8 symptomen van leveraandoeningen
De lever is een essentieel orgaan in ons lichaam. Talloze basisfuncties van dit orgaan zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en zorgen voor het correct functioneren van ons lichaam. Het is belangrijk dat je de symptomen die zouden kunnen wijzen op bepaalde leveraandoeningen kunt herkennen.
Je moet weten dat de lever in essentie drie basisfuncties heeft: het zuiveren van het bloed door toxines en cellen die geen nut meer hebben te verwijderen, het helpen bij het synthetiseren van koolhydraten en vetten en het voorkomen van bloedingen.
De lever heeft ook een fantastische opslagfunctie. Dankzij dit orgaan kunnen we namelijk vitamine A, D, K en E opslaan, die noodzakelijk zijn voor het verkrijgen van energie.
Symptomen van leveraandoeningen
1. Misselijkheid
Dit is het eerste en meest duidelijke symptoom van leveraandoeningen. Je kunt je bijvoorbeeld slecht voelen na een maaltijd of je kan een zwaar gevoel in je darmen hebben, in combinatie met misselijkheid, duizeligheid en zelfs braken.
Je hoeft je echter niet meteen ongerust te maken, want deze symptomen kunnen ook tal van andere oorzaken hebben. Het betekent dus niet meteen dat je een leveraandoening hebt. Wanneer deze symptomen zich echter vaak voordoen, kun je beter een arts raadplegen.
2. Pijn in het bovenste deel van je buik
Leverpijn situeert zich in het bovenste deel van je buik, net onder de ribben en kan zelfs uitstralen naar je rug. Er kan zich tevens lokale zwelling van je buik voordoen en mogelijk voel je je ook koortsig.
Raadpleeg je huisarts wanneer dergelijke symptomen zich voordoen. De oorzaak kan liggen bij een ontsteking of bij een kramp van de galblaas.
3. Geelzucht
Geelzucht openbaart zich als een verkleuring van de huid. Zowel je gezicht als je lichaam zullen een gele tint vertonen. Dit is het gevolg van een te hoge concentratie aan bilirubine in het lichaam en het bloed.
Een leveraandoening kan hier aan ten gronde liggen. Dit is één van de eerste symptomen die meestal geassocieerd worden met het besmettelijke hepatitis.
4. Moeheid en algemene zwakte
Wanneer je aan een leveraandoening lijdt, is het normaal dat je je moe en uitgeput voelt en dat je zeer weinig trek in eten hebt.
In sommige gevallen zoek je de oorzaak hiervan echter elders en denk je niet meteen aan een aandoening van de lever. Het is namelijk normaal dat je je een keer een paar dagen moe voelt.
Wanneer symptomen zoals moeheid en uitputting echter continu aanwezig blijven en je gebrek aan eetlust niet verbetert, moet je een arts raadplegen.
5. Koorts
In sommige gevallen ervaren patiënten abdominale pijn, en voelen ze zich gezwollen, zwaar en moe. In dit geval moet je je lichaamstemperatuur nauwlettend in de gaten houden.
Als je koorts hebt, betekent dit dat je een ontsteking en een infectie hebt. Laat dit niet onopgemerkt voorbij gaan!
6. Helder gekleurde stoelgang
Kijk je stoelgang na wanneer je het toilet bezoekt. Als het helder gekleurd is, is dit het gevolg van een aandoening van de lever. Het kan ook zijn dat je prikkelbaar darm syndroom hebt, wat ook gerelateerd is aan leveraandoeningen.
7. Jeuk aan het lichaam
Dit is het gevolg van de opstapeling van bilirubine onder de huid. Je lichaam gaat jeuken en voelt oncomfortabel aan, omdat je bloed reageert op de opstapeling van afval- en gifstoffen, die niet langer door de lever verwijderd worden.
8. Bloedingen en kneuzingen
Dit is een minder vaak voorkomend symptoom van aandoeningen van de lever. Frequente neusbloedingen of kneuzingen die ontstaan zonder aanwijsbare oorzaak, zijn het gevolg van een gebrek aan eiwitten door het slecht functioneren van de lever. Houd dit in gedachten.
Alle symptomen die we hierboven beschreven hebben, zijn het gevolg van aandoeningen van de lever. Je arts is echter de persoon die zal kunnen bepalen of je aan leververvetting lijdt, een ontsteking als gevolg van hepatitis hebt, of iets anders.
De symptomen voor de verschillende leveraandoeningen zijn vrij gelijk en dus zal je een test moeten ondergaan om te bepalen aan welk soort leveraandoening jij precies lijdt.
Hoe kan ik goed voor mijn lever zorgen?
Juiste levens- en voedingsgewoontes kunnen helpen om heel wat aandoeningen die geassocieerd zijn met de lever te voorkomen. Volg hiervoor het onderstaande advies:
- Eet elke dag fruit en groenten. Eet vooral de soorten die je lever helpen reinigen: appel, kiwi, druiven, kersen, spinazie, artisjok, asperge en radijs.
- Vermijd gefrituurde en bevroren voeding. Ook grote hoeveelheden eiwitten en koolhydraten kun je het beste vermijden.
- Vermijd ook drankjes met suiker en alcohol.
- Neem veel antioxidanten op door het eten van onder andere sinaasappel, citroen, bosbessen en tomaten.
- Let op met al te veel medicatie, want dit zijn grote vijanden van je lever.