7 fantastische Japanse disciplines voor een goede gezondheid
Japan bevindt momenteel op de eerste plaats van alle landen op de wereld wat betreft gezondheid en levensverwachting. Probeer dus de Japanse disciplines toe te passen.
Naast een evenwichtig dieet is de Japanse benadering van gezondheid gebaseerd op diverse pijlers zoals:
- Preventie.
- De noodzaak om een gezonde levensstijl te bevorderen.
- Het financieren van regelmatige medische onderzoeken op het werk. Dit om de ontwikkeling van chronische ziekten te voorkomen. Maar ook om kanker in een zo vroeg mogelijk stadium te detecteren.
Aan de andere kant kunnen we niet vergeten wat de wortels van Japan zijn. De filosofie, zijn religie en een zeer nauwe relatie met natuur, cultuur, orde, schoonheid en discipline.
Dit alles ontwaakt in ons een nieuwsgierigheid naar het Japanse volk, ondanks het feit dat voor velen van ons dit land ver weg is.
Vandaag op onze blog willen we met je praten over deze Japanse disciplines. Ze ondersteunen het innerlijk evenwicht en waarborgen het welzijn dat betere gezondheid bevordert, zonder ziekte te genezen.
We zijn er zeker van dat je dit op een of andere manier interessant en zelfs praktisch vindt.
1. Japanse disciplines: Shiatsu of drukpunten
Shiatsu of acupressuur is niet onbekend voor ons in de westerse wereld.
We hebben het over een bepaald soort alternatieve geneeswijze. Het gebruikt de handen, vingers, ellebogen en zelfs de voeten om variabele druk aan te brengen op strategische punten van het lichaam.
Op onze blog hebben we al eens geschreven over deze techniek en zijn voordelen. Het kan worden aangewend om bepaalde pijn te verminderen, evenals spanning in de nek en de rug. Deze lichaamsdelen zijn zo gevoelig doordat onze levens door stress worden gedomineerd.
Ontdek ook: Acupressuur om hoofdpijn en stress te genezen
2. Taiso voor de gewrichten
We weten zeker dat je dit bij een of andere gelegenheid in een film, documentaire of zelfs in een park hebt gezien. Een persoon of een groep mensen die zachte bewegingen vol harmonie uitvoeren.
Taiso is een soort gymnastiek met een traditie die meer dan 800 jaar terug gaat, met als doel het behoud van de gezondheid van de gewrichten.
Het is een van de Japanse disciplines die zeer goed voor je gezondheid is. Het omvat het doen van oefeningen, die erop gericht zijn om voldoende bewegingsvrijheid te creëren om de flexibiliteit van de gewrichten te bevorderen.
Het is een zeer ontspannend en therapeutisch type oefening die nu in veel westerse landen wordt beoefend.
3. Japanse disciplines: thee-ceremonies
Thee en een goede gezondheid gaan altijd hand in hand. Dat geldt zowel voor de Japanners als voor ons allemaal.
Het is echter de moeite waard om te onthouden dat voor hen een thee-ceremonie andere betekenis heeft. Het is iets meer intiem, geestelijker en het is belangrijker dan het lijkt.
In feite is de chanoyu of thee-ceremonie een pad of een weg. Een manier om gasten, de natuur en onze geest te vereren, waarmee je voldoende innerlijke vrede kunt vinden.
Dit zijn daarom de 4 doelstellingen van deze ceremonie:
- Bereik voldoende harmonie met jezelf en met de natuur.
- Bevordering van respect voor anderen.
- Bevorder de zuiverheid van de geest.
- Bereik de mentale vrede en rust.
Lees meer: Japanse techniek om stress te verminderen
4. Het dieet van goede gezondheid en levensduur
Het feit dat Japanse mensen beter eten dan veel van ons is iets dat we allemaal wel weten.
Westerse mensen zijn grote liefhebbers van gebakken voedsel, verzadigde vetten, witte bloem, diepvriesproducten, verwerkte voedingsmiddelen en industriële snoepjes.
Wat zou er gebeuren als we een aantal van de principes van de Japanse disciplines integreren in ons voedingspatroon?
- Kleinere hoeveelheden op onze borden.
- Eet meer vis, rijst, groenten, fruit, algen, soja en thee.
- Het belang van vers voedsel, waarbij bewerkt voedsel wordt weggelaten.
- Maak gebruik van plantaardige bouillon en visbouillon als basis voor ieder gerecht.
5. Zen, een manier om de realiteit te begrijpen
Zenboeddhisme is ontstaan in India, reisde vervolgens naar China en kwam rond de dertiende eeuw aan in Japan.
Deze term omvat in werkelijkheid verschillende concepten en ideeën:
- Meditatie
- Overpeinzing
- De geest tot rust brengen
- Mentale concentratie
Zen is de hoeksteen van verschillende onderdelen van het dagelijks leven in de Japanse wereld. We kunnen het zien in hun decoratie, architectuur en tuinen. We kunnen het zelfs zien in hun manier van ontspannen en ademen en in hun houding.
Het zou ons bijvoorbeeld goed doen om het gebruik aan te leren om onszelf iedere dag een half uur lang te trainen in ‘zen.’ Net zoals de mensen die volgens de Japanse disciplines leven.
Het enige dat je hiervoor hoef te doen is om te gaan zitten op een kussen met je benen gekruist en je rug recht. Adem diep in en uit en ontspan je lichaam en mediteer.
6. Japanse disciplines: reiki, een complementaire therapie
We kunnen erin geloven of niet. We kunnen het proberen. Of we kunnen het eenvoudigweg zien als iets aparts, iets dat deel uitmaakt van een oude, voorouderlijke vorm van genezing waar spiritualiteit gecombineerd wordt met energiewerk.
Reiki probeert te genezen met behulp van de handen (zonder aan te raken) door energie te kanaliseren.
Er wordt gezegd dat het de Japanse monnik Mikao Usui was die deze soort therapie aan zijn volk heeft geschonken. Dit deed hij nadat hij 21 dagen op Mount Kurama had gemediteerd in 1922.
Het is echter de moeite waard te onthouden dat genezing met de handen duizenden jaren oud is. De entree van Reiki in Japan is iets recenter. Zonder twijfel heeft het bepaalde relevantie in het dagelijkse leven van veel Japanse mensen.
7. Taiko, energie en vitaliteit door middel van geluid
De Taiko is een grote drum.
Weten hoe je ze moet bespelen, hoe je het ritme volhoudt, hoe je elke cadans, elke stap en elke beweging in het gezelschap van een groep uitvoert. Dat is zonder twijfel het resultaat van een grote fysieke, mentale en spirituele discipline.
Dit is een reinigende oefening waarvan de oorsprong uit diverse agrarische rituelen voorkomt. Deze trachten het ritme van het werk aan te geven en te verlevendigen.
Taiko werd ook gebruikt in tijden van oorlog om te waarschuwen voor stormen, branden en andere gebeurtenissen.
Inmiddels heeft Taiko zich verspreid naar vele landen als een spektakel.
Het is zeer opvallend en, zoals we al hebben gezegd, het beoefenen van Taiko vereist veel concentratie en lichaamsdynamiek.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Keenan BJ. The Japanese Tea Ceremony and stress management. Holist Nurs Pract. 2013;
- Chiesa A. Zen Meditation: An Integration of Current Evidence. J Altern Complement Med. 2009;
- Shaku F, Tsutsumi M, Goto H, Arnoult D Saint. Measuring the Effects of Zen Training on Quality of Life and Mental Health Among Japanese Monk Trainees: A Cross-Sectional Study. J Altern Complement Med. 2013;
- vanderVaart S, Gijsen VMGJ, de Wildt SN, Koren G. A Systematic Review of the Therapeutic Effects of Reiki. J Altern Complement Med. 2009;
- Gabriel AS, Ninomiya K, Uneyama H. The role of the Japanese traditional diet in healthy and sustainable dietary patterns around the world. Nutrients. 2018.