Wat zijn doorzichtige aligners?

Doorzichtige aligners zijn innovatieve orthodontische hulpmiddelen. Ze zijn erg aantrekkelijk omdat ze esthetischer zijn dan traditionele beugels. Ontdek in dit artikel alles over deze doorzichtige beugels!
Wat zijn doorzichtige aligners?

Laatste update: 09 augustus, 2022

Doorzichtige aligners zijn orthodontische hulpmiddelen die bestaan uit transparante tandheelkundige beugels die worden gebruikt om de positie van je tanden en kiezen aan te passen.

Ze zijn zeer innovatief en aantrekkelijk omdat ze esthetischer zijn dan traditionele beugels, die meestal het grootste gedeelte van de tand bedekken. Maar wat zijn het precies? Wat zijn de voordelen? Ontdek het in dit artikel!

Wat is orthodontie?

Orthodontie is een tak binnen de tandheelkunde, die afwijkende grootte, positie en vorm van onze tanden en kaken bestudeert, voorkomt en behandelt. Deze tak heeft tot doel deze afwijkingen te corrigeren om vervolgens een optimale mondgezondheid en harmonie tussen een glimlach en de juiste uitlijning van de tanden te bereiken.

Orthodontie is een specialisme dat helpt bij het corrigeren van stoornissen van de maxillofaciale structuur.

Orthodontisten maken gebruik van verschillende hulpmiddelen om de stand van zowel de tanden als de kiezen te corrigeren. De meest gebruikte hulpmiddelen zijn beugels. Beugels zijn metalen of keramische structuren die de orthodontist aan de tanden bevestigt om hun positionering te corrigeren.

Bovenop deze structuren plaatst de orthodontist verschillende soorten boogdraden van verschillende diktes. Door deze draden bewegen de tanden vanwege de kracht die de beugel genereert.

Dankzij wetenschappelijke vooruitgang heeft orthodontie een lange weg afgelegd (link in het Engels) en is het gelukt om deze correcties uit te voeren door middel van doorzichtige aligners, die je om je tanden worden gedaan. Ze zijn dus vrijwel onzichtbaar.

Wat zijn doorzichtige aligners?

Doorzichtige aligners

Doorzichtige aliners zijn een orthodontistisch hulpmiddel. Om deze behandeling te plannen, moet de orthodontist eerst een scan van de tanden van de patiënt maken. Hiermee wordt een 3D-weergave van de tanden gemaakt van de huidige en de gewenste tandposities.

De aligners zijn gemaakt van 0,5 mm dik thermoplastisch doorzichtig materiaal, wat betekent dat ze nauwelijks zichtbaar zijn. Om het verplaatsen van de tanden mogelijk te maken, hechten orthodontisten kleine transparante balletjes, spalkjes genoemd, aan de tanden.

De spalkjes helpen de aligners de positie van de tanden te wijzigen zoals gepland. Ze moeten iedere 10 tot 15 dagen worden vervangen door een nieuw stel aligners. De behandeling kan tussen de vier maanden en twee jaar duren, afhankelijk van de mate van correctie die het gebit nodig heeft.

Het is belangrijk om te weten dat deze orthodontistische behandeling niet alle problemen kan oplossen. Het wordt aanbevolen voor kleine aanpassingen, rotatiecorrecties en dergelijke. Orthodontisten bevelen traditionele beugels aan als een gebit veel correctie nodig heeft.

Dit vind je ook vast interessant:
Natuurlijke producten om tanden te bleken

Voordelen van doorzichtige aligners

 • Het is een zeer esthetische behandeling.
 • Ze voorkomen klachten zoals wrijving, wondjes en blaren die traditionele beugels kunnen veroorzaken. Het is dus een comfortabelere behandeling voor patiënten.
 • Betere hygiëne is mogelijk. Patiënten moeten de aligners verwijderen voordat ze hun tanden gaan poetsen, waardoor ze hun tanden normaal kunnen poetsen, alsof ze geen beugel hebben. Tandenpoetsen met traditionele beugels is moeilijker, wat kan resulteren in plakvorming nabij het tandvlees. Dit veroorzaakt vaak gingivitis en tandvleesontsteking.
 • Tandartsen maken de aligners met behulp van een mal van de tanden van de patiënt, wat betekent dat de behandeling volledig op maat is gemaakt.
 • Doordat een betere hygiëne mogelijk is lopen patiënten minder risico op gaatjes, gingivitis en vlekken op de tanden.
 • Bij kleine aanpassingen bereiken doorzichtige aligners dezelfde resultaten als traditionele beugels. In sommige gevallen kunnen de resultaten zelfs veel sneller zijn dan met traditionele beugels.

Nadelen van doorzichtige aligners

Vrouw bij tandarts
 • Patiënten moeten de aligners minstens 20 uur per dag dragen om het gewenste effect te bereiken. Ze mogen ze dus alleen uit doen om te eten en tanden te poetsen.
 • Als de patiënt de aligners niet draagt door onzorgvuldigheid, kan de behandeling langer duren en het kan de toestand zelfs verergeren.
 • Bij patiënten die last hebben van bruxisme slijten de aligners veel sneller, wat betekent dat ze mogelijk vaker moeten worden vervangen.
 • Doorzichtige aligners zijn duurder dan traditionele beugels.

Zowel kinderen als volwassenen kunnen deze behandeling volgen. Je moet wel altijd onthouden dat orthodontie een secundaire behandeling is ten opzichte van andere orale pathologieën. Dat betekent dat je eerst moet zorgen dat gebit in orde is. Dat geldt voor vullingen, tandreiniging, wortelkanaalbehandelingen en andere gezondheidsproblemen in je mond.

Conclusie

Doorzichtige aligners zijn een innovatieve orthodontistische behandeling. Ze maken het mogelijk om de gewenste resultaten te bereiken en tegelijkertijd voor verbeterde esthetiek en comfort te zorgen.

Door de behandeling met 3D-software te voorspellen, kunnen orthodontisten veel nauwkeuriger zijn met de behandeling. Ze kunnen hiermee namelijk de correcties van het gebit veel beter controleren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Anbuselvan GJ, Karthi M, Raja S, Prabhakar K, Mahabob MB. Advancement of orthodontic and craniofacial research sites in the last three decades. J Pharm Bioallied Sci. 2012;4(Suppl 2):S283–S284. doi:10.4103/0975-7406.100273
 • Kumar, K., Bhardwaj, S., & Garg, V. (2018). Invisalign: A Transparent Braces. Journal of Advanced Medical and Dental Sciences Research. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.21276/jamdsr
 • AH Ali, S. A., & Miethke, H. R. (2017). Invisalign®, an innovative invisible orthodontic appliance to correct malocclusions: advantages and limitations. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2012.39.4.254
 • Malik, O. H., McMullin, A., & Waring, D. T. (2013). Invisible orthodontics part 1: invisalign. Dental Update.
 • McMullin, A., Waring, D. T., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 2: lingual appliance treatment. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.5.391
 • Waring, D. T., McMullin, A., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 3: aesthetic orthodontic brackets. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.7.555

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.