8 tips voor mensen met een beugel

Bij een orthodontische behandeling is het belangrijk om goed voor je mondhygiëne te zorgen. In dit artikel delen we gedetailleerde verzorgingstips voor mensen met een beugel.
8 tips voor mensen met een beugel

Laatste update: 14 september, 2021

Orthodontie is de tak van de tandheelkunde die zich toelegt op het bestuderen, corrigeren en voorkomen van problemen met de ontwikkeling, vorm en positie van de tandbogen. Het is echter niet alleen aan de orthodontist. Het is ook aan de patiënt zelf. Om je te helpen je gebit te verzorgen, zijn hier 8 verzorgingstips voor mensen met een beugel.

Door de tanden en de kaakbotten in een bepaalde richting te bewegen, werkt de orthodontist aan een gezonde glimlach. Hij werkt aan het vinden van een functioneel en morfologisch evenwicht tussen mond en gezicht. Daarbij zal de patiënt een correct functionerend gebit ontwikkelen. Daarnaast zal iemand ook een mooiere glimlach hebben.

Om deze resultaten te bereiken, moet de patiënt echter apparatuur gebruiken die de noodzakelijke bewegingen initieert. Het is essentieel om tijdens dit proces goed voor je mond te zorgen. 

Soorten beugels

Het type beugel of gebitsregulatie dat iemand krijgt, hangt af van het probleem van het gebit dat moet worden behandeld. Daarnaast is het afhankelijk van de leeftijd en individuele behoeften. De orthodontist zal degene zijn die de individuele situatie beoordeelt en samen beslissen ze welke optie het beste werkt voor de individuele behoeften.

Functionele beugels

Dit zijn verwijderbare beugels die de positie van de spieren in je kaak veranderen. Door de spierfunctie te veranderen, veroorzaakt de beugel structurele transformaties, zoals verplaatsing van tanden en veranderingen in de kaakbotten. Orthodontisten zullen deze beugels vooral bij jongere patiënten gebruiken omdat kinderen vaak zowel tijdelijke en permanente tanden in hun mond hebben.

Uitneembare beugels

Dit zijn beugels die de patiënt zelf in en uit kan doen. Hoe langer deze beugels echter in de mond blijven, hoe beter de resultaten. In deze categorie vind je interceptieve orthodontische hulpmiddelen (Spaanse link) die de botgroei bij kinderen helpen begeleiden.

Doorzichtige onzichtbare orthodontische beugels, ook wel aligners genoemd, bevinden zich ook in deze groep. Dit zijn plastic omhulsels die speciaal zijn gemaakt voor de mond van elke patiënt. De orthodontist zal deze periodiek veranderen. Deze apparaten oefenen druk uit op de tanden en zorgen ervoor dat ze verplaatsen.

Een vaste beugel

Dit type beugel, zoals de naam al aangeeft, is bevestigd aan de tanden en de patiënt kan deze niet verwijderen. Deze beugel bestaat uit haakjes die de orthodontist op het tandoppervlak lijmt. Vervolgens zal de orthodontist een metalen boog door de haakjes zetten.

De haakjes kunnen elke tand afzonderlijk in de goede richting bewegen. Over het algemeen is het het beste om een beugel te krijgen tijdens de adolescentie (Engelse link), omdat een kind dan al zijn volwassen tanden zal hebben en de botten in hun mond nog steeds groeien. Volwassenen kunnen echter ook geweldige resultaten behalen.

8 verzorgingstips voor mensen met een beugel

Vrouw met beugel heeft mooie glimlach

1. Mensen met een beugel moeten zorgen voor een goede mondhygiëne

Deze apparaten kunnen de accumulatie van bacteriële plaque verhogen. Als gevolg hiervan heb je meer kans op tandbederf en gingivitis (Spaanse link). Daarom is het erg belangrijk om speciale aandacht te besteden aan mondhygiëne als je een beugel hebt.

  • Je dient je tanden elke dag, na elke maaltijd, gedurende 3 tot 5 minuten te poetsen.
  • Je moet een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride gebruiken.
  • Ook kunnen elektrische tandenborstels en speciale handmatige borsteltjes voor deze specifieke beugels erg handig zijn. Ze kunnen namelijk plaatsen bereiken die moeilijk toegankelijk zijn met een gewone tandenborstel.
  • Daarnaast is het essentieel om eenmaal per dag te flossen.
  • Je kunt ook monddouches gebruiken in je dagelijkse routine, vooral als je een beugel hebt.

2. Vermijd ongemak

Wanneer je voor het eerst een beugel krijgt, is het normaal dat je lichaam tijd nodig heeft om zich eraan aan te passen. Je kunt de eerste paar dagen wat ongemak en zelfs pijn voelen. Die pijn zou echter tijdelijk moeten zijn.

Bovendien kunnen beugels tandgevoeligheid veroorzaken, maar deze zou na verloop van tijd ook moeten verdwijnen. Je kunt ook tandpasta met fluoride gebruiken om het te verhelpen. Een beugel kan daarnaast het slijmvlies beschadigen en blaren veroorzaken. Ze zouden echter binnen een paar dagen vanzelf moeten verdwijnen.

Als de gevoeligheid niet weggaat, of als de blaren niet genezen, is het altijd een goed idee om met je orthodontist te praten. Deze kan een behandeling voorstellen om het probleem te verhelpen. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om was op de ijzerdraden te smeren, of lokale medicatie of ontstekingsremmers te gebruiken.

3. Wees voorzichtig met bepaalde voedingsmiddelen

Deze tip voor mensen met een beugel is vooral belangrijk voor mensen met een vaste beugel. Dat komt omdat deze in je mond blijft als je gaat eten.

  • Je moet de consumptie van hard en plakkerig voedsel, zoals snoep, noten, hele appels, chocolaatjes en nougat, vermijden of verminderen.
  • Bovendien moet je je eten in kleine stukjes snijden.

4. Mensen met een beugel moeten de beugel zoveel mogelijk dragen

Dit geldt niet voor mensen die een vaste beugel hebben, omdat ze deze niet zelf kunnen verwijderen. Het is echter een kritische succesfactor voor mensen met een uitneembare beugel.

Je moet je beugel op verantwoorde wijze gebruiken en hem in je mond houden zolang je orthodontist je aangeeft. In het begin is het meestal nodig om de beugel 22 uur per dag te dragen. Verwijder de beugel dus alleen om te eten en je tanden te poetsen.

5. Het gebruik van elastiekjes

In sommige gevallen kan het zijn dat je tijdens je orthodontische behandeling elastiekjes moet gebruiken. De orthodontist legt je uit hoe je ze moet gebruiken en waar je ze moet plaatsen. Je zult voldoende vervangende elastiekjes krijgen, want het is belangrijk dat je ze regelmatig vervangt.

Het gebruik van elastiekjes hangt af van de tijd en het verloop van je behandeling. Daarom is het belangrijk om de instructies van je orthodontist op te volgen.

6. Sla geen afspraken over

Wanneer je een beugel hebt, moet je regelmatig naar vervolgafspraken gaan. Zo kan je orthodontist je voortgang beoordelen en de nodige aanpassingen maken. Het is dus belangrijk om je afspraken na te komen wanneer ze gepand zijn.

De frequentie van je afspraken zal waarschijnlijk elke 1 tot 2 maanden zijn, afhankelijk van het type beugel en de tijdsduur van de behandeling. In het begin moet je waarschijnlijk vaker langskomen.

7. Overleg zo nodig tussendoor met je orthodontist

Wanneer je een beugel hebt kun je je in situaties bevinden die tussenkomst van je orthodontist vereisen. Soms zal het nodig zijn om naar de praktijk te gaan om het probleem op te lossen, terwijl in andere situaties een telefonisch consult volstaat.

  • Voor mensen met een beugel kan kan de draad van de beugel wel eens in het slijmvlies van de wangen blijven steken. In die gevallen kun je het beste naar de orthodontist gaan, zodat deze de draad kan afknippen.
  • Daarnaast is het ook mogelijk dat bij een vaste beugel een van de haakjes los gaat zitten. Als dat gebeurt kan je wachten op je volgende afspraak om dit haakje te vervangen. Je moet echter je orthodontist bellen en hem vertellen wat er is gebeurd voor het geval hij het eerder wil repareren.
  • Patiënten die een uitneembare beugel of aligners dragen, kunnen deze kwijtraken. Als dit gebeurt, moet je een afspraak maken met de orthodontist om het apparaat opnieuw te maken.

8. Draag je retentiebeugel

Wanneer je klaar bent met je beugel, moet je een retentiebeugel gebruiken. Deze is verantwoordelijk voor het in dezelfde positie houden van je tanden om te voorkomen dat je tanden terugkeren naar hun oorspronkelijke positie.

Als je deze retentiebeugel niet gebruikt kan je alle veranderingen die je beugel heeft bereikt teniet doen. Om je gezonde glimlach te behouden moet je deze retentiebeugel dus dragen gedurende de tijd die je orthodontist je heeft opgedragen.

Tips om te flossen als je een beugel hebt

8 verzorgingstips voor mensen met een beugel zoals flossen

Het is van vitaal belang om tandplak van je tanden te verwijderen wanneer je een beugel draagt. Je moet flosdraad gebruiken om de delen van je tanden te reinigen waar je tandenborstel niet bij kan. 

Je moet eenmaal per dag flossen gedurende ongeveer 10 minuten. Het is ook een goed idee om een interdentale rager te gebruiken. Mensen met verwijderbare beugels kunnen normaal flossen, daar ze hun beugel kunnen verwijderen voordat ze gaan flossen.

Mensen met een vaste beugel kunnen in het begin echter wat moeite hebben met flossen vanwege de haakjes en de draden. Met wat oefening en doorzettingsvermogen kun je deze techniek echter onder controle krijgen. Hier zijn enkele flostips als je een beugel hebt:

  • Traditionele flosdraad: rijg de flosdraad tussen de draad van de beugel en je tanden. Druk vervolgens op de voorkant van de tanden terwijl je de flosdraad heen en neer beweegt. Het moet je tandvlees bereiken. Herhaal deze beweging voor al je tanden.
  • Flosser: dit is een plastic instrument dat de traditionele flosdraad vasthoudt. Het heeft een handvat dat het makkelijker maakt om te manoeuvreren. Bovendien is het gemakkelijker om achter de draad van de beugel te komen en tussen je tanden te reinigen.
  • Platte flosdraad: dit is een ultrafijne, donzige, dunne draad die gemakkelijk glijdt. Mensen die pijn hebben of last hebben van gezwollen of bloedend tandvlees, kunnen dit gebruiken. Het werkt hetzelfde als traditionele flos.
  • Monddouche: dit hulpmiddel maakt gebruik van een constante stroom water om de tanden te reinigen. Het heeft een conische punt waar het water doorheen gaat om de tanden en het tandvlees te reinigen. Het maakt gebruik van waterdruk om de tanden schoon te maken. Daarnaast kun je het gebruiken om voedselresten van je beugel en tanden te verwijderen.

Samenvatting

Beugels helpen problemen met je gebit te voorkomen en te corrigeren. Hierdoor kun je een stralende lach en een goed gebit krijgen. Dit is echter alleen mogelijk als je mond gezond blijft tijdens de behandeling.

Het verzorgen van je mond tijdens een orthodontische behandeling is dus van vitaal belang voor het succes van de behandeling. Het kan zijn dat je meer tijd moet besteden aan je schoonmaakroutine en dat je nieuwe gewoonten moet aannemen.

Dit zal je helpen gezondheidsproblemen en complicaties te voorkomen wanneer je een beugel moet dragen. Met orthodontie en de juiste zorg kun je een gezonde lach hebben!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alassiry A. M. (2019). Orthodontic Retainers: A Contemporary Overview. The journal of contemporary dental practice20(7), 857–862.b Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31597809/
  • AlDahash, F., AlShamali, D., AlBander, W., Bakhsh, R., AlMadhi, W., & AlSenani, S. (2020). Oral mucosal ulceration during orthodontic treatment: The perception of patients and knowledge and attitude of the orthodontic practitioners. Journal of family medicine and primary care9(11), 5537–5541. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7842480/
  • Aljohani, S. R., & Alsaggaf, D. H. (2020). Adherence to Dietary Advice and Oral Hygiene Practices Among Orthodontic Patients. Patient preference and adherence14, 1991–2000. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33116442/
  • Asl Aminabadi, N., Balaei, E., & Pouralibaba, F. (2007). The Effect of 0.2% Sodium Fluoride Mouthwash in Prevention of Dental Caries According to the DMFT Index. Journal of dental research, dental clinics, dental prospects1(2), 71–76. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3525928/
  • Asquino, N., & Villarnobo, F. (2019). Cepillos interdentales, De la teoría a la práctica. Revisión de literatura e indicaciones clínicas. Odontoestomatología21(33), 46-53. Recuperado de: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?pid=S1688-93392019000100046&script=sci_arttext
  • Nahajowski, M., Lis, J., & Sarul, M. (2022). Orthodontic compliance assessment: a systematic review. international dental journal. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0020653922001782
  • Saloom, H. F., Mohammed-Salih, H. S., & Rasheed, S. F. (2013). The influence of different types of fixed orthodontic appliance on the growth and adherence of microorganisms (in vitro study). Journal of clinical and experimental dentistry5(1), e36–e41. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3892232/
  • Zanatta, F. B., Moreira, C. H., & Rösing, C. K. (2011). Association between dental floss use and gingival conditions in orthodontic patients. American journal of orthodontics and dentofacial orthopedics: official publication of the American Association of Orthodontists, its constituent societies, and the American Board of Orthodontics140(6), 812–821. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22133946/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.