31 aanbevelingen om allergische reacties in huis te voorkomen

Er zijn verschillende factoren en elementen die thuis allergieën kunnen verergeren of produceren. Lees verder om erachter te komen welke dat zijn en hoe je ze kunt voorkomen.
31 aanbevelingen om allergische reacties in huis te voorkomen
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 13 februari, 2023

Allergische reacties in huis bestrijden betekent niet dat je beslist medicijnen moet nemen als je symptomen begint te krijgen. Integendeel, zoals in zoveel andere situaties in het leven, is preventie van het grootste belang. Lees verder en ontdek onze aanbevelingen om allergische reacties in huis te voorkomen.

In die zin moeten we de factoren die met een allergeen te maken kunnen hebben identificeren en vervolgens beheersen, op elke plaats en in elk element van ons huis: gordijnen, lakens, meubels, keuken, badkamer, slaapkamer, planten, huisdieren, enz.

De strijd begint met schoonmaken, wat misschien wel het belangrijkste is, maar daar houdt het niet op, en je moet op veel details letten. In dit artikel geven we je een reeks eenvoudige maar krachtige aanbevelingen die je in acht kunt nemen om allergische reacties in huis te voorkomen.

Allergieën en allergenen

Om ongemakkelijke symptomen, zoals een loopneus en nog gevaarlijkere situaties (anafylaxie en anafylactische shock) te voorkomen, moet je uit de buurt blijven van de stof die de allergische reactie veroorzaakt.

Deze factor, een allergeen genoemd, kan aanwezig zijn in verschillende elementen en in verschillende vormen in ons huis, zoals schimmel, stof, huismijt en pollen. Ze kunnen ook schuilen in vochtige muren, tapijten en planten, in haren en huidschilfers van huisdieren, in beddengoed en zelfs in voedsel.

Sommige mensen hebben last van seizoensgebonden allergieën, die in bepaalde tijden van het jaar toenemen. Veel mensen leven echter het hele jaar door met de symptomen, omdat ze de allergenen in huis hebben.

Hoewel het in sommige gevallen nodig is om antihistaminica te nemen om de symptomen te verminderen, is het het beste om de uitlokkende factoren van onze allergieën te identificeren en het contact ermee te verminderen. Het eerste wat we daarom moeten doen is een allergoloog bezoeken.

Dit zal ons duidelijk helpen om ons te concentreren op wat we moeten doen en waar we de preventieve maatregelen die we nemen om allergische reacties in huis te voorkomen op moeten richten.

31 aanbevelingen om allergische reacties in huis te voorkomen

Voor degenen die op plaatsen wonen waar veel allergenen voorkomen, kan de taak die voor ons ligt ingewikkeld lijken. Het lijdt echter geen twijfel dat het mogelijk is om de factoren die allergische reacties veroorzaken thuis te bestrijden. Hier zijn enkele aanbevelingen die je in je huis kunt toepassen.

Sluit de deur voor allergenen

Een hal
Laat jassen, schoenen en andere voorwerpen in de gang liggen om het contact met allergenen, zoals pollen, te minimaliseren.

Pollendeeltjes of andere allergenen kunnen zich aan schoenen of kleding hechten. Het is een goed idee om een tapijt of deurmat neer te leggen om de zolen schoon te maken bij binnenkomst of voor binnenkomst.

Een andere optie is om een ruimte te hebben om schoeisel en sommige kleren te verwijderen: jassen, mutsen, overjassen en sjaals; en ze in een mand te laten liggen, tot het tijd is om ze te wassen.

Voorkom dat allergenen via de ramen binnenkomen

In het seizoen waarin pollen in de omgeving toenemen, houd de ramen zoveel mogelijk gesloten, vooral tijdens de uren dat er meer pollen zijn of meer wind. Er bestaan ook speciale pollenwerende horren.

Houd de vochtigheid op afstand

Schimmel en bepaalde mijten gedijen goed in een vochtige omgeving. Overtollige waterdamp moet worden geëlimineerd door de relatieve vochtigheid onder de 50% te houden. Hiervoor kunnen een afzuigventilator, andere ventilatiesystemen of een ontvochtiger worden gebruikt.

Temperatuur gecontroleerd

Een andere factor die bijdraagt aan huisstofmijt en schimmel is warmte, die op zijn beurt de vochtigheid verhoogt. Idealiter moet de temperatuur onder controle worden gehouden, tussen 21 °C en 24 °C, door airconditioningsystemen.

Luchtfilters vervangen

In verwarmings- of koelsystemen worden HEPA (high-efficiency particle arresting) filters aanbevolen. Ze moeten echter regelmatig worden vervangen, volgens de specificaties van de fabrikant.

Hierdoor blijft enerzijds de apparatuur zijn effectiviteit behouden bij het verwijderen van allergenen uit de lucht. Anderzijds hebben onderzoeken (Engelse link) uitgewezen dat het filter, als het niet vaak wordt vervangen, een bron van microben kan worden, die zelfs weer in de gefilterde lucht kunnen worden opgenomen.

Ventileer het huis

Als het weer het toelaat en het aantal pollen niet te hoog is, moeten enkele ramen een paar minuten (5 tot 15 minuten) worden geopend om de concentratie allergenen in de lucht in huis te verminderen. De aanbeveling is dat de open ramen of deuren zich aan verschillende of tegenovergestelde kanten bevinden, zodat de lucht circuleert.

Regelmatig schoonmaken

31 aanbevelingen om allergische reacties in huis te voorkomen
Regelmatig schoonmaken is essentieel om allergische reacties in huis tot een minimum te beperken.

Schoonmaken is je belangrijkste bondgenoot om stof, schimmel en huismijt te bestrijden. Om dit proces effectief te laten zijn, om allergische reacties in huis te helpen verminderen, moet je rekening houden met de volgende aanbevelingen.

  • Sommige ruimtes moeten vaker worden schoongemaakt, zoals de woonkamer, en andere met deuren of ramen die op de straat uitkijken.
  • Schud de voorwerpen niet, want dan kun je het stof binnenkrijgen, wat meer schade aanricht.
  • Gebruik een microvezel schoonmaakdoekje, dat absorbeert beter.
  • Als je gaat stoffen, moet je een masker of kinband dragen, want het idee is om het huis schoon te houden, maar zonder jezelf tegelijkertijd bloot te stellen.
  • Draag ook handschoenen als je last hebt van huidallergieën.
  • Verplaats de meubels dicht bij de muur om alle hoeken schoon te maken.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Allergie voor stuifmeel? Probeer deze hypoallergene bloemen

Gebruik van tapijten

Hoe opzichtig en decoratief ze ook lijken, vermijd het gebruik van tapijten. Om de kans op allergische reacties in huis te verkleinen is het beter om houten, tegel- of granieten vloeren te hebben. Als dit geen optie is, gebruik dan een kortpolig tapijt of wasbare materialen. Of anders vaak stofzuigen.

Ramen schoonmaken

Ramen moeten niet alleen worden schoongemaakt om stofophoping te voorkomen, maar ook schimmel door condensatie, zowel op vochtige als op koude plaatsen.

Gordijnen of jaloezieën

Gebruik bij voorkeur geen gordijnen, omdat die gemakkelijker stof ophopen. Ze kunnen vervangen worden door afwasbare jaloezieën. Als het niet mogelijk is de gordijnen te verwijderen, zijn effen katoenen of synthetische stoffen te verkiezen boven dikke stoffen. En was ze vaak, minstens een keer per week.

Voorwerpen die stof verzamelen

Foto’s, vazen, fotolijstjes en vele andere dingen geven je decoratie een uitstraling, maar zijn ook stofverzamelaars. Het is het beste om niet zoveel voorwerpen te hebben, om allergische reacties in huis te helpen voorkomen. Als je deze voorwerpen niet allemaal weg wilt doen, inclusief oude tijdschriften en dergelijke, berg ze dan op in een kast of in plastic bakken.

Speelgoed en opgezette dieren

Speelgoed, en vooral opgezette dieren, zijn voorwerpen die stof, schimmel en haren van huisdieren verzamelen. Was of reinig ze regelmatig en stop ze ook in bakken als je kinderen ze niet gebruiken.

Boeken

Boeken kunnen ons veel leren. Ze zijn onze beste bondgenoten. Mijten denken daar echter ook zo over. Slaap niet met boeken in de kamer en zorg ervoor dat je leest in een geventileerde ruimte.

Slaapkamer

We brengen vaak meer tijd door in de slaapkamer dan in andere delen van het huis. Daarom is het belangrijk om er een allergeenvrije omgeving van te maken. Laten we beginnen met het vervangen van gordijnen, het verwijderen van tapijten en regelmatig schoonmaken. Natuurlijk moeten producten met zeer sterke geuren worden vermeden, want die kunnen ook allergieën veroorzaken.

Aan de andere kant, open en lucht kasten, haal kleren eruit en was ze, zelfs als je ze niet gedragen hebt. Kleren die lange tijd worden bewaard hebben de neiging om schimmel te ontwikkelen.

Luchtzuiveraar

Overweeg de aanschaf van een kamerfilter of -zuiveraar. Dit is een goede optie om stofdeeltjes en andere allergenen in de lucht op te vangen. Het kan echter niets doen als de deeltjes zich eenmaal op oppervlakken gevestigd hebben.

Beddengoed

Vrouw op een bed
Kies anti-mijt vezels voor je beddengoed.

Gebruik bij voorkeur organische, niet-synthetische stoffen, zowel in kussenslopen als in lakens en dekbedden. Neem geen veren kussens of wollen dekens. Tegenwoordig is beddengoed verkrijgbaar, evenals beschermhoezen voor matrassen, die anti-mijt, antibacterieel en schimmelwerend zijn.

Beddengoed wassen

Was beddengoed vaak, zoals kussenslopen en dekens. Gebruik heet water, minstens 50 °C. Drogen in de zon, indien mogelijk. Verwijder ook beschermhoezen en schud het matras en de kussens op.

Meubels

Vermijd voor de slaapkamer, en voor het hele huis, stoffen bekleding. Kies bij voorkeur stoelen, tafels en andere meubels met materialen die gemakkelijk te reinigen zijn: hout, metaal of kunststof.

Kamerplanten

Er zijn zoveel positieve dingen en zoveel voordelen van het hebben van planten in huis. Maar als je allergisch bent, is het niet goed voor ze om binnen te staan. Zoek ze een nieuw thuis of verhuis ze naar de tuin of het terras.

Bonte huisdieren en andere dieren

Er gaat niets boven een huisdier om je leven op te fleuren. Maar de haren van honden, katten en andere dieren zijn geen goede vrienden voor mensen met een allergie. Hetzelfde geldt voor vogelveren.

Je hoeft geen drastische beslissingen te nemen, zoals het vinden van een nieuw huis, maar je moet ze wel uit de slaapkamer houden en ze verzorgen. Gebruik een huisdierenborstel om overtollig haar te helpen verwijderen.

Rook, vocht en geuren in de keuken

Eén ding dat helpt om te voorkomen dat allergenen zich door het huis verspreiden is het gebruik van een afzuigkap. Die voorkomt niet alleen dat rook en geuren zich verspreiden als je kookt, maar vermindert ook het vocht.

Afwassen schrobben en drogen

Als je schrobt, neemt het vochtgehalte toe. Soms spetteren we in het rond, waardoor we een natte vaat achterlaten. Dit is een ideale omgeving voor huisstofmijt en schimmel. Vervolgens moeten we alles heel goed drogen, ook oppervlakken en laden, en tot slot de gootsteen en zelfs de kranen schoonmaken.

Wellicht vind je ook dit artikel interessant:
Huisstofmijt? Dood ze veilig en natuurlijk

De keuken schoonmaken

Het schoonmaken van de keuken vereist speciale aandacht. Houd rekening met de volgende aanbevelingen:

  • Laat nergens etensresten liggen
  • Maak de koelkast regelmatig schoon
  • Gooi voedsel dat lang in de koelkast heeft gestaan weg
  • Bewaar ongekookt voedsel in luchtdichte verpakkingen

Vuilnis op zijn plaats

Zet het vuilnis dagelijks buiten. Laat het zich niet ophopen. Niet alleen elimineer je slechte geuren, maar je voorkomt ook dat je muizen, kakkerlakken, vliegen en ander ongedierte aantrekt.

Vocht in de badkamers

Als er een vochtige plek bij uitstek in huis is, dan is het wel de badkamer. Schimmel en meeldauw moeten we koste wat kost voorkomen . Houd daarvoor rekening met de onderstaande suggesties.

  • Open naast de deuren ook de ramen in de badkamer (als die er is), om te luchten.
  • Installeer een afzuigkap, die zal helpen tegen zowel vochtigheid als slechte geuren.
  • Als er geen afvoer naar buiten is, overweeg dan het gebruik van een ontvochtiger.
  • Vermijd het gebruik van badmatten en gordijnen.
  • Gebruik geen behang op de muren.
  • Schilder met schimmelbestendig emaille.
  • Laat geen natte handdoeken of natte kleren achter in de badkamer.

Badkamers schoonmaken

31 aanbevelingen om allergische reacties in huis te voorkomen
Het regelmatig schoonmaken van de badkamer helpt je allergische reacties in huis te voorkomen.

Maak de tegels, het toilet, de wastafel, het douchegedeelte en de onderdelen van de kraan grondig schoon. Gebruik een product dat bleekmiddel bevat. Droog alles goed af en laat het na het schoonmaken luchten.

Lekken en druppelen

Je moet goed letten op lekkages. Controleer leidingen en muren bij de badkamer en keuken. Kijk ook naar het dak en de plafonds om er zeker van te zijn dat er geen lekkages of doorsijpelingen zijn vanaf de bovenste verdiepingen.

Als je er ziet, laat er dan naar kijken. Kijk ook in hoeken en trappenhuizen, achter meubels en planken. Je moet er alles aan doen om vochtophopingen te verwijderen, zodat schimmel en meeldauw niet kunnen woekeren.

Open haarden en kachels

Het is het beste om open haarden en houtkachels te vermijden. En als je geen erg open ruimte hebt, barbecue of grill dan niet in huis, want rook en andere dampen maken ademhalingsallergieën erger.

Rookvrije ruimte

Verklaar je huis tot rookvrije ruimte. Sta binnen geen sigaretten toe. Vergeet niet dat passieve rokers door meeroken niet alleen aan allergieën worden blootgesteld , maar ook aan ernstigere aandoeningen van de luchtwegen, aldus deskundigen.

Voedselallergieën

Allergische reacties in huis kunnen niet alleen worden veroorzaakt door stof of huismijt, maar ook door wat we eten. Vergeet niet de voedseletiketten te controleren om reacties te voorkomen bij mensen met een intolerantie voor stoffen als lactose of gluten.

En als iemand in je huis aan een van deze aandoeningen lijdt, wees dan voorzichtig met keukengerei en bakjes om het risico van kruisbesmetting van voedsel te verminderen.

Insectensteken

Omdat sommige mensen reacties kunnen krijgen op bijensteken of andere insectenbeten, moeten speciale voorzorgsmaatregelen worden genomen in tijden dat ze veel voorkomen. Plaats bij voorkeur muskietengaas voor de ramen, breng afweermiddelen aan op je huid en vermijd het gebruik van sterke geuren.

Voorbereiding op allergische reacties in huis

Zelfs ondanks alle voorzorgsmaatregelen die we kunnen nemen, is het nog steeds mogelijk om in contact te komen met een allergeen en zo een uitbraak of reactie teweeg te brengen.

Daarom is het raadzaam om voorbereid te zijn om allergieën het hoofd te bieden als dat nodig is. In die zin is het altijd goed om medicijnen bij de hand te hebben om de symptomen te verminderen, zoals:

  • Antihistaminica: loratadine, cetirizine of vergelijkbaar, zoals aanbevolen door de allergoloog.
  • Nasale decongestiva: cromoglycaat of geïnhaleerde corticosteroïde sprays; hoewel met de laatste vanwege hun bijwerkingen (Spaanse link) voorzichtig moet worden omgegaan.

Voor mensen met een neiging tot ernstige allergische reacties (anafylaxie) moeten ten slotte epinefrine of adrenaline auto-injectoren bij de hand zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Álvarez M, García I, Castro R, Ronquillo M. Rinitis alérgica y rinosinusitis: Una revisión necesaria. Rev Cubana Med Gen Integr  [Internet]. 2004 ;  20(1). URL disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252004000100007&lng=es.
  • García-Bravo B, Conde-Salazar L, la Cuadra J, et al. Estudio epidemiológico de la dermatitis alérgica de contacto en España. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2004;  95(1): 14-24.
  • Magaña M, Vargas M, Escalon J, et al. Anafilaxia y choque anafiláctico. Revista Alergia de México. 2007;  54 (2): 34-40.
  • Rojas G, López P, Orozco M, et al. Tabaquismo y desarrollo de alergia durante la infancia. Mecanismos fisiopatológicos. Alerg Asma Inmunol Pediatr. 2001; 10(2): 43-52.
  • Salo P, Arbes S, Crockett P, et al. Exposure to multiple indoor allergens in US homes and its relationship to asthma. J Allergy Clin Immunol. 2008; 121(3): 678-684.
  • Terán L, Haselbarth-López M, Quiroz-García D. Alergia, pólenes y medio ambiente. Gac Med Mex. 2009; 145(3): 215-222.
  • Bustamante, R.,  (2021). Anafilaxia y shock anafiláctico. revistachilenadeanestesia.cl. Disponible en: https://www.capacitacionesonline.com/blog/wp-content/uploads/2021/02/Anafilaxia-y-shock-anafilactico-Rev-Chil-Anest-2021.pdf
  • Chuaybamroong, P., Et al. (2010). Eficacia del filtro HEPA fotocatalítico en la eliminación de microorganismos. INDOOR AIR. DOI: 10.1111/j.1600-0668.2010.00651.x
  • Montes, A., Perez, M., Gestal, J. J., (2004). Impacto del tabaquismo sobre la mortalidad en España. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/28302344_Impacto_del_tabaquismo_sobre_la_mortalidad_en_Espana#page=84
  • Cristóbal, E., (2010). Seguridad de los corticoides inhalados en la EPOC. Archivos de Bronconeumología. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300289610700302

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.