Doe deze 7 dingen niet onmiddellijk na een maaltijd

Sommigen onder ons maken een aantal fouten nadat we gegeten hebben. We doen dingen die ongemak en indigestie veroorzaken en zelfs de opname van voedingsstoffen beïnvloedt. Leer er alles over in dit artikel!
Doe deze 7 dingen niet onmiddellijk na een maaltijd
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Het lijkt misschien alsof er geen verband is tussen een maaltijd en de gevolgen van bepaalde dingen die we doen. Maar je mag er zeker van zijn dat er een aantal fouten zijn die we moeten vermijden als we klaar zijn met eten.

Als je dus je gezondheid en algemeen welzijn wil behouden, let dan vooral op deze vijf dingen die je beter niet doet direct na een maaltijd.

1. Beweging na de maaltijd

Direct na de maaltijd mag je niet starten met bewegen. Het is beter om te trainen voor het eten of pas lange tijd na de maaltijd. Je moet tenminste twee uren wachten.

Als je bijvoorbeeld buikoefeningen doet, dan kan dit de hik en misselijkheid veroorzaken. Maar het kan ook tot letsels en krampen leiden.

  • Als dit het enige moment van de dag is dat je wat beweegt, dan is het beste wat je kan doen een ontspannende wandeling maken.

2. Roken

Roken na de maaltijd

Tabak is nooit goed voor je. Maar het is nog veel erger wanneer je lichaam voeding aan het verteren is.

Dit is het tijdstip waarop alle systemen van je lichaam aan het werken zijn. Als je dus op dat moment gaat roken, dan zal de nicotine veel vlugger door het lichaam opgenomen worden.

Wat zijn de gevolgen van roken direct na de maaltijd? Het zal de negatieve effecten van nicotine nog vermeerderen.

  • Bovendien kan tabak de opname van belangrijke vitaminen en mineralen blokkeren. Dit bijvoorbeeld gebeuren bij de opname van calcium en vitamine C en D.

Probeer dus om minstens twintig minuten na het eten niet te roken.

3. Wees voorzichtig met een dutje doen of slapen

Onmiddellijk na het eten gaan slapen kan gevaarlijk zijn.

Deze gewoonte zal er misschien niet voor zorgen dat iemand aankomt. Dit werd vroeger gedacht. Maar slapen direct na de maaltijd kan wel maagzuur veroorzaken en het risico op sterven aan een beroerte verhogen.

De oplossing is eenvoudig. Volg de aanbevelingen van de specialisten: zij wijzen erop dat je minstens gedurende twee uren na het eten van een maaltijd beter niet kunt gaan slapen.

4. Een bad of een douche nemen

Een bad nemen of douchen onmiddellijk na het eten wordt absoluut afgeraden. Dat geldt ook voor zwemmen.

Wat is de reden hiervoor? Wanneer we een bad nemen, dan stijgt de temperatuur van ons lichaam langzaam. Daardoor moet het lichaam meer bloed rond sturen dan normaal gesproken nodig is.

Dit kan allemaal de spijsvertering aantasten en de vertering vertragen.

Wat is dan de oplossing? Wacht minstens dertig minuten na het eten voordat je een bad neemt. Je zal op die manier deze vervelende tegenslagen vermijden.

5. Thee drinken

Het is een veel voorkomende gewoonte om thee te drinken na het eten. Maar de waarheid is echter dat het niet erg gezond is.

We hebben het hier over een drankje dat de opname van ijzer verhindert. We mogen dit echt niet uit het oog verliezen, vooral niet als we lijden aan bloedarmoede.

Als je een tekort aan ijzer hebt of als je zwanger bent, dan raden we je aan om minstens voor een uur lang na de maaltijd geen thee te drinken.

Heb je echt zin om een warm drankje te drinken, dan is het beter om voor koffie te kiezen. Want koffie zal deze stoornissen niet veroorzaken.

6. Fruit eten

maaltijd

Waarschijnlijk denk je nu dat het tegendeel waar is, want het is heel gebruikelijk om fruit te eten na de maaltijd. Maar in werkelijkheid is een stukje fruit eten onmiddellijk na het eten niet echt een goed idee.

Dat komt omdat de vertering van fruit niet altijd zo eenvoudig is als we misschien denken. Om de spijsvertering van fruit uit te voeren zijn veel verschillende enzymen nodig.

Bovendien bevat fruit veel enkelvoudige suikers die veel tijd nodig hebben om volledig door het lichaam te worden opgenomen.

Gezien al deze factoren is het dus beter om alleen fruit te eten wanneer je maag leeg is. Op die manier kan je ten volle profiteren van alle voedingsstoffen, vezels en enkelvoudige suikers, die fruit je te bieden heeft.

Onthoud ook dat het voornaamste bestanddeel van fruit fructose is. Dit element kan veel sneller omgezet worden in glucose dan we vaak denken. Maar je kan dit vermijden door fruit op de juiste manier en op het juiste moment te eten.

Zoek voor jezelf uit wat het beste tijdstip voor je lichaam is om ten volle alle voedingstoffen die fruit bevat, op te nemen.

7. Let op je broeksriem

Als je vaak een riem draagt, dan moet je ervoor zorgen dat ze na de maaltijd niet te strak zit. Dit is een eenvoudige handeling maar die wel het effect heeft dat je ongewenste darmproblemen zal voorkomen.

Houd dus rekening met deze factoren. Je zal vaststellen dat het veel beter is voor je vertering en je algemene welzijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.