Aanwijzingen voor het bewaren van medicatie

Het correct bewaren van medicatie is een must om ze tot hun vervaldatum veilig en doeltreffend te houden. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden.
Aanwijzingen voor het bewaren van medicatie
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het correct bewaren van medicatie is essentieel om de werkzaamheid ervan te behouden, en daarom kun je het niet zomaar overal bewaren. In feite is de meest geschikte plaats een koele en droge plaats.

Zoals je in dit artikel kunt leen moet je bepaalde regels in acht nemen om ervoor te zorgen dat de geneesmiddelen veilig en doeltreffend blijven tot de dag waarop ze verstrijken.

Tips voor het bewaren van medicatie

Verschillende factoren kunnen de stabiliteit van een geneesmiddel beïnvloeden. Hieronder zullen we de belangrijkste adviezen voor het bewaren van medicatie voor je op een rij zetten.

Temperatuur

Dit is een van de factoren die het meest van invloed zijn op de houdbaarheid van een geneesmiddel. Daarom is het belangrijk om ze op koele, droge plaatsen te bewaren. Zorg ervoor dat de temperatuur op deze plaatsen stabiel is en dat er geen plotselinge veranderingen optreden (Engelse link).

Farmaceutische vorm

Een arts houdt pillen in zijn vlakke hand

Bij het bewaren van medicatie moet je ook rekening houden met de doseringsvorm. Vloeibare vormen zijn over het algemeen onstabieler dan tabletten of capsules. Ook veranderen hun eigenschappen makkelijker dan die van vaste stoffen.

Multi-dosis geneesmiddelen

Dit zijn de geneesmiddelverpakkingen die je telkens moet openen wanneer je ze moet gebruiken, zoals siropen of oogdruppels. Door ze verschillende keren te openen kan hun stabiliteit veranderen en kunnen er gezondheidsrisico’s ontstaan.

Houd er dus rekening mee dat de werkzaamheid van medicijnen met meerdere doses niet wordt bepaald door de houdbaarheidsdatum, maar door het moment waarop je ze voor het eerst opent. De houdbaarheid na opening staat meestal op de bijsluiter en is vaak korter dan de houdbaarheidsdatum.

Noteer de datum waarop je de verpakking hebt geopend op de verpakking om te weten hoe lang het nog houdbaar is en zo mogelijke vergissingen te voorkomen. Natuurlijk kun je problemen voorkomen door restjes gewoon weg te gooien zodra je klaar bent met je behandeling.

Tips voor het bewaren van medicijnen

De meeste medicijnen kun je meestal op kamertemperatuur bewaren, maar er zijn er ook die een speciale manier van bewaren vereisen. Enkele aanbevelingen voor het bewaren ervan zijn onder andere:

  • Bewaar ze op een koele, droge plaats, waar geen plotselinge temperatuurschommelingen optreden.
  • Plaats ze niet in de buurt van elektrische apparaten.
  • Bewaar de originele verpakking.
  • Gebruik kleinere pillendoosjes.
  • Bewaar ze niet in de badkamer of keuken, omdat daar een hogere luchtvochtigheid is en er meer temperatuurschommelingen zijn.
  • Houd ze buiten het bereik van kinderen.

Andere aanbevelingen voor het bewaren van medicijnen

Een vrouw leest de bijsluiter van een medicijn

Nu weet je dat je de meest geschikte plaats moet kiezen om medicijnen te bewaren. Zoek bovendien naar een manier om de optimale omstandigheden voor medicijnen te handhaven wanneer je reist.

Bovendien is de houdbaarheidsdatum een belangrijke factor om de werkzaamheid te garanderen. Verwar de vervaldatum echter niet met de houdbaarheid na opening. Deze laatste begint zodra je de verpakking opent. Daarnaast moet je altijd de bijsluiter lezen voordat je een geneesmiddel gaat gebruiken.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Waarom een aantal medicijnen hoofdpijn veroorzaken?

Bewaar de verpakking en de bijsluiter

Zoals we hierboven al hebben gezegd, moet je de verpakking en de bijsluiter van elk medicijn dat je gebruikt lezen, om erachter te komen wat de beste manier is om het te bewaren. Noteer ook hier de houdbaarheidsdatum en of je speciale maatregelen moet nemen om het toe te dienen.

Misschien weet je het niet, maar je kunt vervallen medicijnen en medicatie die je niet meer nodig hebt altijd naar het inzamelpunt van je plaatselijke apotheek brengen.

Verandering van uiterlijk

Neem medicijnen niet in na de datum die op de verpakking is aangegeven of als je veranderingen in de kwaliteit ervan opmerkt. Troebelheid en verandering van kleur wijzen er op dat het product niet meer stabiel is. Als je twijfelt, gebruik het dan niet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De La Rubia, A. (2006). Conservación de medicamentos termolábiles. Farmacia Hospitalaria. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73935-6
  • Bucaramanga, U. A. de. (2009). Recepcion y almacenamiento de medicamentos y dispositivos medicos. Modulo Administracion de Servicios Farmaceuticos.
  • Allegra, J. R., Brennan, J., Lanier, V., Lavery, R., & MacKenzie, B. (1999). Storage temperatures of out-of-hospital medications. Academic Emergency Medicine, 6(11), 1098–1103. https://doi.org/10.1111/j.1553-2712.1999.tb00110.x
  • Ebrahim AJ, Teni FS, Yimenu DK. Unused and Expired Medications: Are They a Threat? A Facility-Based Cross-Sectional Study. J Prim Care Community Health. 2019;10:2150132719847857. doi:10.1177/2150132719847857
  • Makki M, Hassali MA, Awaisu A, Hashmi F. The Prevalence of Unused Medications in Homes. Pharmacy (Basel). 2019;7(2):61. Published 2019 Jun 13. doi:10.3390/pharmacy7020061

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.