Waarom we beter geen koemelk drinken

De vlees- en zuivelindustrie maken steeds meer winst door gebruik te maken van kunstmatige teelttechnieken en het toevoegen van supplementen aan de voeding van het vee. Helaas is het de consument die de gevolgen draagt van deze drastische wijzigingen in de veeteelt

Dit artikel beschrijft enkele redenen waarom je beter geen koemelk meer drinkt, ondanks dat het eeuwenlang een van de meest gedronken en populairste dranken ter wereld is. Sinds mensenheugenis worden melk en zuivel beschouwd als een onontbeerlijk onderdeel van ons dagelijkse dieet.

Natuurlijk bevat koemelk sommige van de voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben om goed te kunnen functioneren, zoals calcium. Recent wetenschappelijk onderzoek toonde echter aan dat melk en zuivel toch niet zo gezond zijn als we altijd dachten en dat er een direct verband bestaat tussen de consumptie van melk en het steeds vaker voorkomen van enkele ziektes en aandoeningen.

Wat is de invloed van koemelk op onze gezondheid?

Net zoals bij vele onderwerpen op het gebied van voeding blijven ook hier de meningen verdeeld over de voordelen en mogelijke nadelen van de dagelijkse consumptie van melk en kaas. Velen zien het als een overdreven bezorgdheid om koemelk, dat al zo lang deel uitmaakt van het dagelijkse dieet van miljoenen mensen, als nadelig voor de gezondheid te beschouwen. Toch is er een hele goede verklaring te geven voor het advies aan de consument om voorzichtig om te gaan met het drinken van melk.

In studies werd gekeken naar hoeveel liter melk een koe gemiddeld produceerde in 1800 en werd aangetoond dat dit ongeveer twee liter per dag was. Alles veranderde echter in 1960, toen het gebruik van kunstmatige toevoegingen geïntroduceerd werd in de veeteelt en koeien daardoor tussen de twee en negen liter melk per dag gingen produceren.

De hoeveelheid geproduceerde melk steeg nog verder in de afgelopen jaren. De kunstmatige technieken gebruikt in de veeteelt zijn nog verder uitgebreid naar het gebruik van antibiotica, genetische manipulatie van rassen en het standaard gebruik van groeihormonen in het veevoer. Het resultaat bleek een verrassende verhoging in de productie van melk en vlees overal ter wereld.

De vleesindustrie probeerde dit jarenlang geheim te houden, maar nauwkeurig onderzoek toonde aan dat al deze nieuwe productieverhogende technieken een negatief effect hebben op de gezondheid van de consument. Een recente studie van de Universiteit van Harvard bevestigde een aantal vermoedens over de negatieve effecten van de hedendaags geproduceerde koemelk.

10 redenen waarom koemelk schadelijk is voor je gezondheid

Koemelk

  • Er werd aangetoond dat koemelk het niveau van de aanwezige ijzer vermindert in het lichaam van kinderen. De National Academy of Pediatrics in de VS publiceerde in 1993 een studie die aangaf dat kinderen beter geen koemelk zouden moeten drinken vóór de leeftijd van 18 maanden en dat koemelk bijdraagt tot een verlaagde concentratie van essentiële vetzuren en vitamine E.
  • Melk bevat het eiwit caseïne, dat gebruikt wordt om lijm te maken en dat ontsteking van de zachte weefsels kan veroorzaken bij kinderen. Het gaat vooral om het zachte weefsel dat zich bevindt in de keel, neusholtes en sinussen. Bij ontsteking van deze bovenste ademhalingssystemen van kinderen kunnen zich ademhalingsproblemen voordoen.
  • Het gebruik van koemelk en zuivelproducten wordt vaak gelinkt aan het ontstaan van aandoeningen als diabetes, multiple sclerose, hartziekte, ziekte van Crohn, het prikkelbaredarmsyndroom en zelfs cataract.
  • Koemelk die in sommige landen in de winkels te vinden is, bevat abnormaal hoge concentraties antibiotica, die bij de kunstmatige teelttechnieken van tegenwoordig overal gebruikt worden. Deze antibiotica dragen bij tot het ontstaan en de groei van resistente bacteriën. Het aanpakken van ziektekiemen in het lichaam wordt hierdoor steeds moeilijker en kan fatale gevolgen hebben bij ernstig zieke patiënten. Let wel: in Nederland en Europa zijn hier strenge regels voor en bevat de melk geen residuen van antibiotica.
  • Onthoud ook dat aangetoond werd dat er in melk en zuivel tot 59 verschillende synthetische hormonen teruggevonden werden, zoals steroïden, adrenaline en de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. In combinatie met de aanwezigheid van andere toxines kunnen die het ontstaan van degeneratieve aandoeningen veroorzaken.
  • Koemelk bevat hoge dosissen vet, die verhoging van slecht cholesterol veroorzaken en eveneens verantwoordelijk zijn voor het dichtslibben van aders op jonge leeftijd.
  • Het spreekt vanzelf dat koemelk specifieke eigenschappen bevat voor een goede spijsvertering bij runderen. Als mensen melk drinken bestemd voor koeien, dan worden een aantal voedingselementen opgenomen die de spijsvertering kunnen verstoren en de opname van voedingsstoffen kan verstoren.
  • Bovendien wordt een groot aantal voedselallergieën en overgevoeligheidsreacties toegeschreven aan het drinken van koemelk en de consumptie van zuivelproducten. Gedragsstoornissen en slaapproblemen bij jongeren zouden te wijten zijn aan het vaker voorkomen van deze voedselintoleranties.
  • Bij volwassenen werd door studies aangetoond dat vanaf drie glazen melk per dag een verhoogde kans bestaat op prostaatkanker bij mannen en een 66% verhoogde kans op eierstokkanker bij vrouwen.
  • Doordat caseïne de productie van histamine en slijmen stimuleert, bestaat er eveneens een verhoogd risico op het krijgen van astma.
Bekijk Ook