7 fascinerende gebruiksfuncties van houtskool

Wist je dat je houtskool kan gebruiken om je tanden te bleken en om nare geuren te elimineren? De barbecue zal het dus met enkele brokken houtskool minder moeten doen....
7 fascinerende gebruiksfuncties van houtskool

Laatste update: 09 april, 2018

Waarschijnlijk dacht je dat je houtskool alleen maar kan gebruiken om vuur mee te maken, te barbecueën en je huis mee te verwarmen maar de gebruiksfuncties van houtskool reiken veel verder dan dat.

In dit artikel halen we de meest handige gebruiksfuncties van houtskool voor in huis aan.

Deze kolen worden je favoriete vriend in huis!

 

Gebruiksmogelijkheden van houtskool

Verrassende gebruiksfuncties van houtskool in en rond het huis

Iedereen zou houtskool in huis moeten hebben. Het werkt als luchtreiniger, is handig in de tuin en de kinderen kunnen het gebruiken om te tekenen.

Hieronder volgen de meest interessante gebruiksfuncties.

1. Verwijderen van schimmel

Wanneer je een vochtprobleem hebt in huis kan houtskool je probleem waarschijnlijk verhelpen.

Als er weinig ventilatiegaten zijn de muren, plafond of vloer kan je huis niet voldoende ventileren en ontstaat er schimmel. Badkamers, wasruimtes en kelders zijn vaak het meest vatbaar voor dit probleem, waardoor er in deze ruimtes vaak ook een onaangename geur hangt.

Maar houtskool kan je vochtprobleem volledig oplossen.

Reinig de ruimtes eerst met bleekwater, baking soda of azijn en laat de houtskool daarna zijn werk doen.

De werkwijze is heel eenvoudig: plaats een bakje met enkele stukken houtskool in de betreffende ruimte. Bijvoorbeeld onder het bed, in de kledingkast of de wasruimte.

De houtskool zal het vocht absorberen waardoor de brok houtskool kleiner worden. Vervang de brokken naarmate ze kleiner worden.

2. Hulpmiddel in de tuin en op het erf

Heb je een mooi stukje grond maar heb je er veel werk van en haal je er weinig resultaten mee? Zet dan de hulp van houtskool in.

Ruikt je composthoop naar ammoniak? Dan heeft hij dringend behoefte aan houtskool. Vermeng eenvoudigweg wat kolen door het organische afval.

Je kan ook de houtskool fijnmalen en over het gras, de bloemen en de bomen uitstrooien. Op deze manier blijven de planten vochtig en zal het onkruid verdwijnen.

Hulpmiddel in de tuin en op het erf

Houtskool komt ook van pas om planten en bloemen langer vers te houden in huis. Het enige wat je hiervoor moet doen is een klein stukje houtskool onder in de pot of vaas leggen. Voeg daarna de aarde of het water toe en tot slot de planten of de bloemen.

Dit trucje is vooral aan te raden bij orchideeën (heel gevoelige en delicate planten) omdat zij profiteren van de alkaliteit van houtskool.

3. Water zuiveren

Houtskool haalt de onzuiverheden uit water (industrieel afval, chemicaliën, pesticiden, etc). In huizen waar de kwaliteit van het water minder goed is kan houtskool dus erg handig zijn.

Ook wanneer je gaat kamperen kan dit van pas komen om bijvoorbeeld rivierwater te zuiveren. Vergeet echter niet dat het de bacteriën, virussen en mineralen niet elimineert. 

Water zuiveren

4. Meubels en gereedschap onderhouden

Op donkere meubels of vloeren kunnen wel eens hardnekkige vlekken verschijnen.

Voor de oplossing hoef je niet meteen de hulp van een expert in te roepen. Wrijf de oppervlakte gewoonweg in met houtskool om het probleem te verbergen. 

Ook voor je gereedschap kan houtskool goed van pas komen, om onder meer roest of botheid te voorkomen.

Wrijf de houtskool over de gereedschappen of plaats een brok houtkool in je materiaalkist.

5. Nare geuren verwijderen

Geeft je koelkast of vuilbak een vieze geur af? Zet dan ook hier houtskool in om het probleem te verhelpen.

Net zoals het vocht absorbeert, kan houtskool ook sterke geuren absorberen.

Leg een stukje houtskool in een kommetje of in een ademende zak en plaats het in de minder goed geurende ruimtes.

Je hoeft je niet langer zorgen te maken over nare geurtjes!

6. Tanden bleken

Heb jij altijd al die parelwitte tanden willen hebben die je ziet in tandpasta-reclames? Ga dan aan de slag met houtskool, één van de meest efficiënte bleekmiddelen. 

Het klinkt misschien raar, maar nadat je dit recept geprobeerd hebt zal je volledig overtuigt zijn en kan je stralen met een mooie witte glimlach.

  • Maal een brok houtskool fijn in een kom en maak je tandenborstel nat.
  • Dip je tandenborstel in de kom met fijngemalen houtskool en poets je tanden ermee.
  • Spoel goed af met warm water en herhaal deze procedure elke dag of enkele keren per week.

Je kan hiervoor ook actieve kool van bij de apotheek gebruiken. Breek de tabletten en strooi het poeder uit over je tandenborstel.

7. Tekeningen maken met je gezin

Houtskool is heel fijn om tekeningen mee te maken op karton of papier. Ontdek de artistieke kant van je kind en laat hem of haar aan de slag gaan met houtskool.

Dat gezegd hebbende, let er wel op dat ze van de muren of meubels afblijven wanneer ze met houtskool experimenteren. Vlekken zijn namelijk niet gemakkelijk te verwijderen!

In plaats van de vakantie binnen achter de computer door te brengen kunnen je kinderen bijvoorbeeld een houtskooltekening maken op de stoep zoals wij deden toen we jong waren.

Nog enkele handige toepassingen van houtskool zijn:

  • Tegengif voor giftige stoffen
  • Verlichting voor opgeblazen gevoel van de buik of winderigheid
  • Ontgiften van de spijsvertering
  • Zalf tegen beten en steken

Probeer deze middeltjes snel allemaal uit!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.