6 voordelen van het regelmatig drinken van druivensap

Wist je dat druivensap dankzij de antioxidanten die het bevat de gezondheid van ons immuunsysteem verbetert en de hersenfunctie ten goede komt?
6 voordelen van het regelmatig drinken van druivensap
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Druiven worden zeer gewaardeerd in de gastronomie en traditionele geneeskunde. Dit komt niet alleen omdat ze veelzijdig zijn, maar ook omdat ze boordevol voedingsstoffen zitten die allerlei voordelen bieden voor het lichaam. En het drinken van druivensap is een zeer eenvoudige manier om veel druiven binnen te krijgen.

Ze onderscheiden zich vooral van andere vruchten doordat ze een goede bron zijn van resveratrol en polyfenolen. Dit zijn twee krachtige antioxidanten die de impact van oxidatieve stress tegengaan en zo het risico op chronische ziekten verminderen.

Ook bevatten druiven bioactieve stoffen die, samen met de vitaminen en mineralen die druiven bevatten, vochtafdrijvende, reinigende en ontstekingsremmende effecten hebben.

Hoewel druiven natuurlijk gewoon op zichzelf kunnen worden gegeten of aan desserts kunnen worden toegevoegd, wordt nu al een tijdje aangeraden om er sap van te maken om zoveel mogelijk te profiteren van de gunstige eigenschappen.

Dit maakt het een stuk makkelijker om druiven in je dagelijkse dieet op te nemen. Bovendien is het een heerlijke manier om verschillende aspecten van je gezondheid te verbeteren.

Ontdek zes goede redenen om vanaf nu regelmatig druivensap te gaan drinken.

Drink smakelijk!

1. Druivensap is cholesterolverlagend

Druivensap is cholesterolverlagend

Dankzij het aanzienlijke gehalte voedingsvezels, water en polyfenolen, bevordert druivensap de gezondheid van het cardiovasculaire systeem.

 • De resveratrolbijdrage voorkomt de oxidatie van slecht cholesterol (LDL) in de slagaders, waardoor de vorming van plaque wordt tegengegaan.
 • Deze stof zorg er ook voor dat de darmen minder vetten absorberen. Dit doet het door de vetten te ontbinden voordat ze de bloedbaan bereiken.
 • Bovendien helpt resveratrol om de lever te beschermen, een orgaan dat een sleutelrol speelt in de productie en synthese van cholesterol in het hele lichaam.

2. Helpt om bloed te ontgiften

Druivensap is een belangrijke bron van vitamine C, kalium en polyfenolen, voedingsstoffen die allemaal nodig zijn om de ontgifting van bloed te stimuleren.

 • Wanneer het lichaam deze voedingsstoffen binnenkrijgt, stimuleren ze de werking van het lymfevatenstelsel, dat verantwoordelijk is voor het filteren en verwijderen van gifstoffen en zware metalen.
 • Dankzij deze voedingsstoffen versterkt druivensap ook de werking van de lever en de galblaas. Twee organen die beide bijdragen aan de vertering van vetten en afvalstoffen.
 • Ook helpen ze om irritatie van het maagslijmvlies te kalmeren en de natuurlijke pH van het bloed te herstellen.

3. Helpt om urineweginfecties te bestrijden

Druivensap helpt tegen urineweginfecties

Vanwege de alkalische werking is deze natuurlijke drank een geweldige aanvulling voor het neutraliseren van het effect van de virussen en bacteriën die urineweginfecties veroorzaken.

 • Het drinken van druivensap verandert de omgeving die deze micro-organismen nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor wordt het makkelijker om de infectie onder controle te houden.
 • Het bevat ontstekingsremmende bestanddelen die de gezondheid van de geïnfecteerde weefsels herstellen, waardoor symptomen zoals pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen worden geminimaliseerd.
 • Dankzij de vochtafdrijvende eigenschappen helpt het de aanmaak van urine te bevorderen, waardoor de eliminatie van ziektekiemen wordt vergemakkelijkt.
 • Het antioxidant resveratrol dat het bevat werkt als een natuurlijk antibioticum en bestrijdt effectief de adhesie van bacteriën.

4. Beschermt de cognitieve gezondheid

Hoewel het ongelooflijk lijkt, bieden de antioxidante eigenschappen van natuurlijk druivensap interessante voordelen voor de cognitieve gezondheid.

 • Studies uitgevoerd door de Universiteit of Leeds (Verenigd Koninkrijk) tonen aan dat dit drankje de hersenactiviteit ten goede komt, vooral bij mensen ouder dan 50 jaar.
 • De antioxidanten verbeteren de gezondheid van het zenuwstelsel en optimaliseren hierdoor ook de geleiding tussen zenuwcellen.
 • Het helpt om de bloedsomloop te verbeteren, wat essentieel is voor het transporteren van zuurstof en voedingsstoffen naar de hersenen.
 • Het verbetert de concentratie en helpt geheugenverlies als gevolg van veroudering te verminderen.

5. Verzacht de pijn van migraine

Druivensap helpt tegen migraine

Dankzij de ontstekingsremmende werking wordt druivensap beschouwd als een natuurlijke oplossing voor hoofdpijn veroorzaakt door migraine.

 • Het voorziet het lichaam van vitamine B2, alsook magnesium en aminozuren. Dit zorgt ervoor dat spanning in de spieren minder wordt. Daarnaast helpt het om het oxygenatieproces gezond te houden.
 • In tegenstelling tot rode wijn bevat druivensap geen alcohol, waardoor dit symptoom onder controle wordt gehouden.
 • Aanbevolen wordt om ‘s ochtends druivensap te drinken. Op deze manier helpt het namelijk preventief tegen migraine.

6. Verhoogt het energieniveau

In plaats van frisdranken en commerciële energiedrankjes te drinken, is het beter om een glas natuurlijk druivensap voor jezelf te maken.

 • Hoewel het weinig calorieën bevat, helpt het gehalte aan natuurlijke suikers zoals glucose en fructose, het lichamelijke en mentale prestatievermogen te verbeteren.
 • Door de bloedsomloop te verbeteren, helpt het om zuurstof naar verschillende lichaamscellen te transporteren, wat van groot belang is voor een ​​goed energieniveau.

Heb je nog nooit druivensap geprobeerd? Nu je weet hoe goed het kan zijn voor je gezondheid, kan je het regelmatig in je dieet opnemen.

Probeer het thuis te maken met 100% natuurlijke ingrediënten, omdat commerciële versies suikers en chemische additieven bevatten die de eigenschappen ervan verminderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Folts, J. D. (2002). Potential health benefits from the flavonoids in grape products on vascular disease. In Flavonoids in cell function (pp. 95-111). Springer, Boston, MA.
 • Krikorian, R., Nash, T. A., Shidler, M. D., Shukitt-Hale, B., & Joseph, J. A. (2010). Concord grape juice supplementation improves memory function in older adults with mild cognitive impairment. British journal of nutrition, 103(5), 730-734.
 • Rowe, C. A., Nantz, M. P., Nieves Jr, C., West, R. L., & Percival, S. S. (2011). Regular consumption of concord grape juice benefits human immunity. Journal of medicinal food, 14(1-2), 69-78.
 • VINSON, J. A., YANG, J., PROCH, J., & LIANG, X. (2000). Grape juice, but not orange juice, has in vitro, ex vivo, and in vivo antioxidant properties. Journal of medicinal food, 3(4), 167-171.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.