Aantal gevallen van alvleesklierkanker blijft toenemen

In dit artikel bekijken we wat de oorzaak zou kunnen zijn van dit toenemende aantal gevallen van alvleesklierkanker.
Aantal gevallen van alvleesklierkanker blijft toenemen

Laatste update: 18 januari, 2019

Het aantal gevallen van alvleesklierkanker is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Volgens de wereldgezondheidorganisatie behoort alvleesklierkanker tegenwoordig tot de vijf dodelijkste vormen van kanker, na long-, borst-, maag- en darmkanker.

Volgens bepaalde artikelen die gepubliceerd werden in bladen als Science Daily, zou alvleesklierkanker tegen het jaar 2030 uit kunnen groeien tot de op een na dodelijkste vorm van kanker.

Dit is erg zorgwekkend. Met name als je nadenkt over het gegeven dat deze vorm van kanker doorgaans lange tijd onopgemerkt blijft. In eerste instantie veroorzaakt het geen symptomen.

Eén belangrijk gegeven moeten we echter niet vergeten: als alvleesklierkanker in de komende jaren in verhouding steeds gevaarlijker wordt, dan betekent dit dat het aantal sterftegevallen van borst- en darmkanker af blijft nemen.

Dit is een positief aspect dat het waard is om te onthouden. Kanker is een ziekte die behandeld moet worden, niet een die moet worden gezien als een doodvonnis. Dit betekent dat je moet vechten en vertrouwen moet hebben in de wetenschap, die elke dag vooruit blijft gaan.

In dit artikel bekijken we wat de oorzaak zou kunnen zijn van dit toenemende aantal gevallen van alvleesklierkanker.

Aantal gevallen van alvleesklierkanker zal in de komende jaren toe blijven nemen

man met buikpijn

Eén ding dat we vooral niet moeten vergeten, is dat de gemiddelde levensverwachting van de mens alsmaar langer wordt. Dit houdt in dat een groot deel van de bevolking uit oudere mensen bestaat die bepaalde ziektes kunnen ontwikkelen.

Alvleesklierkanker doet zich vooral voor bij mensen tussen de 46 en 75 jaar oud. De leeftijd waarop alvleesklierkanker echter het meest gediagnosticeerd wordt, is 71. Vanaf het 71e levensjaar wordt de kans om deze vorm van kanker te ontwikkelen steeds kleiner.

Als je hierbij ook kijkt naar bepaalde factoren als roken, familiegeschiedenis of bepaalde alvleesklieraandoeningen, dan neemt het mogelijke aantal kankerpatiënten nog meer toe.

In het geval van alvleesklierkanker kun je de ziekte niet volledig toeschrijven aan deze factoren. Deskundigen geven aan dat tot op heden nog altijd niet bekend is wat precies de oorzaak is van deze ziekte. 

Zo kunnen bijvoorbeeld ook mensen van rond de veertig jaar oud die een gezonde leefstijl hebben met alvleesklierkanker gediagnosticeerd worden.

Daarom geven wetenschappers aan dat de reden waarom deze ziekte moeilijk onder controle te houden is, voornamelijk verbonden is aan onderstaande.

Ingewikkelde diagnose

Zoals we eerder ook al aangaven, is een van de redenen waarom alvleesklierkanker na longkanker de meest dodelijke vorm van kanker kan worden het gegeven dat mensen die gediagnosticeerd worden met borst-, maag- of darmkanker dankzij betere vormen van behandeling tegenwoordig een grotere kans hebben op herstel.

  • Doordat de alvleesklier zich diep in de buik bevindt, is het moeilijk om bij dit orgaan in de buurt te komen. Zodat het onderzocht kan worden door middel van conventionele onderzoeksmethoden.
  • Nog een gegeven dat we niet moeten vergeten, is dat patiënten over het algemeen in de eerste stadia van de ziekte geen symptomen ervaren. Terwijl alvleesklierkanker juist in de eerste stadia het beste behandeld kan worden. Behandeling is hoe dan ook ingewikkeld.

Factoren om in het achterhoofd te houden

Wetenschappers maakten gebruik van verschillende middelen om de gegevens van hun onderzoek over de hele wereld kenbaar te maken. Ze hadden hierbij een duidelijk doel voor ogen.

Om grote organisaties bewust te maken van de noodzaak om samen met deskundigen op het gebied van alvleesklierkanker te investeren in betere methoden om alvleesklierkanker te onderzoeken en in betere manieren om het te behandelen.

Binnen een aantal jaar zou deze kanker namelijk een van de meest dodelijke vormen van kanker kunnen worden.

Ondertussen doen wetenschappers voortdurend hun best om een manier te vinden om goed om te gaan met een oudere bevolkingsgroep. Een groep die meer risico loopt om dit soort ziektes te ontwikkelen.

Dit soort ziektes zijn zeer ernstig. Het is daarom van essentieel belang dat er geïnvesteerd wordt in de algemene gezondheid en de geneeskunde.

Misschien ook interessant om te lezen:
De ontwikkeling van kanker voorkomen met groenten en fruit

Goede leefgewoontes

joggende mensen

We weten dat er geen enkele manier is om deze vorm, of welke vorm van kanker dan ook, 100% te vermijden.

Toch willen we je erop attent maken hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Goede leefgewoontes aan te houden om dit soort ziektes te voorkomen. Om gezond te zijn en om ervoor te zorgen dat je natuurlijke afweersysteem zo sterk mogelijk is.

Door de volgende aspecten in ons achterhoofd te houden kunnen we onszelf helpen. Zodat we het ontwikkelen van ziektes als alvleesklierkanker tegen kunnen gaan:

  • Vermijd slechte gewoontes, zoals roken of drinken.
  • Ga obesitas tegen.
  • Vermijd een sedentaire leefstijl: breng je lichaam elke dag in beweging door te wandelen of andere eenvoudige vormen van cardio te doen.
  • Alvleesklierkanker komt vaker voor bij diabetespatiënten. Het is belangrijk om dit niet te vergeten.
  • Chronische alvleesklierontsteking is ook een bepalende factor. Als je hier dus last van hebt, is het hoe dan ook belangrijk om meer onderzoeken af te laten nemen. Om de ontsteking onder controle te krijgen.
  • Verhoog je inname van vitamine C, vocht, verse groente en fruit en voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten. Raadpleeg ook je dokter om te kijken of het mogelijk is om vitamine D in te nemen.
  • Vermijd voedsel dat rijk is aan vet en vergeet niet om veel olijfolie en licht verteerbare granen te consumeren. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wolfgang, C. L., Herman, J. M., Laheru, D. A., Klein, A. P., Erdek, M. A., Fishman, E. K., & Hruban, R. H. (2013). Recent progress in pancreatic cancer. CA Cancer J Clin. https://doi.org/10.3322/caac.21190

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.