Een aantal bekende feiten over koriander
Koriander (Coriandrum sativum) is een traditionele plant waar men niet van weet waar deze vandaan komt, maar sommige onderzoeken beweren dat de plant mogelijk uit Noord-Afrika komt. In dit artikel zullen we een aantal bekende feiten over koriander met je delen, dus lees zeker verder!
Men kweekt deze plant jaarlijks in grote hoeveelheden om ervoor te zorgen dat deze het hele jaar door te verkrijgen is. Hij heeft bladeren die tussen de 40 en 60 cm lang zijn en puntige stengels.
Koriander wordt wereldwijd gebruikt om voedingsmiddelen extra smaak te geven, maar in sommige regio’s zoals Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika is het een hoofdbestanddeel in de meeste gerechten. Alle onderdelen van de plant zijn eetbaar, maar vanwege de sterke smaak gebruikt men voornamelijk de bladeren.
Het kan op veel verschillende manieren geconsumeerd worden, waarbij de bladeren opeten de meest voorkomende manier is, maar het zetten van een thee is een andere handige manier.
Voedingswaarde
Deze plant bezit genezende eigenschappen die ook geschikt zijn voor toepassing in alternatieve medicatie. Dit komt omdat koriander rijk is aan oliën die de gezondheid van het spijsverteringsstelsel stimuleren, met als resultaat dat de functie daarvan normaliseert.
Daarnaast is het effectief voor het bestrijden van een gebrek aan eetlust, bijvoorbeeld door een ziekte in het spijsverteringsstelsel of als je een pH-onbalans in de maagwand hebt.
Koriander biedt een verscheidenheid aan voedingsvoordelen. Het is een rijke bron van vitaminen zoals A, B, C, E en K. Daarnaast bevat het ook grote hoeveelheden mineralen, zoals kalium en ijzer.
Voedingswaarden per 100 gram
- Vitamine A: 0,123 mg
- Calcium: 709 mg
- Vitamine B1: 0,239 mg
- IJzer: 16,32 mg
- Vitamine B2: 0,290 mg
- Magnesium: 330 mg
- Vitamine B3: 2,310 mg
- Fosfor: 409 mg
- Vitamine C: 21 mg
- Kalium: 1,267 mg
- Natrium: 35 mg
- Zink: 4,70 mg
Eigenschappen van koriander
Eén eigenschap die echt opvalt, is het vermogen om personen die lijden onder de consumptie van zware metalen effectief te behandelen. Deze zijn te vinden in water dat besmet is door industrieën. De chemische samenstellingen die in deze plant aanwezig zijn, hebben het vermogen om zich vast te hechten aan zware metaaldeeltjes, waardoor het ontgiftingsproces versneld wordt.
De retentie van vloeistoffen in de luchtwegen is een vervelend gezondheidsprobleem, maar deze plant fungeert als een krachtige slijmoplosser. Je hoeft alleen maar een thee of infusie met de bladeren te maken.
De thee is ook bevorderlijk voor vrouwen die borstvoeding geven, aangezien het de melkproductie in de borstklieren vergroot en de voedingsstoffen worden opgenomen door de baby.
Lees ook:
5 zaden die gewichtsverlies bevorderen
Andere geweldige eigenschappen van koriander
- Je kunt het gebruiken om je adem te verfrissen.
- Het drinken van een kopje korianderthee voordat je gaat slapen, zal je helpen om dieper te slapen en de energie van je lichaam te herstellen.
- Vrouwen kunnen dit aan hun lijstje met natuurlijke remedies voor menstruatiekrampen toevoegen. De eigenschappen van koriander verlichten de krampen, zodat de dag doorkomen een stuk makkelijker wordt.
- De oliën worden wereldwijd gebruikt voor het maken van bodylotions, aangezien ze geweldige aromatische eigenschappen bevatten die handig zijn voor het creëren van geurtjes.
- Koriander heeft ontspannende eigenschappen, waardoor het bruikbaar is als een antispasmodicum.
- De samenstellingen die in koriander zitten hebben antibacteriële eigenschappen, waardoor het zeer goed is voor het schoonmaken en genezen van wonden.
- Koriander stimuleert de hersenactiviteit, wat resulteert in betere mentale prestaties.
We hopen dat je genoten hebt van dit artikel over een aantal bekende feiten over koriander!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Laribi, B., Kouki, K., M’Hamdi, M., & Bettaieb, T. (2015). Coriander (Coriandrum sativum L.) and its bioactive constituents. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2015.03.012
-
Nadeem, M., Anjum, F. M., Khan, M. I., Tehseen, S., El-Ghorab, A., & Sultan, J. I. (2013). Nutritional and medicinal aspects of coriander (Coriandrum sativum L.): A review. British Food Journal. https://doi.org/10.1108/00070701311331526