Acht geurige oliën die je helpen om beter te slapen
In slaap vallen en een goede nachtrust hebben is een fysiologische behoefte. Je kan bepaalde strategieën gebruiken zoals geurige oliën. Hiermee kan je jouw nachtelijke routine helpen.
Slapen helpt je om helderder te denken, over dingen na te denken en je beter te concentreren. Onvoldoende slaap tast zowel je geestelijke als je lichamelijke gezondheid aan.
Om te ontspannen en goed te slapen beveelt men verschillende strategieën aan vóór je naar bed gaat. We stellen je hier acht geurige oliën voor. Ze zullen je helpen om beter te slapen want ze kunnen slapeloosheid bestrijden en zorgen dat je een diepe rust krijgt.
Tegenwoordig is aromatherapie eigenlijk een waardevol hulpmiddel. Het helpt mensen immers om in een toestand van rust te komen die ook goed is voor andere dagelijkse functies.
Stress, slapeloosheid, angstgevoelens en depressie
De overweldigende levensstijl van tegenwoordig zit vol verantwoordelijkheden die episodes van stress kunnen uitlokken. Vroeg in de ochtend opstaan, steeds kijken hoe laat het is of problemen om te slapen zijn enkele voorbeelden van stress.
Slapeloosheid kan er ook voor zorgen dat je activiteiten en je voedingspatroon verandert en dat je koffie en alcohol gaat drinken. Wanneer je niet goed slaapt kan dit jou diverse problemen geven zoals:
- een slecht humeur
- een algemeen slecht gevoel
- prikkelbaarheid
- algemene vermoeidheid
Stress kan ook een symptoom van emotionele stoornissen zijn zoals een depressie of angstgevoelens.
Gelukkig is de aromatherapie als kunstvorm of therapeutische cultuur een bondgenoot in de strijd tegen deze aandoeningen. Het vervangt de behandelingen niet. Het kan je echter wel helpen om je met natuurlijke producten beter te voelen.
Etherische geurige oliën en het zenuwstelsel
Etherische oliën zijn geurige actieve ingrediënten die inwerken op het parasympathisch zenuwstelsel. Dit stelsel controleert diverse functies zoals:
- rust
- ontspanning
- slaap
De miljoenen olfactorische receptoren in je neus zijn verbonden met de hersenen. Geuren hebben daarom een rechtstreekse invloed op de functies die verantwoordelijk zijn voor de rust, de ontspanning en de slaap.
We vinden sommige actieve ingrediënten in meerdere geurige oliën. Daartoe behoren de bittere sinaasappel en lavendel. Beide stoffen zijn rustgevend en ontspannend.
Door middel van een massage, in aftreksels of geurverspreiders bereiken hun geuren de hersenen. Daarna maken hun effecten het mogelijk om van een rustige slaap te genieten. Ze verminderen spanning, angstgevoelens en depressie.
Lees ook dit artikel:
De voordelen van een Shiatsu-massage voor je lichaam
8 geurige oliën die je helpen om beter te slapen
1. Lavendel
Lavendelolie is in de aromatherapie de meest gewaardeerde olie. De invloed van lavendelolie op het zenuwstelsel is onbetwistbaar. Dat heeft te maken met zijn kalmerende en ontspannende effect. Het is dus een ideaal middel om te slapen, zelfs in chronische gevallen van slapeloosheid.
Om te profiteren van de voordelen van lavendelolie bevelen we de volgende opties aan:
- Doe ‘s avonds 15 druppels in een diffuser.
- Masseer het in op de huid van je gezicht, hals, armen, handen en voeten.
- Leng een druppel aan met crème of met een normale lichaamsolie als alternatief en breng het aan op beide polsen of je nek.
2. Bittere sinaasappelolie
De rustgevende en kalmerende eigenschappen van sinaasappelolie gaan op een doeltreffende manier problemen tegen zoals:
- slapeloosheid
- depressie
- stress
- angstgevoelens
- zenuwachtigheid
Je kan een diffuser gebruiken of een massage toepassen. Bittere sinaasappelolie is één van de beste geurige oliën die slaapstoornissen kunnen helpen voorkomen.
3. Etherische mandarijnolie
Misschien heb je het moeilijk om los te koppelen van de drukte van het dagelijks leven. Dan kan de etherische olie van mandarijnen heel heilzaam zijn om te ontspannen en te rusten.
- De beste manier om deze olie te gebruiken is door 15 druppels in een diffuser te doen voor het slapen gaan.
- Als alternatief kan je het ook ‘s ochtends en ‘s avonds innemen. Daartoe los je twee druppels mandarijnolie op in olijfolie.
4. Valeriaanolie
De kalmerende eigenschappen van valeriaan zorgen dat je een rustvolle slaap krijgt.
- Je kan valeriaanolie gebruiken door 15 tot 20 druppels in een diffuser te doen.
- Of breng het aan op je gezicht, hals en ledematen om het vervolgens in te masseren.
5. Romeinse kamille
De etherische olie van Romeinse kamille is ideaal om slapeloosheid tegen te gaan. Het heeft een krachtig ontspannend effect dat zelfs gunstig is voor mensen met hypertensie die het moeilijk hebben om te ontspannen.
6. Marjoleinolie
De eigenschappen van deze geurige olie laat de bloeddruk dalen en laat stress los. Marjoleinolie laat je ook op een zuivere manier ademen wanneer je een verkoudheid hebt.
- Gebruik het in een diffuser of bij massages om angstgevoelens te verminderen.
Lees ook dit interessante artikel:
Naar het werk fietsen vermindert werkstress
7. Citroenverbena
Je kan deze geurige olie gebruiken om angstgevoelens, depressie of verdriet te voorkomen. Dat komt omdat het heel doeltreffende rustgevende eigenschappen bezit.
- Als je optimaal wilt profiteren van de positieve effecten dan kan je het aanlengen met twee druppels olijfolie.
- Neem het vervolgens drie keer per dag in.
8. Petitgrainolie
Het is bekend dat deze olie hypnotisch is en doeltreffender dan kamille om spanning te voorkomen . De petitgrain mandarijn is ook een spierverslappend middel. Het verlicht stress en bevordert ontspanning.
- Het is een ideaal middel om bij massages te gebruiken.
- Je kan het ook rechtstreeks vanuit de fles ruiken.
- Of je kan twee druppels nemen die in olijfolie opgelost zijn.
Geurige oliën hebben een krachtig effect op de hersenen. Ze kunnen je dus helpen om volledig te ontspannen. Tegelijkertijd gaan ze slapeloosheid, stress en angstgevoelens tegen. Je kan dit doen door het op elk moment van de dag te gebruiken en dan vooral tijdens de nacht. Je zal dan in staat zijn om te ontspannen en je vredig te voelen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., & Idaomar, M. (2008). Biological effects of essential oils – A review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.106
- Solórzano-Santos, F., & Miranda-Novales, M. G. (2012). Essential oils from aromatic herbs as antimicrobial agents. Current Opinion in Biotechnology. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2011.08.005
- Pilcher, J. J., Ginter, D. R., & Sadowsky, B. (1997). Sleep quality versus sleep quantity: Relationships between sleep and measures of health, well-being and sleepiness in college students. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(97)00004-4