Castorolie: 8 geweldige voordelen ervan

Castorolie heeft niet alleen geneeskrachtige eigenschappen, het is ook je beste vriend als het om schoonheid gaat. Het is niet nodig het in te nemen als je bij extern gebruik ook geweldige resultaten kunt behalen. Probeer het zelf!
Castorolie: 8 geweldige voordelen ervan

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vele soorten natuurlijke olie zitten vol met voedingsstoffen die je kunt gebruiken voor de gezondheid en schoonheid. Dit is ook het geval bij castorolie, een product dat verkregen wordt uit een exotische plant uit Afrika en Azië.

Het staat bekend om zijn hoge gehalte aan ontstekingsremmende stoffen en antioxidanten, die je kunt gebruiken in een aantal behandelingen als het gaat om het verlichten van lichamelijk ongemak. Ook helpt het de conditie van je huid en haar te verbeteren.

Hoewel de smaak sterk is en misschien ook onplezierig voor sommigen, hebben veel bedrijven castorolie toegevoegd aan cosmetische producten, toiletartikelen en medicijnen. Je kunt het natuurlijk ook los kopen, om het als alternatief geneesmiddel te gebruiken op een aantal manieren.

Vandaag willen we de acht beste voordelen van castorolie met je delen. We zullen bespreken waarom je het moet opnemen in je routine.

1. Castorolie zou de wimpers verlengen

Castorolie verlengt de wimpers

Als je castorolie op je wimpers en wenkbrauwen aanbrengt, zal het helpen deze meer volume en lengte te geven.

Hoe gebruik je het?

  • Breng met een schoon borsteltje een dun laagje castorolie aan van de wortel tot de punt van de wimpers.
  • Herhaal deze behandeling vervolgens iedere nacht voordat je naar bed gaat.

2.  Het revitaliseert het haar

Als je haar er dof en droog uit ziet doordat je het heb gekleurd, door blootstelling aan de zon of het gebruik van haardrogers en krultangen, probeer het dan een extra boost te geven met de voedingsstoffen van een oliebehandeling.

Castorolie is een goede optie, omdat het geen harde chemicaliën bevat. Het zit ook vol met antioxidanten die herstel bevorderen.

Hoe gebruik je het?

  • Wrijf eerst een kleine hoeveelheid olie vanaf het midden van de pluk haar naar de punten.
  • Laat het vervolgens ‘s nachts zitten en spoel het de volgende dag uit.
  • Gebruik dit minstens drie keer per week.

3. Het versterkt je nagels

Castorolie versterkt je nagels

Het hoge gehalte aan vitamine E in castorolie helpt bij het versterken van de nagels, om problemen zoals breuken en droogheid te voorkomen. Castorolie wordt aangeraden om de nagelriemen te voeden en de ontwikkeling van infecties of ingegroeide teennagels te voorkomen.

Hoe gebruik je het?

  • Dompel je nagels in een kleine hoeveelheid olie of breng het aan met een nagelborstel.
  • Je kunt ook een paar druppels castorolie toevoegen aan kleurloze nagellak om het meer voedingsstoffen te geven.

4. Huidverzorging

Zoals veel andere etherische oliën is castorolie een geweldige natuurlijke moisturizer. Het voedt de huid diep om hem jong en gezond te houden.

Het is ideaal voor mensen die last hebben van droge huid, eczeem, schilfers of andere problemen die het uiterlijk van je huid beïnvloeden.

Dankzij de antibacteriële eigenschappen wordt het ook aanbevolen voor oppervlakkige brandwonden en wonden.

Het is ook het vermelden waard dat castorolie antioxidanten bevat die beschadiging van de cellen zou kunnen stoppen, wat belangrijk is bij het voorkomen van vroegtijdige veroudering.

Hoe gebruik je het?

  • Doe eerst een kleine hoeveelheid castorolie in de palm van je hand en masseer het in het gebied dat je wil behandelen.
  • Denk eraan om het gebied rond je ogen en lippen te vermijden.
  • Gebruik het iedere dag of minstens een paar keer per week.

5. Het verwijdert eelt

Castorolie verwijdert eelt

Die vervelende eeltplekken op je voeten kunnen worden verwijderd met een gewone dosis van deze natuurlijke olie. Het helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en verzacht harde delen om herstel te versnellen.

Hoe gebruik je het?

  • Maak een watje vochtig met castorolie en wrijf het over de eelt. Bedek de plek daarna met een pleister of verband.
  • Laat het vervolgens ‘s nachts zitten en wrijf over de plek met een pluimsteen na het opstaan.
  • Als het nodig is kun je deze behandeling de volgende avond herhalen.

6. Het kan pijn van artritis verlichten

De ontstekingsremmende eigenschappen van castorolie maken het een perfecte massageolie voor die gebieden die getroffen zijn door artritis.

Hoe gebruik je het?

  • Dompel een watje in de olie. Wrijf het daarna over de getroffen gewrichten. Bedek de plek vervolgens met een plastic pleister.
  • Leg er daarna een heet kompres of een warme kruik op.
  • Laat dit 30 tot 40 minuten zitten en herhaal het iedere dag.

7. Het bestrijdt strontjes

Castorolie bestrijdt strontjes

De antibacteriële stoffen in castorolie helpen bij het bestrijden van infecties die vaak voorkomen op de oogleden.

Hoe gebruik je het?

  • Breng een druppel olie aan op het strontje, twee of drie keer per dag.

8. Het kalmeert ademhalingsproblemen

Verstopping en ongemak veroorzaakt door ademhalingsproblemen kunnen worden verlicht met pijnstillers en de ontstekingsremmende werking van castorolie.

Hoe gebruik je het?

  • Verwarm eerst een beetje water en voeg de olie toe.
  • Wrijf het daarna over de borst, boven de longen.
  • Probeer dit te doen voordat je naar bed gaat voor het beste resultaat.

Zoals je kunt zien is deze soort olie heel erg nuttig en kan hij gebruikt worden als een alternatief voor een aantal conventionele behandelingen. Koop het vandaag nog bij een drogist of een kruidenier en ervaar alle voordelen voor jezelf.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Al-Mamun, M. A., Akter, Z., Uddin, M. J., Ferdaus, K. M. K. B., Hoque, K. M. F., Ferdousi, Z., & Reza, M. A. (2016). Characterization and evaluation of antibacterial and antiproliferative activities of crude protein extracts isolated from the seed of Ricinus communis in Bangladesh. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1). Available at: https://doi.org/10.1186/s12906-016-1185-y. Accessed 24/04/2020.
    • Boddu, S. H. S., Alsaab, H., Umar, S., Bonam, S. P., Gupta, H., & Ahmed, S. (2015). Anti-inflammatory effects of a novel ricinoleic acid poloxamer gel system for transdermal delivery. International Journal of Pharmaceutics, 479(1), 207–211. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2014.12.051. Accessed 24/04/2020.
    • Carson, S. N., Wiggins, C., Overall, K., & Herbert, J. (2003). Using a castor oil-balsam of Peru-trypsin ointment to assist in healing skin graft donor sites. Ostomy/wound management49(6), 60-64. Available at: https://europepmc.org/article/med/12874484. Accessed 24/04/2020.
    • Mayo Clinic (2019). Si tomo agua, ¿tendré la piel hidratada? Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/hydrated-skin/faq-20058067. Accessed 24/04/2020.
    • MedlinePlus (2019). Infecciones por estafilococo. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/staphylococcalinfections.html. Accessed 24/04/2020.
    • Tanghetti, E. A. (2013). The role of inflammation in the pathology of acne. The Journal of clinical and aesthetic dermatology6(9), 27. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3780801/. Accessed 24/04/2020.
    • Tunaru, S., Althoff, T. F., Nusing, R. M., Diener, M., & Offermanns, S. (2012). Castor oil induces laxation and uterus contraction via ricinoleic acid activating prostaglandin EP3 receptors. Proceedings of the National Academy of Sciences, 109(23), 9179–9184. Available at: https://doi.org/10.1073/pnas.1201627109. Accessed 24/04/2020.
    • Vieira, C., Evangelista, S., Cirillo, R., Lippi, A., Maggi, C. A., & Manzini, S. (2000). Effect of ricinoleic acid in acute and subchronic experimental models of inflammation. Mediators of Inflammation, 9(5), 223–228. Available at: https://doi.org/10.1080/09629350020025737. Accessed 24/04/2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.