6 redenen om asperges te eten en hoe ze te koken
Hoe vaak eet je asperges? Ken je de positieve redenen om asperges te eten?
Asperge is een kruidachtige plant die een hoogte van een meter kan bereiken. De naam komt van de Griekse asparagos.
Asperges kunnen wit of groen zijn, afhankelijk van de wijze waarop ze zijn gekweekt. Als ze bedekt worden met aarde dan zullen ze wit zijn wanneer ze geoogst wordt. Als het echter in het zonlicht op natuurlijke wijze groeit, dan zullen de asperges groen zijn.
Eigenschappen van asperges
Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen, is asperge een zeer gezonde groente. Het is rijk aan:
- vezels
- vitamine C en E
- betacaroteen (provitamine A) en luteïne
- antioxidanten
- mineralen zoals ijzer, fosfor en kalium
- lignanen en flavonoïden
Gezonde redenen om asperges te eten
Hieronder volgen enkele voordelen van deze zeer voedzame groente.1. Het is een natuurlijke vochtafdrijver
Deze groente bevat veel water en asparagine, een aminozuur dat wordt uitgescheiden via de urine. Het heeft vochtafdrijvende eigenschappen die helpen om de hoeveelheid glucose in de bloedbaan te verminderen. Bovendien kunnen ze ook de hoeveelheid vet en suikers verminderen.
2. Het voorkomt vroegtijdige veroudering
Asperges bevatten antioxidanten die schadelijke radicalen voor de huid kunnen bestrijden. Ze bevatten ook vitamine A, C, E, voeden het lichaam en versnellen ook het genezingsproces.Misschien ook interessant om te lezen:
6 gewoonten om veroudering van je huid te voorkomen
3. Het is rijk aan zink
Asperge is een eiwitrijke groente. Bovendien bevat deze groente veel zink en foliumzuur, stoffen die het zenuwstelsel helpen te versterken. Door asperges te eten helpen ze je om:
- het lichaam gezond te houden.
- mentale achteruitgang te voorkomen.
- de seksuele potentie te verhogen.
4. Het verbetert de spijsvertering
Deze groente heeft een laxerende werking die de darmdoorvoer bevordert dankzij het hoge gehalte aan cellulosevezels. Op dezelfde manier helpt het om het cholesterol te verlagen, wat helpt om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.5. Voedingsbron
Asperges zijn groenten met veel vitaminen en het bevat onder andere:
- vitamine B, C en E
- Mineralen zoals kalium, fosfor, ijzer en magnesium
Het helpt ook de afweer van het immuunsysteem te verbeteren omdat het folaat bevat, dat helpt bij het aanmaken van antilichamen, rode bloedcellen en witte bloedcellen. Artsen bevelen het aan voor mensen met bloedarmoede.
Ook adviseren artsen om asperges te eten tijdens de zwangerschap, omdat ze kunnen helpen om geboorteafwijkingen en vroegtijdige bevallingen te voorkomen.
6. Hormonale balans
Asperges bevatten ook fytochemicaliën, die ook helpen bij de versterking van het immuunsysteem. De genoemde stoffen omvatten ook saponinen, die helpen bij het stabiliseren van hormonen, omdat ze de groei stimuleren en testosteron verhogen.
Aanbevelingen
- Laat de asperges niet langer dan 7 minuten koken om te voorkomen dat ze hun eigenschappen verliezen. Ze hebben niet veel water nodig om te koken.
- Als je optimaal van de voedingsstoffen en componenten wilt profiteren, drink dan het sap op dat is verkregen uit zijn wortels.
- Als je asperges 1 minuut in kokend water plaatst en ze dan op ijs legt, dan zien ze er helderder uit.
- Bewaar de bouillon waarin de asperges gekookt zijn, omdat dit reinigende eigenschappen bevat.
- Deze groente kan worden gekookt in water. Ze kunnen ook gestoomd of gegrild worden.
- Als je de effecten wilt verhogen, eet ze dan gedurende 3 dagen.
- Houd er rekening mee dat dunne asperges snel gaar zijn bij het koken. Ze zijn krokant aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Dikke asperges hebben veel langer nodig om gekookt te worden en ze hebben een ruwe textuur.
- Om asperges te bewaren bewaar je ze in een plastic zak in de koelkast. Het moet opgemerkt worden dat ze gedurende de eerste 3 dagen het beste smaken.
- Vermijd het eten van asperges in blik, omdat ze niet dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen hebben en niet hetzelfde smaken.
Hoe kook je asperges?
Eenmaal klaar, zijn asperges een perfect bijgerecht bij elke maaltijd. Of je kunt asperges als ingrediënt in andere gerechten opnemen.
Ingrediënten
- 1 bosje asperges
- 2 liter water
- 2 eetlepels zout (30 g)
Bereiding
- Was eerst de asperges een paar seconden onder stromend water.
- Doe ze vervolgens in een met water gevulde bak om vuil te verwijderen.
- Snij daarna het harde deel van de stengels omdat ze niet erg lekker smaken.
- Verwarm dan een pan met water tot het kookt.
- Voeg vervolgens twee eetlepels zout toe.
- Doe dan de asperges in de pan.
- Laat ze vervolgens 3 minuten koken.
- Proef ze om te zien of ze klaar zijn! Ze moeten knapperig zijn.
Ben je er klaar voor om te genieten van deze superfood en van de voordelen te profiteren?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fuentes-Alventosa, J. M., Jaramillo, S., Rodríguez-Gutiérrez, G., Cermeño, P., Espejo, J. A., Jiménez-Araujo, A., … Rodríguez-Arcos, R. (2008). Flavonoid profile of green asparagus genotypes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(16), 6977–6984. https://doi.org/10.1021/jf8009766
- Sanae, M., & Yasuo, A. (2013). Green asparagus (Asparagus officinalis) prevented hypertension by an inhibitory effect on angiotensin-converting enzyme activity in the kidney of spontaneously hypertensive rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61(23), 5520–5525. https://doi.org/10.1021/jf3041066
- Stelmach-Mardas M, Rodacki T, Dobrowolska-Iwanek J, et al. Link between Food Energy Density and Body Weight Changes in Obese Adults. Nutrients. 2016;8(4):229. Published 2016 Apr 20. doi:10.3390/nu8040229
- Czeizel, A. E., Dudás, I., Vereczkey, A., & Bánhidy, F. (2013, November 21). Folate deficiency and folic acid supplementation: The prevention of neural-tube defects and congenital heart defects. Nutrients. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu5114760
- Slavin J. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients. 2013;5(4):1417–1435. Published 2013 Apr 22. doi:10.3390/nu5041417
- Al-snafi, A. E. (2015). The Pharmacological Importance of Asparagus Officinalis . A review. Journal of Pharmaceutical Biology, 5(2), 93–98.