7 tips om emotioneel sterk te zijn
Het leven heeft veel ups en downs en we weten niet altijd hoe we daarmee moeten omgaan. Angst en onwetendheid zijn zeer krachtige vijanden in ons dagelijks leven. Daarom kan het erg handig zijn om emotioneel sterk te zijn. Vooral om met obstakels om te gaan die zich zonder waarschuwing voordoen.
Ontdek in dit artikel zeven tips om jezelf emotioneel en mentaal sterker te maken.
Waarom moeten we emotioneel sterk zijn?
Door sommige van je gewoonten en percepties te veranderen, kun je veerkracht ontwikkelen: het vermogen om elke ongunstige situatie te overwinnen en door te gaan ondanks wat er is gebeurd.
Deze eigenschap maakt je emotioneel sterker, standvastiger en in staat om de positieve kant van de dingen te zien. We hebben allemaal problemen, maar het verschil zit hem in hoe we ons gedragen als we met tegenslag worden geconfronteerd.
Veerkrachtig zijn betekent niet dat niets je stoort of dat je geen problemen hebt, maar dat je weet hoe je je emoties kunt beheersen en hoe je je vaardigheden kunt gebruiken om elke situatie te verbeteren en er met succes doorheen te komen.
Advies om emotioneel sterker te worden
Het gaat er in dit geval niet om dat je doet alsof je sterk bent, maar dat je het ook echt bent.
Als je wilt huilen, huil dan: als je wilt schreeuwen, schreeuw dan, maar ga niet gewoon bij de pakken neerzitten.
Op het moment dat je eenmaal door de crisis bent gekomen, moet je in actie komen en je best doen om de situatie te veranderen. Besteed aandacht aan de volgende adviezen om emotioneel sterk te zijn.
1. Beschouw moeilijkheden als kansen
Hoe catastrofaal het ook kan lijken, je hebt altijd de mogelijkheid om te herrijzen uit je eigen as zoals de feniks. Focus op de kansen en niet op de moeilijkheden.
Ga op zoek naar een manier waarop je uit elke situatie je eigen voordeel kunt halen.
2. Herken de uitdagingen
Mentaal en emotioneel sterk zijn bestaat in feite uit het vermogen om je zo goed mogelijk aan te passen aan moeilijkheden. Na het ervaren van pijn, angst of stress is de volgende stap om jezelf weer bij elkaar te rapen en door te gaan.
Perfectioneer je vaardigheden, zodat je vervolgens plannen kunt maken en ze natuurlijk kunt uitvoeren. Bekijk je doelen vanuit een positief perspectief en beheers die sterke impulsen om je dromen op te geven. Je kunt alles bereiken als je één stap tegelijk zet.
3. Raak gemotiveerd
Je concentreren op wat je motiveert is essentieel. Richt je op de mensen of dingen die de moeite waard zijn om voor te vechten. Dit zal je, geloof het of niet, in staat stellen om door te gaan met een goede houding en voldoende kracht. Het belangrijkste is om duidelijk te weten wat je wilt en hoeveel je kunt verbeteren.
4. Accepteer mislukkingen
Natuurlijk kunnen we niet alles controleren en fouten maken hoort ook bij het leven en het leerproces. Je hebt vast en zeker wel eens dit spreekwoord gehoord: “wie niet waagt, wie niet wint.˝ Daaraan kunnen we toevoegen: ˝wie geen fouten maakt, gaat niet vooruit.”
Als je niet bereid bent om mislukkingen onder ogen te zien, dan zul je niet emotioneel sterk zijn.
Aanvaard opbouwende kritiek, sta niet toe dat onverwachte dingen je overweldigen en onthoud dat alle slechte dingen die jou overkomen ook een positieve kant hebben. Je moet vele malen oefenen en proberen totdat je het gewenste resultaat bereikt. Je moet jezelf toestaan om fouten te maken.
5. Focus op je sterke punten
Als je je concentreert op de dingen die je goed doet word je emotioneel sterk en optimistischer. Als je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebt om efficiënt op te ruimen kun je gebruik maken van dit ‘geschenk’ wanneer het kantoor een zwijnenstal is en je belangrijk bezoek verwacht.
Misschien is een van je vaardigheden wel goed contact onderhouden met andere mensen en bereid zijn anderen te helpen waar en wanneer nodig. Denk aan je gaven, versterk je vaardigheden, laat je leiden door wat je het beste kunt.
6. Negeer negatieve mensen
Helaas worden we omringd door mensen die negatief over anderen spreken en alles altijd van de slechtste kant bekijken. Deze mensen voegen niets toe aan je leven. En wat nog erger is, ze nemen zelfs dingen van je af. Deze negatieve impact stelt je niet in staat om emotioneel sterk te zijn omdat je hun gewoonten zult kopiëren. Laat je niet beïnvloeden door pessimisten.
Als iemand je vertelt dat je iets niet kunt, laat hem dan zien dat hij het mis heeft. Sterker nog: laat jezelf zien dat de anderen ongelijk hadden. Neem afstand van diegenen die problemen zien in plaats van oplossingen.
7. Houd je emoties stabiel
Hoewel dit misschien moeilijk lijkt, kan dit met geduld worden bereikt. Geluk wordt niet gevonden door 24 uur per dag een enorme grijns op je gezicht te hebben. Maar eerder door een evenwichtige gemoedstoestand te handhaven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Oriol-Bosch, A. (2012). Resiliencia. Educación Médica. https://doi.org/10.4321/S1575-18132012000200004
- Becoña Iglesias, E. (2006). Resiliencia : definición, características y utilidad del concepto. Revista de Psicopatología y Psicología Clínica. https://doi.org/10.5944/rppc.vol.11.num.3.2006.4024
- Seligman, M. E. P. (2006). La auténtica felicidad. Byblos. https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2010.10.088