7 tips om vochtretentie te vermijden en de circulatie te verbeteren

Regelmatige beweging en voldoende rust zijn belangrijk om vochtretentie te voorkomen. Want beweging en rust bevorderen de afvoer van vocht en helpen om het lichaam te ontgiften. Lees er meer over in dit artikel.
7 tips om vochtretentie te vermijden en de circulatie te verbeteren

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

We hebben het hier over oedeem, wat een andere naam is voor vochtretentie. Het is een probleem dat de afgelopen jaren alarmerend vaak voorkomt.

 Vochtretentie is niet echt een ziekte. Maar het kan wel een reeks reacties veroorzaken die je het signaal kunnen geven dat er sprake is van ernstiger aandoeningen zoals nierfalen of artritis.

Dit treedt op wanneer vloeistoffen vast komen te zitten in de lichaamsweefsels. Ze verhogen dan de kans op ontstekingen en veroorzaken problemen in de bloedsomloop en de lymfatische systemen.

Het symptoom dat het meest voorkomt, is zwelling van de ledematen. Maar het kan ook pijn, vermoeidheid en moeilijkheden bij bepaalde bewegingen veroorzaken.

Er is echter goed nieuws. Er zijn een aantal gezonde methodes die kunnen helpen om vochtretentie te voorkomen als je ze regelmatig toepast.

1. Drink meer water om vochtretentie te vermijden

Vochtretentie en water drinken

Veel mensen hebben moeite om elke dag voldoende water te drinken. Toch mag je niet vergeten dat water één van de meest doeltreffende manieren is om ontstekingen te vermijden en te voorkomen dat er zich te veel vocht opstapelt in de weefsels.

Water zal de hoeveelheid vloeistof in het lichaam niet verhogen, integendeel zelfs. Het ondersteunt de werking van de nieren en stimuleert de verwijdering van vloeistoffen via de urine.

Water bezit ontgiftende en diuretische vermogens. Deze helpen om alle afvalstoffen die door je bloed vervoerd worden te verwijderen. Het zijn die afvalstoffen die het ontstaan van vochtretentie beïnvloeden.

2. Eet minder zout

Wanneer je te veel zout eet, dan stimuleer je het lichaam om vocht vast te houden. Zout is bij volwassenen één van de voornaamste factoren die vochtretentie veroorzaken.

De opstapeling van natrium in het lichaam veroorzaakt een storing in het elektrolytenevenwicht en verandert de ontstekingsprocessen.

Daarom is het dus heel belangrijk dat je het verbruik van zout bij de hoofdmaaltijden vermindert. Onthoud ook dat je veel natrium uit andere soorten voeding opneemt. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Worst
  • Ingeblikte voedingsmiddelen
  • Saladedressing en sausjes
  • Popcorn
  • Gefrituurde voedingsmiddelen en snacks
  • Kazen

3. Vermijd strakke kleding

Vochtretentie en strakke kleding

Vandaag de dag is het dragen van strakke kleren zo gewoon geworden dat de meeste mensen niet beseffen welke gevolgen dit heeft voor de gezondheid.

Het lijkt misschien ongevaarlijk om dergelijke kleding te dragen. Maar toch heeft het negatieve effecten. Het voert druk uit op het lichaam waardoor de bloedsomloop wordt beïnvloed. Bovendien tast het de processen aan die zorgen voor de normale verwijdering van vocht.

Daarom is het beter om te kiezen voor grotere maten of voor kleding die gemaakt is van materiaal dat het lichaam niet afklemt.

4. Beweeg regelmatig

Stel een plan op voor regelmatige lichamelijke inspanning. Dat is een geweldige manier om vochtretentie te voorkomen. Tegelijkertijd zal je zo vermijden dat andere aandoeningen zich ontwikkelen die hiermee in verband worden gebracht.

Bij elke activiteit voer je een aantal bewegingen uit die de werking van de bloedsomloop en de lymfatische systemen bevorderen. Dat zal op zijn beurt de verwijdering van vocht en afvalstoffen stimuleren.

Bewegingsoefeningen bevorderen ook de gezondheid van de nieren. Daardoor verbetert de productie van urine en worden de urinewegen sterker.

5. Activeer je bloedsomloop

Vochtretentie en de circulatie

Je kan dagelijks een reeks gezonde gewoonten invoeren. Laat je masseren of neem koude douches. Dat zijn eenvoudige manieren om een goede bloedcirculatie te bevorderen.

Het is misschien gemakkelijk om het te negeren of te verwarren met andere aandoeningen. Maar wanneer je te maken hebt met problemen om vocht af te voeren, dan heeft dat soms te maken met een slechte circulatie.

Daarom is het noodzakelijk om maatregelen te nemen om de bloedstroom te herstellen. Dat is nodig om vochtretentie te voorkomen en te behandelen.

6. Probeer goed te slapen

Probeer de kwaliteit van je slaap te verhogen. Een goede nachtrust heeft een grote invloed op het voorkomen van oedeem en andere ontstekingskwalen.

Tijdens het slapen ontspannen de spieren zich en verloopt de bloedsomloop gemakkelijker. Daarnaast voert je lichaam een aantal belangrijke functies om te ontgiften uit terwijl je slaapt.

Deze processen bevorderen de verwijdering van vloeistoffen, die het lichaam heeft vastgehouden. Bovendien verhoogt het het energiepeil waardoor het lichaam productiever zal functioneren.

7. Eet meer fruit en groenten

Vochtretentie en voeding

Eet dagelijks verse voeding zoals fruit en groenten. Dit soort voedingsmiddelen verschaft het lichaam een keur aan voordelen. Ze verminderen vochtophoping en ontstekingen.

Ze bevatten antioxidanten, water, vezel en andere belangrijke voedingsstoffen. Daardoor bevorderen ze de werking van de nieren. Bovendien bevorderen ze de afvoer van afvalstoffen.

Dit alles zal ook helpen om een hoge bloeddruk en spierproblemen onder controle te houden. Door meer fruit en groenten te eten kan je ook andere aandoeningen vermijden of aanpakken, die gerelateerd zijn aan vochtophoping.

Maak je je zorgen over het feit dat je vocht vasthoudt? Volg dan deze eenvoudige tips!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.