7 ongezonde voedselcombinaties die je beter kunt vermijden

Er bestaan genoeg voedselcombinatie die we regelmatig consumeren zonder dat we ons realiseren dat ze moeilijk verteerbaar kunnen zijn of er zelfs voor kunnen zorgen dat we aankomen.
7 ongezonde voedselcombinaties die je beter kunt vermijden
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 27 april, 2019

Voedselcombinaties zijn veel belangrijker dan we denken. Ze kunnen namelijk erg veel invloed hebben op onze gezondheid en ons gewicht. Door enkele eenvoudige veranderingen door te voeren, kunnen we al veel verbetering merken. Het gaat er namelijk niet alleen om dat we minder eten, maar ook dat we beter eten. Ontdek waarom deze ongezonde voedselcombinaties minstens net zo belangrijk zijn als onze voedselkeuzes.

Waarom moeten we voedsel op de juiste manier leren te combineren?

Als we deze richtlijnen volgen in termen van voedselcombinaties, kunnen we profiteren van de volgende voordelen:

 • Snellere spijsvertering zonder problemen zoals brandend maagzuur, darmgas of winderigheid.
 • Minder vermoeidheid na het eten en meer energie.
 • Minder moeite om je gewicht onder controle te krijgen, of je nu wilt aankomen of juist wilt afvallen.
 • Betere darmfunctie.

Op de lange termijn kunnen we ook andere chronische aandoeningen verbeteren.

Ongezonde voedselcombinaties

Het is verstandig om zoveel mogelijk te proberen om het combineren van veel voedingsmiddelen in één maaltijd te vermijden. Om deze reden zijn maaltijden of buffetten waarbij er veel verschillende soorten voedsel worden geconsumeerd en, nog erger, veel te veel voedsel, meestal zeer schadelijk.

Hieronder delen we een aantal ongezonde voedselcombinaties die het meest schadelijk zijn voor je gezondheid.

1. Meloen en watermeloen

Meloen en watermeloen

Deze vruchten worden vaak gegeten als dessert of zelfs in combinatie met zout voedsel. Ze zijn zeer schadelijk wanneer ze worden gecombineerd met ander voedsel.

Meloen en watermeloen zijn rijk aan water en vezels. Hoewel ze een grote hoeveelheid vitamines en mineralen bevatten zijn ze koud van aard. Dit betekent dat we ze beter op lege maag en apart van ander voedsel kunnen eten.

 • De beste tijden om deze vruchten te consumeren is tussen de maaltijden door. Bijvoorbeeld halverwege de ochtend of halverwege de middag, los van ander voedsel en zelfs water.

2. Eiwit en zetmeel

De combinatie eiwit en zetmeel is een van de meest ongezonde voedselcombinaties. Het vertraagt namelijk de spijsvertering  en zorgt ervoor dat we aankomen.

 • Eiwit: vlees, vis, eieren, melk en zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden.
 • Zetmeel: granen en voedingsmiddelen gemaakt met bloem of meel (pasta, brood, gebak), aardappelen, rijst, groenten die rijk zijn aan gekookt zetmeel (pompoen, wortelen, yam, bieten, artisjokken), maïs, erwten.

De typische combinatie van vlees met aardappelen en andere soortgelijke gerechten, is helaas niet de gezondste optie, hoewel het wel op vrijwel elk menu voorkomt. Het zou ideaal zijn om elk bord met eiwitten of zetmeel te combineren met een portie salade of rauwe groenten.

3. Melk en zuivelproducten

Melk en zuivelproducten

Aangezien melk wordt beschouwd als een ander type eiwit dan de rest, kun je het beter niet combineren met andere voedingsmiddelen. Als je lichaam er geen moeite mee heeft om melk te verteren, kun je het gewoon drinken. Maar wel zonder ander voedsel.

 • Aan de andere kant is het ook niet verstandig om zuivelproducten zoals yoghurt of kaas te combineren met voedsel dat zetmeel bevat.
 • Nog een van die ongezonde voedselcombinaties, die helaas zeer vaak voorkomen, is de combinatie yoghurt en suiker.

4. Fruit tijdens maaltijden

De gewoonte om fruit als toetje te eten is niet zo gezond als we denken, vooral als we net zetmeel hebben geconsumeerd. Wanneer we zetmeel eten bij of na onze maaltijd, zal het suiker in het fruit fermenteren gaan in onze maag en daardoor de spijsvertering belemmeren.

 • We kunnen een uitzondering maken als we vlees of vis eten in combinatie met een salade (zonder aardappelen of een ander product dat zetmeel bevat). In dit geval zouden we het vlees of vis kunnen begeleiden met ananas of papaja. Dit zijn twee tropische vruchten die rijk zijn aan enzymen die het spijsverteringsproces vergemakkelijken.
 • Om dezelfde reden zou het verstandig zijn om het drinken van vruchtensappen bij het avondeten ook altijd te vermijden.

5. Verschillende soorten eiwitten

Verschillende soorten eiwitten

Een portie eiwitten per maaltijd volstaat om een ​​uitgebalanceerd dieet aan te houden. Het is echter niet raadzaam om verschillende soorten eiwitten met elkaar te combineren, zoals vlees met eiwitrijke groenten.

Elk voedsel heeft zijn kenmerken, die verschillende spijsverteringsfuncties activeren. Door ze te mengen, belemmeren we deze natuurlijke processen.

6. Groenten passen niet overal goed bij

Groenten kunnen goed gecombineerd worden met de meeste voedingsmiddelen. Er zijn echter enkele uitzonderingen:

 • Melk
 • Zoet fruit
 • Watermeloen en meloen
 • Suiker

7. Water bij de maaltijd

Water drinken tijdens een maaltijd

We moeten elke dag tussen de één en twee liter water drinken. Veel mensen die proberen aan deze gewoonte te voldoen doen dat echter verkeerd. Ze drinken namelijk te veel tijdens de maaltijd of direct erna.

Dit veroorzaakt veroorzaakt een zwaar gevoel of opgeblazenheid wanneer het water wordt gemengd met maagsappen en voedsel.

De ideale manier is om altijd op een lege maag te drinken: tijdens het vasten, halverwege de ochtend en halverwege de middag. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.