7 tekenen van een ongezonde lever

7 tekenen van een ongezonde lever

Laatste update: 14 september, 2018

De lever is het grootste orgaan in het lichaam en bevindt zich in de rechterbovenhoek van je buik. Het is een eveneens één van de belangrijkste organen in het lichaam. Het helpt bij de vertering van voedsel, de uitscheiding van toxische stoffen en de verwerking van glucose, ijzer, cholesterol en proteïnen. De verwerking van alle toxische stoffen die we dagelijks opnemen, kost de lever heel veel energie. Maar hoe herkennen we nu de symptomen van een overbelaste, ongezonde lever en kunnen we leverproblemen voorkomen? In dit artikel beschrijven we de voornaamste tekenen van een ongezonde lever.

Symptomen van een ongezonde lever

Met uitzondering van de hersenen is de lever het meest complexe orgaan in het lichaam. De lever in goede conditie houden is daarom van essentieel belang voor onze gezondheid en welbevinden. Een natuurlijk, evenwichtig dieet en een gezonde leefstijl zijn dé opkikker bij uitstek voor de lever en zorgen voor een optimale functionering.

Het vermijden van alcohol en tabak, voldoende bewegen en met mate medicatie slikken zorgen ervoor dat toxines die je ziek maken zich niet opstapelen en makkelijker uitgescheiden worden. Daarom is het interessant om op een aantal dingen te letten om de lever een beetje te sparen. Want ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen.

1. Maagkrampen en opgeblazen gevoel

Vrouw heeft handen op haar buik vanwege buikpijn

Er zijn weleens van die dagen dat we last kunnen hebben van opgeblazen handen, voeten, enkels en het gevoel van een abnormaal opgezwollen buik. Als deze vervelende symptomen niet aanhouden, dan is er niets om je zorgen over te maken.

Houden de klachten echter aan en heb je dagelijks te maken met ophoping van lucht in de buikstreek, buikpijn en een vertraagde spijsvertering, dan kan dit mogelijk wijzen op een ongezonde lever. Giftige stoffen en toxines worden niet of trager afgevoerd en stapelen zich op ter hoogte van de lever. Het gevolg kan risico op ascites of vochtophoping in de buikholte zijn. Een arts consulteren is dan absoluut noodzakelijk.

2. Verandering van kleur urine en stoelgang

Vrouw met aambeien op het toilet

Als je urine lichter gekleurd is dan gewoonlijk en ook de stoelgang minder donker kleurt of er bloedspoortjes aanwezig zijn, dan kunnen dit mogelijk signalen zijn van een ongezonde lever of aandoeningen van de nieren en word je aangeraden je arts te raadplegen. Ook het donker kleuren van urine kan in dezelfde richting wijzen door een te hoge aanwezigheid van bilirubine.

3. Geelzucht

 

Het verschillen tussen een normale huid en geelzucht
Een beter bekend symptoom is geelzucht, de gele verkleuring van het oogwit, tandvlees (slijmvliezen) en de huid. Het is geen ziekte of aandoening, maar een verschijnsel bij verschillende aandoeningen van de lever.

Geelzucht ontstaat doordat er te veel bilirubine, een afbraakproduct van rode bloedcellen, in het bloed aanwezig is.  Deze stof wordt normaal gesproken verwerkt door de lever en daarna als onderdeel van gal afgescheiden. Als de lever niet naar behoren functioneert, wordt bilirubine niet naar behoren uit het lichaam verwijderd. Daardoor ontstaat deze gelige kleur, die zo typisch is voor leverproblemen.

4. Overgevoelige huid

Vrouw heeft een jeukende huid

Wanneer galproducten in de huid terechtkomen, kan dat jeuk veroorzaken, wat op zijn beurt tot huidbeschadiging door krabben kan leiden. Een verminderde filtering van toxines door de levert zorgt voor een constant jeukend onderhuids gevoel. Blijft de jeuk aanhouden, raadpleeg dan eveneens je arts om de oorzaak van dit vervelende probleem op te sporen.

5. Brandend maagzuur

Overzicht van maagreflux

Veelvoorkomende klachten bij brandend maagzuur zijn een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, vlak boven de maag. Sommige mensen voelen dit als een drukkende, knijpende pijn of een pijn die kan uitstralen naar de hals, de rug en tussen de schouderbladen. Een geïrriteerde keel en hoestklachten komen ook voor als maaginhoud regelmatig tot in de keelholte omhoog stroomt. Dit maagzuur kan een pijnlijk en vervelend symptoom zijn van leverklachten. Ook hier is het aangeraden je arts te raadplegen bij het aanhouden van de klachten.

6. Diarree

Vrouw heeft last van buikpijn en diarree

Ook het regelmatig voorkomen van diarree wijst op spijsverteringsproblemen en eventueel problemen ter hoogte van de stofwisseling in de lever. Frequente diarree kan leiden tot uitdroging. Ook hier is het belangrijk de juiste oorzaak van deze kwaal op te sporen.

7. Algemene vermoeidheid

Vermoeide vrouw ligt op haar bureau

Symptomen die vrijwel altijd voorkomen bij een ongezonde lever zijn vermoeidheid, een algemeen ziektegevoel, zwakte en lethargie. De lever draait overuren om zoveel mogelijk giftige stoffen uit te scheiden en vraagt hiervoor extra energie van je lichaam.

Het probleem bij leveraandoeningen is dat de verslechtering van de toestand van de lever meestal zonder duidelijke symptomen verloopt. Maar in geval van aanhouding van de hierboven beschreven symptomen zoals vermoeidheid, diarree, geelzucht, aanhoudende jeuk en vochtophoping wordt het beste een arts geconsulteerd, om een juiste diagnose te stellen en behandeling voor te schrijven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De Vilanova C. Guía para limpiar el hígado, la vesícula y los riñones. Editorial Sirio.
  • Romero A, Zeinsteger P, Teibler P, Montenegro M, et al. Lesiones hepáticas inducidas por componentes volátiles de Senecio grisebachii (margarita del campo o primavera) en ratones.Rev. Vet. 2001–2002;12(13):1-2
  • Andrade R. J., López-Ortega S.. Hepatitis tóxicas. Rev. esp. enferm. dig. 2006; 98( 9): 701-701.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.