Aardappelschilwater voor sterker haar

Aardappelschillen kunnen een geweldig middel zijn om je haar te voeden en sterker te maken. De schillen hebben echter wel de neiging om het haar iets donkerder te maken. Daarom raden we dit middel niet aan voor mensen met blond haar.
Aardappelschilwater voor sterker haar

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag de dag biedt de cosmetische industrie honderden haarproducten aan. Deze moeten vervolgens voldoen aan de haarverzorgingsbehoeften van mannen en vrouwen over de hele wereld. De meeste van deze producten hebben ons leven een stuk makkelijker gemaakt. Daardoor zijn ze uitstekende vrienden geworden om ons haar gezond en mooi te houden. Maar wist je dat je je haar ook kunt verzorgen met aardappelschilwater?

Schadelijke chemische stoffen

In sommige gevallen blijken deze commerciële producten echter lang niet zo effectief te zijn als ze beloven. Juist in tegendeel. Sommige producten beschadigen het haar en bevatten chemische stoffen die stoornissen kunnen veroorzaken.

Veel mensen vergeten echter dat er ook een hoop huismiddeltjes bestaan die het haar kunnen voeden en versterken en die de haargroei en schoonheid van het haar bevorderen.

In dit artikel delen we een natuurlijk middel dat met de jaren een hoop vrouwen heeft geholpen om hun haar gezond en volumineus te houden, namelijk aardappelschilwater.

Dit middel is een eenvoudige oplossing die je haar een natuurlijke glans geeft en uiteindelijk ook de haarwortels sterker kan maken en grijze haren kan verminderen.

Eigenschappen van aardappelschilwater

Aardappels

Net als met het meeste groente en fruit is de schil van aardappelen het deel dat meestal in de prullenbak beland. Dat is meestal omdat men denkt dat het toch geen nut heeft.

Men gebruikt de schillen doorgaans niet tijdens het koken. Maar ze bevatten echter wel een paar belangrijke eigenschappen waar op andere manieren gebruik van kan worden gemaakt. Dit zorgt er vervolgens voor dat ze niet verspild worden.

De samenstelling van aardappelschillen

Geschat wordt dat aardappelschillen voor bijna 50% bestaan uit polysacchariden. Dit bestanddeel is een soort voedingsvezel. Daarnaast zijn deze schillen een belangrijke bron van kalium. Dit mineraal is belangrijk om de elektrolyten in het lichaam in balans te houden.

Ook bevatten de schillen kleine hoeveelheden:

 • Vitamine C
 • Thiamine
 • Riboflavine en
 • In water oplosbare niacine

Deze vitamines zijn geweldig om het haar te verzorgen, omdat ze het haar diep voeden en een antioxidante werking hebben die beschadiging kan voorkomen.

Daarbovenop bevat aardappelschil mineralen als :

 • Calcium
 • Mangaan
 • Zink
 • Ijzer
 • Verschillende soorten fenolen en glycoalkaloïden.

Welke voordelen biedt aardappelschilwater voor het haar?

Mooi Haar

Deze oude remedie uit grootmoeders kastje wordt al zeer lange tijd gebruikt vanwege de voedende eigenschappen die het heeft. Dankzij deze eigenschappen is dit ook een geweldig middel voor mooi haar.

Door de hoeveelheid zetmeel die het bevat kan dit middel, wanneer je het gebruikt op je hoofdhuid en haar, problemen tegengaan als haaruitval en droogte. 

Het houdt het haar glanzend en sterk en regelmatig gebruik maakt dit middel ideaal om de verschijning van grijze haren, die zelfs wanneer je jong bent je leeftijd verraden, tegen te gaan.

Grijze haren verminderen

Hoewel dit middel natuurlijk niet even effectief is tegen grijze haren als de meeste chemische producten, kan een consistente toepassing wel helpen om het haar donkerder te maken en zo grijze haren te verminderen.

Doordat aardappelschilwater de neiging heeft om het haar donkerder te maken, raden we het niet aan voor mensen die blond of lichtbruin haar hebben. Het zou namelijk hun haarkleur kunnen beïnvloeden.

Hoe maak je aardappelschilwater voor je haar?

Aardappel

Er bestaat geen specifiek recept om de eigenschappen die verborgen zitten in de schillen naar buiten te halen, zodat je ze kunt gebruiken voor je haar. Over het algemeen hoef je de schillen alleen maar te koken in voldoende water en dit water vervolgens te gebruiken als middeltje.

Ingrediënten

 • De schillen van 5 aardappels
 • Water (zoveel als nodig)

Instructies

 • Doe de schillen in een pan met water en breng het water aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je de schillen dertig minuten doorkoken, zodat het water sterk geconcentreerd wordt.
 • Na dertig minuten haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel afkoelen. Giet het dan door de zeef over in een glazen pot.

Toepassing

 • Was je haar als gewoonlijk, maar gebruik aan het einde nog het aardappelschilwater om je haar te spoelen.
 • Wanneer je dit middel twee à drie keer per week gebruikt, zul je al snel zien dat je haar er gezonder uitziet.

Gebruik dit middel een paar weken om er zelf achter te komen hoe geweldig het is. Hoewel de resultaten niet direct merkbaar zijn, zal het verschil langzaamaan zichtbaar worden nadat je het middel een paar dagen consistent gebruikt.

Het beste aan dit middel is dat het geen bijverschijnselen veroorzaakt en dat je het makkelijk kunt gebruiken in combinatie met andere haarproducten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.