7 asana's om yoga als stel te doen

Ontdek hoe je het vertrouwen in je relatie kunt verbeteren met yoga oefeningen om als stel te doen.
7 asana's om yoga als stel te doen
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het bereiken van een soepele en toch consequente relatie is een dagelijkse opgave. Als stel aan yoga doen is iets dat heel positieve resultaten kan hebben.

Hechting, verbintenis, fysieke en emotionele flexibiliteit, en andere aspecten worden in de relatie versterkt. De voordelen van yoga zijn even belangrijk voor het individu als voor het stel.

7 asana’s om yoga als stel te doen en je relatie nieuw leven in te blazen

Sommige van deze asana’s zijn exclusief voor stellen, maar andere zijn yogaklassiekers die aangepast zijn om samen met je partner uit te voeren.

1. Neerwaartse hond

Je schept niet alleen een hechtere band met je partner, maar je zult ook de voordelen zien van het strekken van je ruggengraat.

Yoga
 • Je neemt de klassieke houding aan, en laat je handen op de vloer rusten, iets verder naar voren dan de schouders.
 • Eerst moet je je knieën steunen om te controleren of je op heuphoogte staat en dan begin je te stijgen.
 • De benen blijven recht en de basis wordt gevormd door de handen en tenen zijn.
 • Je partner staat naar voren en plaatst zijn voeten aan weerszijden van zijn handen.
 • Ze glijden dan op de rug van de partner.
 • Ze moeten het gewicht gedurende drie ademhalingen ondersteunen. Wissel dan van rol.

Yoga is een activiteit die in staat is welzijn te brengen, ook op seksueel gebied.

2. Zijwaartse hoek

Mensen doen aan yoga

Deze oefening helpt om de spierelasticiteit te verbeteren en de wervelkolom te versterken. Het is een van de eenvoudigste yoga oefeningen om als stel te doen. Ze schept ook een niveau van vertrouwen en harmonie dat je relatie zeer ten goede komt.

 • Het paar zit tegenover elkaar, met de benen open.
 • Houd je rug recht en raak de dij van je partner aan, allebei tegelijk.
 • Rust uit en herhaal een paar sets als je je er prettig bij voelt.

3. Dubbele boomhouding voor yoga als stel

De asana begint vanuit een staande positie en eindigt op de grond. Het gaat erom het vertrouwen in elkaar te versterken en het evenwicht in je bewegingen te verbeteren. Het is essentieel om geconcentreerd te zijn en de ademhaling ritmisch te houden.

 • Het paar staat rug aan rug, verstrengelen hun armen achter zich en halen diep adem.
 • Na een paar seconden beginnen ze langzaam, soepel en in unisono af te dalen.
 • Ze gaan door tot ze de vloer bereiken en in een zittende houding komen, zonder hun armen los te laten.

4. Het vierkant

Dit is waarschijnlijk voor de meer durfallen of degenen die meer ervaren zijn in yoga. Een vierkant vormen door je lichamen te combineren is mogelijk en goed voor de gezondheid. Je hebt kracht nodig en ook vertrouwen om de perfecte vorm te bereiken.

 • De ene zit met een rechte rug en de benen samen gestrekt. De andere partner doet hetzelfde maar dan in de lucht.
 • Wat we hier bedoelen is dat ze hun handen op de benen van hun partner leggen en hun eigen benen uitstrekken, die door hun partner worden vastgehouden.

Deze asana voor yoga als stel is eenvoudiger dan het lijkt en de voordelen zijn aangetoond in het vergroten van de kracht van armen en buik, en het kan helpen de bloedsomloop te verbeteren.

5. Zonnegroet

Van de asana’s om yoga als stel te doen, is dit een ideale om de ochtend vol positieve energie te beginnen. Het duurt maar een minuutje en je kunt allebei samen genieten van een goede stretch en wat frisse lucht. De sleutel is concentratie en de bewegingen harmonieus doen, allebei tegelijk.

 • Ga met je gezicht naar beneden naast elkaar liggen, voeten tegen elkaar en handpalmen ter hoogte van de borst.
 • Vul je longen met lucht door iets naar achteren te leunen en je armen uit te strekken, adem dan uit door naar voren te leunen, zover als je kunt.
 • Bij de tweede ademhaling houd je je adem in en als je uitademt breng je je borst dicht bij de vloer.

6. Volle boothouding

Een goede spijsvertering hebben is voor iedereen fundamenteel, en deze asana vergemakkelijkt dat proces. Het is ook heilzaam voor wie last heeft van pijn in de onderrug. Zoals bij al deze oefeningen moet je je ademhaling onder controle houden en proberen steeds in verbinding te blijven.

 • Zit tegenover elkaar, steeds met een rechte rug.
 • Til je benen op en houd je handen vast in een poging het evenwicht te bewaren.

7. Halve lotushouding

Halve lotushouding

Het paar kan deze asana gebruiken om het heiligbeen te versterken en ook het gebied van de heupzenuw. Ze is ook heel goed voor knieën, heupen, en ook de onderste ledematen.

 • Beide partners zitten met hun rug tegen elkaar, met de armen in de lucht, en houden de handen vast zonder hun vorm te verliezen.
 • Ze houden deze asana een paar seconden aan terwijl ze hun ademhaling harmoniseren.
 • Dan rusten ze even uit en herhalen nog een paar keer.

Conclusie

Deze asana’s om als stel yoga te doen zijn een geweldige manier om samen tijd door te brengen en meer vertrouwen in je relatie te scheppen.

Elke asana geeft voordelen voor verschillende delen van het lichaam. Spanningen verlichten en dat samen doen is een van de grootste deugden van deze routine.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Garfinkel, M., & Schumacher, H. R. (2000). Yoga. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0889-857X(05)70126-5
 • Balasubramaniam, M., Telles, S., & Doraiswamy, P. M. (2013). Yoga on our minds: A systematic review of yoga for neuropsychiatric disorders. Frontiers in Psychiatry. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2012.00117
 • Streeter, C. C., Whitfield, T. H., Owen, L., Rein, T., Karri, S. K., Yakhkind, A., … Jensen, J. E. (2010). Effects of Yoga Versus Walking on Mood, Anxiety, and Brain GABA Levels: A Randomized Controlled MRS Study. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2010.0007
 • Woolery, A., Myers, H., Sternlieb, B., & Zeltzer, L. (2004). A yoga intervention for young adults with elevated symptoms of depression. Alternative Therapies in Health and Medicine. https://doi.org/March/April 2004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.