8 symptomen van nierproblemen

8 symptomen van nierproblemen
Mario Benedetti Arzuza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Laatste update: 13 september, 2018

Vermoeidheid, veranderingen in de kleur van je urine, rugpijn… je hebt mogelijk last van nierproblemen. Bekijk alle symptomen in dit artikel.

Je nieren verzorgen is een essentieel onderdeel van de dag. We maken soms grote fouten: slechte voeding, onvoldoende vochtinname… Soms kan dit leiden tot tekenen die zeggen dat er iets niet goed is. Waarom bekijken we aantal van deze symptomen niet, om te zien of je last hebt van nierproblemen? Let goed op, het is belangrijk voor je gezondheid!

Symptomen van nierproblemen

We kennen allemaal het spreekwoord kennis is macht wel. Naar onze lichamen luisteren, is een onmisbare manier om gezond te blijven. We moeten soms dan ook op de kleinste details letten. Symptomen van nierproblemen kunnen erg duidelijk zijn, dus het is nooit verkeerd om naar de dokter te gaan zodat die kan kijken wat er mis is.

1. Veranderingen in je urine

Dit is zeker weten het meest duidelijke symptoom van nierproblemen.

  • Je moet ‘s avonds vaak met hoge nood naar het toilet, maar wanneer je gaat komen er echter maar een paar druppels uit.
  • De kleur van je urine verandert of bevat schuim of belletjes. Naast vaker urineren, is je urine ook donkerder (net als de kleur van cola, doordat er bloed in je urine zit).

2. Vermoeidheid

Soms zijn we moe zonder een duidelijke reden. We lopen langzaam, we worden al moe door traplopen en onze lichamen voelen lusteloos. Vaak, wanneer je op het werk aan komt, kan je alleen maar aan slapen denken.

Wat is de oorzaak van dit gebrek aan energie? De nieren produceren een hormoon, erytropoëtine genaamd, dat zorgt voor het vervoer van zuurstof naar het bloed. Als er problemen met de nieren zijn, dan zorgt het gebrek aan dit hormoon ervoor dat de nieren falen. Dit zorgt er voor dat onze spieren uitgeput raken en vermindert de hoeveelheid rode bloedcellen (wat het zuurstofniveau verlaagd en bloedarmoede veroorzaakt.) We moeten dus erg goed oppassen!

3. Zwelling

Zwelling van de voeten

Zwellen je enkels constant op? En je benen? Heb je moeite om je schoenen aan te doen? Dan is het mogelijk dat je last hebt van nierproblemen. Associeer deze symptomen niet gelijk met nierproblemen, het kan namelijk ook te maken hebben met de bloedsomloop. Je moet ook op andere symptomen letten, zoals haarverlies, zwelling van het gezicht, handen en vingers. Al deze dingen kunnen komen doordat de nieren overtollig vocht dat ophoopt in je lichaam niet kunnen elimineren.

4. Uitslag en een branderig gevoel

Een plotselinge vervelende uitslag kan een gevolg zijn van ophoping van bloed door het falen van je nieren. Ze zullen blijven groeien en een oncomfortabel branderig gevoel veroorzaken.

5. Metaalsmaak in de mond

Vrouw met blaadje in haar mond tegen een slechte adem

Nog een ding waar je op kan letten, is dat voedsel mogelijk niet meer zoals normaal smaakt. Het ruikt niet alleen slecht, maar de smaak is ook vies en het laat een metaalachtige smaak achter in je mond. Dit kan er voor zorgen dat je je eetlust verliest. Dit zijn effecten waar mensen met nierproblemen last van hebben, dus wuif het niet weg als dit constant voor komt.

6. Misselijkheid en ongemak

Er zijn veel dingen die misselijkheid en een ongemakkelijk gevoel veroorzaken. Maar als het vaak gebeurt, dan moet je contact opnemen met je dokter, aangezien het kan komen door een ophoping van afval in het bloed (azotemie), wat misselijkheid en overgeven veroorzaakt.

7. Koud gevoel

Een kat ligt op de verwarming

Bloedarmoede, oftewel een laag niveau rode bloedcellen, leidt tot zwakheid en maakt ons gevoeliger voor veranderingen in de temperatuur. Dit geldt vooral voor koude temperaturen. Als gevolg voelen de handen en voeten ijskoud aan. Ook dit is een veelvoorkomend kenmerk.

8. Pijn aan één kant van de rug of in één been

Is dit je een keer overkomen? Ontspan, dit kan een symptoom zijn van een hoop dingen. Als het echter terugkerend is, dan moet je opletten. Pijn aan één kant van de rug of de benen voelt als een vervelende druk die niet verklaard kan worden. Maak een afspraak bij de dokter als je hier regelmatig last van hebt.

Als het altijd aan dezelfde kant is, dan kan het een gevolg zijn van een geïnfecteerde nier. Soms kan het ook veroorzaakt worden door polycysteuze nieren, wat komt door cystes in de nieren die vol zitten met vocht en soms de lever, wat erg veel pijn veroorzaakt.

Let tot slot op signalen waarmee je lichaam je vertelt dat er iets niet goed is. Hoewel je niet obsessief op je lichaam hoeft te letten, wordt het wel aanbevolen naar de dokter te gaan wanneer je last hebt van constante, terugkerende pijn of de genoemde symptomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.