8 soorten madeliefjes en hoe je ze kunt verzorgen

Wist je dat er een grote verscheidenheid aan soorten madeliefjes is? Als je ze in je tuin wilt hebben, moet je weten welke het populairst zijn en hoe je ze moet verzorgen. Lees het volgende artikel om meer over deze bloemen te weten te komen!
8 soorten madeliefjes en hoe je ze kunt verzorgen

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Als je erover denkt om madeliefjes op je balkon of in je tuin te planten, mag je dit artikel niet missen. We zullen je vertellen wat de verschillende soorten madeliefjes zijn en hoe je voor elk van deze soorten moet zorgen, zodat je bloemen een lang en gezond leven hebben.

Soorten madeliefjes en hun verzorging

Het madeliefje is een van de meest populaire en beroemde bloemen ter wereld. In veel series en films hebben we personages zien plukken aan bloemblaadjes, waarbij ze de klassieker herhalen “hij houdt van mij, hij houdt niet van mij.” Dus we zijn allemaal redelijk bekend met deze bloem…maar wist je dat er verschillende soorten zijn?

In feite zijn er meer dan 140 verschillende soorten madeliefjes. Het bekendste madeliefje heeft een geel centrum omgeven door veel langwerpige witte bloembladen. Je kunt madeliefjes echter ook in verschillende andere kleuren vinden, zoals onder andere geel, roze en oranje.

1. Grootbloemige madeliefjes

Klassieke madeliefjes in een tuin

Dit type madeliefje bloeit meestal tussen juni en september. Hoewel de grond vochtig moet blijven, is het belangrijk om stilstaand water te vermijden.

Deze bloemen zijn meestal groot van formaat en hebben delicate bloembladen. Ze komen oorspronkelijk uit de Pyreneeën, waardoor ze zeer goed bestand zijn tegen koude klimaten en vorst. Echter, ze moeten echter in de volle zon staan om tot bloei te komen. De bloeit treedt op tussen juni en september.

Verzorging

  • Ze houden van vruchtbare grond met een goede afwatering.
  • Houd de grond vochtig maar niet drassig, zodat de bloem zich goed kan ontwikkelen. De wortels van grootbloemige madeliefjes zijn niet bestand tegen stilstaand water.
  • Het is het beste om af en toe bloemen af te knippen om een grotere bloei te stimuleren.
  • In september, als de bloeifase voorbij is, is het een goed idee om het loof flink terug te knippen.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Robuuste planten die niet veel zorg nodig hebben

2. Echinacea purpurea

Hoewel ze lijken op het grootbloemige madeliefje, vallen deze madeliefjes op door hun intens roodachtige centrum en paarse bloembladen. Deze bloem is veel te vinden in Noord-Amerika en sommige delen van Zuid-Amerika en Afrika, waar hij groeit tot 1 meter of soms zelfs 2 meter hoogte!

Tegelijkertijd is het vermeldenswaard dat de rode zonnehoed niet alleen beroemd is om zijn aantrekkelijke uiterlijk, maar ook om zijn medicinale toepassingen. Velen gebruiken het zelfs als een hulpmiddel om de afweer te versterken en luchtweginfecties te behandelen.

Verzorging

  • Dit madeliefje vereist een goed doorlatende grond, omdat overtollig water schade aan deze plant veroorzaakt.
  • Het is ook belangrijk om slakken en dergelijke uit de omgeving te verwijderen, vanwege de ernstige schade die ze aan de plant kunnen toebrengen.

3. Gerbera

Een veld met gerbera's

Dit type madeliefje is een populaire keuze in allerlei bloemstukken. Het is een tere bloem die goede verzorging nodig heeft.

Onder de vele soorten madeliefjes die er zijn, mogen we niet vergeten de variëteit te noemen die algemeen bekend staat als de gerbera. Wist je dat dit eigenlijk een madeliefjessoort is? Als je er goed naar kijkt, zul je de gelijkenis opmerken.

Gerbera’s worden veel gebruikt in bruidsboeketten en voor allerlei bloemstukken. Als je ernaar kijkt, is het gemakkelijk in te zien waarom: ze zijn gewoon mooi. Het zijn echter kwetsbare bloemen die toewijding en werk vereisen om ze te kweken.

Verzorging

  • Het is belangrijk om tijdens het planten voldoende mulch aan te brengen.
  • Ook moet je de plant in het voorjaar minimaal eens in de twee jaar overplanten naar een grotere pot, zodat deze zich verder ontwikkelt.
  • Net als de soorten madeliefjes die we hierboven noemden, kan de gerbera niet tegen overtollig water. Ze hebben echter wel vochtige en goed doorlatende grond nodig.

4. Struikmargriet

De struikmargriet (Argyranthemum frutescens) is ook bekend als Parijs madeliefje. Het is inheems op de Canarische eilanden, waar het in het wild groeit. Ze worden natuurlijk ook veel gekweekt vanwege hun grote schoonheid.

De bloemen vallen op door hun prachtige kleuren, waaronder wit, geel en roze, en door hun lijnen van enkele of dubbele bloembladen. In elk geval vereist elke soort struikmargriet specifieke zorg om verwelking te voorkomen.

Naast het decoratieve gebruik, is het mogelijk om in kruidenwinkels remedies te vinden die delen van deze plant bevatten. Het wordt gebruikt in producten zoals maagtonicums en zelfs als een mogelijke remedie tegen astma.

Verzorging

  • Deze plant heeft de volle zon nodig om te groeien en bloeien.
  • Als je potten gebruikt, is het beter om te kiezen voor grote maten (meer dan 40 cm).
  • Hoewel de struikmargriet goed bestand is tegen kou (en zelfs vorst), ontwikkelt de plant zich beter bij temperaturen hoger dan 20 °C.
  • De bewatering moet matig zijn, zonder dat zich plassen vormen en de grond moet goed worden gedraineerd.

5. Zonnehoed

Madeliefjes in een tuin

De zonnehoed is een van de meest aantrekkelijke soorten madeliefjes vanwege de felle kleuren van de bloemen.

Onder de verschillende soorten madeliefjes behoort ook de zonnehoed, ook wel ‘Susan met zwarte ogen genoemd’, een van de meest opvallende en zeker een van de moeilijkste om met het blote oog als een madeliefje te classificeren.

Hij onderscheidt zich van het klassieke madeliefje door zijn bordeauxrode centrum met een kleine gele of oranje toets aan de uiteinden en zijn brede bloembladen die smal aan de uiteinden zijn. Deze plant bloeit tussen juni en oktober.

Verzorging

  • De zonnehoed verdraagt een plaats in de halfschaduw, maar regelmatige blootstelling aan de zon is het beste.
  • Zoals de reeds genoemde, hebben deze bloemen een bodem nodig met een goede afwatering. In dit geval is overvloedig water geven in de zomer aan te raden, maar voorkom stilstaand water bij de wortelen.

6. Dahlberg-madeliefjes

Dahlberg-madeliefjes ( Thymophylla Tenuiloba) is het gele madeliefje dat we zo goed kennen, een prachtige bloem die gemakkelijk te verzorgen is. In feite is het een van de beste soorten om mee te beginnen als het gaat om beginners wat betreft tuinieren en het kweken van madeliefjes.

Verzorging

  • De beste standplaats voor deze plant is in de volle zon.
  • Water geven moet voldoende zijn om de grond vochtig te houden, maar zonder overmaat.
  • Indien nodig is het mogelijk om natuurlijke mest te gebruiken, altijd in kleine hoeveelheden.

7. Chrysant

Klassieke madeliefjes in een tuin

Om deze bloemen in topconditie te houden, is het belangrijk om ze goed water te geven en regelmatig te bemesten.

Dit is een plant die meer verzorging nodig heeft dan veel van de bovengenoemde soorten madeliefjes, omdat hij op een wat ongecontroleerde manier groeit. Daarom moet deze plant regelmatig worden gesnoeid.

Verzorging

  • Het is raadzaam om de chrysant in de volle zon te planten.
  • Water moet royaal gegeven worden, zonder overdadig te zijn.
  • De chrysant heeft periodieke bevruchting nodig (maar niet in de zomer) om zich gezond te ontwikkelen.
  • Om te voorkomen dat de plant verwelkt, moet je regelmatig snoeien.

8. Bellis perennis

Deze soort madeliefjes is delicaat en de verzorging verschilt een beetje van die van zijn zusjes. Het is de variëteit die we meestal in weilanden aantreffen, op een natuurlijke en wilde manier.

Verzorging

  • Deze bloemen geven de voorkeur aan de halfschaduw.
  • De bewatering moet overvloedig zijn, vooral in de hete maanden. In de herfst en winter moet er periodiek voldoende water worden gegeven.
  • Het is belangrijk om de plant tegen de wind te beschermen , omdat de Bellis perennis anders ernstig beschadigd kan raken.

Dit zijn slechts enkele van de soorten madeliefjes die je op de markt en in de winkels kunt vinden om je huis te versieren. Dus waarom plant je geen madeliefjes en geniet je van deze prachtige bloemen? Denk erom dat je rekening moet houden met onze tips om een lange en overvloedige bloei te krijgen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.