan je poriën open en verdwijnen onzuiverheden, die anders pukkeltjes zouden veroorzaken.
Natuurlijk kun je hier ook cosmetische middelen voor gebruiken, maar net als bij alle andere vormen van lichaamsbeweging kan ook seks helpen om gifstoffen via zweet uit je lichaam te verwijderen en om de bloedstroom te bevorderen.
Als je merkt dat je gezicht er niet meer zo stralend uitziet als voorheen en je vaker last hebt van puistjes of acne dan normaal, dan kan dit betekenen dat je lichaam vraagt om seksuele actie.
Je wordt minder sociaal
Een gebrek aan seksuele ervaringen kan er zelfs voor zorgen dat je sociaal geïsoleerd raakt. Dit komt doordat je lichaam minder endorfines aanmaakt, een hormoon dat je gemoedstoestand en je verlangen om onder de mensen te zijn bevordert.
Lichamelijk ongemak
Heb je vaker last van pijn dan normaal? Wanneer je langere tijd geen seks hebt, zorgt dit ervoor dat je lichaam minder serotonine en endorfine aanmaakt – de ‘gelukshormonen’ die ook wel bekend staan om hun vermogen om pijn te verlichten.
Onzekerheid
De kans is groot dat wanneer je geen seks meer hebt, je onzeker wordt over jezelf en alles wat je doet. Seks is een activiteit die je gevoel van eigenwaarde verbetert en ervoor zorgt dat zowel mannen als vrouwen zich begeerd kunnen voelen en het gevoel hebben dat er iemand om ze geeft.
Wanneer je dus langere tijd zonder deze ervaring door het leven moet, kan dit ervoor zorgen dat je ontevreden wordt over jezelf, wat weer kan leiden tot depressie, angst en moeite met het maken van keuzes.
Het gevaarlijke gevoel van eenzaamheid
Kijk ook eens naar dit artikel: 6 situaties waarin je seksueel contact beter vermijdt
Wees voorzichtig! Wanneer je eenzaam bent, dan is de kans groter dat je slechte keuzes maakt in het leven, met name als het aankomt op seks.
Als je al langere tijd niet seksueel actief bent geweest, dan kan je gevoel van eenzaamheid misschien je beoordelingsvermogen overschaduwen, waardoor de volgende dingen kunnen gebeuren:
- Je ex opbellen of het weer met hem/haar goed te maken.
- Seks hebben met iemand die je na staat – een mannelijke (of vrouwelijke) vriend of een collega.
- Je belandt in bed met een complete vreemde die je ontmoet hebt op een feestje of in een café, vooral wanneer je een paar drankjes op hebt.
Dit kunnen slechte keuzes zijn die mogelijk zeer negatieve gevolgen kunnen hebben, hoewel dit natuurlijk niet altijd het geval is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Brody, S. (2010). The relative health benefits of different sexual activities. The journal of sexual medicine, 7(4), 1336-1361. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1743609515329775
- Center for Women’s Health. (s.f.). The Benefits of a Healthy Sex Life. Disponible en: https://www.ohsu.edu/womens-health/benefits-healthy-sex-life
- Hambach, A., Evers, S., Summ, O., et al. (2013). The impact of sexual activity on idiopathic headaches: an observational study. Cephalalgia, 33(6), 384-389. Disponible en: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0333102413476374
- Jannini, E. A., Fisher, W. A., Bitzer, J., et al. (2009). Controversies in sexual medicine: Is sex just fun? How sexual activity improves health. The Journal of Sexual Medicine, 6(10), 2640-2648. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1743609515322669
- Lastella, M., O’Mullan, C., Paterson, J., et al. (2019). Sex and sleep: perceptions of sex as a sleep promoting behavior in the general adult population. Frontiers in public health,7(33), 1-6. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6409294/#:~:text=Oxytocin%20is%20elevated%20as%20a,females%20(12%2C%2013).
- Liu, H., Waite, L. J., Shen, S., et al. (2016). Is sex good for your health? A national study on partnered sexuality and cardiovascular risk among older men and women. Journal of Health and Social Behavior, 57(3), 276-296. Disponible en: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0022146516661597
- Olivier, J., Esquivel, D., Waldinger, M. & Olivier, B (2019). Serotonin and Sexual Behavior. In M. Tricklebank & E. Daly (Eds.), The Serotonin System (pp. 117-132). Academic Press.