8 voedingsmiddelen die je niet zou moet consumeren

Als je een gezond dieet wilt, dan moet je een verscheidenheid aan voedingsmiddelen consumeren, maar altijd in de juiste hoeveelheid. Moderatie is de sleutel.
8 voedingsmiddelen die je niet zou moet consumeren

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Is het waar dat er een aantal voedingsmiddelen zijn die je niet zou moeten consumeren? En met niet bedoelen we dan nooit. Lees snel verder om te ontdekken hoe dit zit!

De realiteit is dat de markt wordt overspoeld met een breed scala aan voedingsmiddelen die ons verleiden. Ze zien er altijd fris uit, zijn smakelijk en lijken een snelle manier om dat hongergevoel te kalmeren dat je tussen de maaltijden door kan treffen.

Soms zien mensen echter over het hoofd dat achter hun heerlijke uiterlijk een hoge concentratie verzadigde vetten en toegevoegde bestanddelen zit, die aandoeningen in je lichaam kunnen veroorzaken wanneer je ze regelmatig consumeert.

Wat nog alarmerender is, is dat vele hiervan ‘onschadelijk’ lijken te zijn, omdat ze geleidelijke effecten hebben die pas opgemerkt worden wanneer de schade al ontstaan is.

Deze producten zijn gekoppeld aan verhoogde gevallen van overgewicht, obesitas en een verscheidenheid aan andere chronische ziekten die de kwaliteit van leven van mensen aanzienlijk verminderen.

Wat zijn die schadelijke voedingsmiddelen? Waarom is het beter om ze koste wat kost te vermijden? Hieronder staan de acht belangrijkste voedingsmiddelen die niet zou moeten consumeren.

8 voedingsmiddelen die je niet zou moeten consumeren

1. Friet en chips

Schaaltje met friet

Aardappelen worden vanwege hun voedingsstoffen als gezond voedsel beschouwd. Het probleem is dat velen met schadelijke vetten of oliën zijn bereid die hun goede eigenschappen verminderen.
  • Hoewel ze heerlijk zijn en goed als bijgerecht zijn, beïnvloedt friet je metabole gezondheid en cholesterol-gehalte.
  • De schade is nog groter met chips in zakken, omdat ze chemicaliën en toegevoegde conserveermiddelen bevatten die ongewenste effecten kunnen veroorzaken.

2. Suikerhoudende dranken

Reclames laten vaak suikerhoudende dranken zien als een verfrissende manier om je dorst te lessen. In plaats van dit effect te verhelpen, kan het overmatig drinken ervan voor problemen zorgen.

  • Frisdranken, yoghurt en andere dranken met veel suiker en andere zoetstoffen verhogen de bloedsuikerspiegel en kunnen metabole stoornissen veroorzaken.
  • Commerciële sappen met ‘light’ labels zijn mogelijk ook schadelijk, omdat ze, hoewel ze weinig of geen suiker leveren, wel bepaalde ingrediënten bevatten.

3. Wit brood

Wit brood en andere bakkerijproducten kunnen enkele negatieve effecten op het lichaam hebben. Ze zijn met geraffineerde bloem en verzadigde vetten gemaakt, die je gewicht en gezondheid kunnen beïnvloeden.

  • Tijdens het verfijningsproces verliezen de granen veel voedingsvezels, een voedingsstof die betrokken is bij de spijsvertering.
  • De opname van producten gemaakt met witte bloem in de darm verhoogt de bloedsuikerspiegel, waardoor je je gedurende de dag hongeriger kunt voelen.

4. Zoetigheid

Met suiker bestrooide snoepjes

Snoep en alle zoete voedingsproducten zijn met geraffineerde suikers en toegevoegde oliën en vetten gemaakt die ernstige gevolgen voor het lichaam kunnen hebben.
  • Snoep levert veel calorieën, maar het geeft je geen vol gevoel. Ze hebben daarom een sterke invloed op problemen zoals overgewicht.
  • Wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd zijn ze een directe oorzaak van diabetes en stofwisselingsproblemen.

5. IJs

Niet alle soorten ijs zijn schadelijk. Het hangt namelijk allemaal af van de ingrediënten waar ze mee gemaakt zijn. Over het algemeen bevatten commerciële producten te veel geraffineerde suiker en verzadigd vet. Regelmatige consumptie kan leiden tot problemen zoals:

  • overgewicht
  • een hoge bloedsuikerspiegel
  • verhoogde eetlust

6. Energiedranken

In de lijst van voedingsmiddelen die je niet zou moeten consumeren (tenminste niet op regelmatige basis), konden we energiedranken zeker niet weglaten.

Energiedranken hebben een speciale plaats veroverd in winkels, omdat ze een goed alternatief lijken te vormen voor het ‘opladen’ van het lichaam in tijden van fysieke en mentale vermoeidheid.

Het nadeel is dat ze stimulerende middelen en grote hoeveelheden suiker bevatten, die na verloop van tijd zowel problemen van het zenuwstelsel als metabole stoornissen kunnen veroorzaken.

7. Ultrabewerkt vlees

Voedingsmiddelen die je niet zou moeten eten

Alle soorten ultrabewerkt vlees kunnen ernstige bijwerkingen voor je gezondheid veroorzaken, zelfs wanneer hun etiketten zeggen dat ze ‘natriumarm’ of ‘vetarm’ zijn.
  • Deze voedingsmiddelen worden vaak uit vleesresten verkregen die te veel vet en bovendien weinig voedingsstoffen bevatten.
  • Om ze er vers uit te laten zien, worden ze aan een chemisch proces onderworpen dat stoffen zoals nitrieten en nitraten toevoegt, die in verband worden  gebracht met ziekten zoals kanker.

8. Margarine

Margarine is een van de voedingsmiddelen die je niet zou moeten consumeren. Het wordt meestal uit plantaardige oliën vervaardigd. Om deze reden geloven veel mensen dat het eten geen voedingsproblemen zal veroorzaken.

  • Wat sommige mensen misschien niet weten, is dat margarine onder andere transvetten bevat die hun cardiovasculaire gezondheid en bloedsomloop kunnen schaden.
  • Bij verhitting komen mogelijk vrije radicalen vrij, wat moleculen zijn die de cellen en weefsels kunnen beschadigen.

Conclusie: vervang voedingsmiddelen die je niet zou moeten consumeren

Eet je deze voedingsmiddelen vaak? Nu je weet welk voedingsmiddelen je niet zou moeten consumeren, kun je dus proberen ze te vermijden. Je kunt ze vervangen door gezondere opties te kiezen, bij voorkeur biologische producten.

In het begin lijkt het misschien moeilijk of zelfs onmogelijk om ze te vermijden. Je zult echter geleidelijk in staat zijn om een gezonder dieet samen te stellen en de inname van calorieën onder controle te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.