8 simpele tips om opstandig kroeshaar te behandelen

26 juli 2015

Dit probleem heeft vele oorzaken, van chemische behandelingen tot apparaten om je haar te stylen, zoals stijltangen of haardrogers. Het resultaat is vaak hetzelfde: droog haar wordt vaak kroezig, wat alleen maar erger wordt wanneer de vochtigheid in de atmosfeer toeneemt. Bekijk dit artikel om zelfgemaakte remedies voor kroeshaar te ontdekken.

Waarom wordt mijn haar kroezig?

Kroeshaar is een synoniem voor droogheid of met andere woorden: een gebrek aan vocht en natuurlijke oliën. De buitenlaag van de schubben wordt ruw, waardoor het haar meer poreus wordt, wat waterdampmoleculen in staat stelt om vast te plakken aan het haar, waardoor het opzwelt. Daarom hebben mensen die in vochtige klimaten leven (of zo’n beetje elke plek in de zomer) een grotere kans op dit probleem.

Afgezien van het feit dat veel personen last hebben van dit probleem, is het goed om te weten dat er manieren zijn om er van af te komen, aangezien we het weer of de regen niet alleen de schuld kunnen geven. Het is belangrijk om je haar altijd gezond te houden. Zelfgemaakte remedies zijn uitstekende alternatieven, omdat je haar niet afhankelijk van ze wordt, ze geen chemicaliën bevatten, ze goedkoper zijn en ze resultaten bieden voor de langere termijn (al kan het soms even duren voordat je het effect merkt, vergeleken met de producten die je in de winkel koopt).

haar

Zelfgemaakte remedies voor kroeshaar

 • Appelazijn: Het helpt om je haarschubben glad te maken. Breng het simpelweg aan op je haar nadat je het gewassen hebt en kam het vervolgens met een groffe kam. Gebruik vervolgens dezelfde conditioner die je altijd gebruikt. Gebruik het koudste water dat je kan verdragen wanneer je je haar uitspoelt, om de schubben te sluiten en je haar gladder en glanzender te maken.
 • Olijfolie en eieren: Meng 1/4 kopje olijfolie met één heel ei in een kom. Breng dit mengsel aan op je haar, laat het 30 minuten zitten en was het vervolgens met een bevochtende shampoo. Gebruik daarna je normale conditioner. Olijfolie is geweldig verzachtend, waar we mee bedoelen dat het je haar vochtig houdt. Daarnaast bevat het ei een natuurlijk aminozuur (L-cysteïne genaamd), wat helpt bij de groei van nieuwe cellen en het haarweefsel repareert.
 • Honing: Deze spoeling zou na het gebruik van shampoo aangebracht moeten worden. Je hoeft alleen maar een eetlepel pure honing met een liter water te mengen. Breng na het wassen van je haar dit mengsel aan, terwijl je haar nog volledig nat is. Gebruik je normale conditioner. Honing is een uitstekende natuurlijke bevochtiger, die watermoleculen die je haar bevochtigen aantrekt en vasthoudt.
honing

 • Kamille: Meng twee kopjes kokend water met één eetlepel kamillebloemen en laat het een uur trekken. Voeg 1/4 eetlepel appelazijn toe. Was je haar met shampoo en breng vervolgens deze infusie aan (die koud of lauw zou moeten zijn). Gebruik daarna de conditioner die je altijd gebruikt.
 • Mayonaise: Dit haarmasker zou je één keer per week moeten gebruiken om droogheid te elimineren en je haar en je hoofdhuid te voeden. Daarnaast geeft het je haar eiwitten, waardoor het er gezonder uitziet. Om dit masker te maken, hoef je alleen maar 1/4 kopje mayonaise met één ei te mengen. Breng het mengsel aan op je haar, bedek je hoofd met een handdoek en laat het een half uur zitten. Verwijder het mengsel door je haar te wassen met shampoo en warm water. Gebruik vervolgens een conditioner en spoel het uit met koud water.
 • Avocado en banaan: Stamp een banaan en avocado fijn. Meng de twee en breng dit mengsel aan op je haar. Bananen bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten en mineralen, die je haar er gezonder uit zullen laten zien, terwijl avocado’s rijk zijn aan vetzuren, die extra voeding geven.
 • Aloë vera en kokosnoot: Maak twee aloë vera-blaadjes schoon en open ze om de pulp te verwijderen. Doe het in een kom. Meng de pulp met drie eetlepels kokosolie (je kan ook olijfolie gebruiken). Breng het mengsel aan op je haar en laat het dertig minuten zitten, terwijl je je haar bedekt met een plastic badmuts. Spoel het uit met voldoende water en gebruik vervolgens de producten die je altijd gebruikt om je haar te wassen. Beide ingrediënten in dit mengsel bevochtigen je haar, waardoor het gladder en glanzender wordt.
kokosolie

 • Banaan, olie en honing: Maak je haar nat met lauw water en wikkel het in een handdoek. Stamp twee rijpe bananen fijn en voeg één eetlepel honing en vijf druppels amandel- of olijfolie toe. Breng het aan op je haar zodra je een gelijkmatig mengsel hebt. Bedek je haar met een plastic badmuts en laat het dertig minuten zitten. Spoel je haar met voldoende water uit en was het vervolgens met dezelfde producten die je altijd gebruikt.

Tips om kroeshaar te voorkomen

 • Doe je haar in een paardenstaart: Was je haar zoals je altijd doet en breng vervolgens een goede hoeveelheid conditioner met kokos- of wonderolie aan. Spoel het uit met koud water en kam het met een groffe kam. Gebruik altijd haarbanden van stof in plaats van elastiek, aangezien de laatste mogelijk meer druk op je haar uitoefenen. Haal de band eruit zodra je haar gedroogd is.
 • Gebruik altijd een borstel met natuurlijke haren of kammen met groffe tanden wanneer je je haar kamt. Plastic haren kunnen je haar nog kroeziger maken.
gekamd-haar

 • Gebruik een anti-kroesmasker na het wassen van je haar, maar voordat je het droogt. Het is misschien logisch, maar maak je haar niet te droog, aangezien dit het nog kroeziger zal maken.
 • Kam je haar naar de linkerkant nadat je het gewassen hebt, wacht een paar minuten en kam het vervolgens naar de rechterkant. Borstel het daarna zoals je normaal doet.
 • Gebruik producten, zoals shampoo en conditioner, die speciaal zijn gemaakt voor droog haar.
 • Probeer geen stijltangen en haardrogers te gebruiken, omdat de hoge temperaturen van deze apparaten je haar uitdrogen en net als haarverf je haarvezels harder maakt.
 • Probeer je haar niet constant aan te raken en kam het alleen wanneer het nat is.
 • Droog je haar niet te agressief met een handdoek, omdat dit je haarschubben kan breken.
Bekijk Ook