6 makkelijke manieren om je woede te beheersen
Het is waar dat iedereen van tijd tot tijd weleens boos wordt. Als je denkt dat je de laatste tijd misschien wat te chagrijnig bent, dan kan het misschien nuttig zijn om de volgende strategieën en middelen eens te overwegen om je woede op natuurlijke wijze te kunnen beheersen.
Razernij en woede kunnen niet alleen schade aanrichten voor de mensen om ons heen, maar ook voor ons eigen lichaam. Verschillende onderzoeken tonen aan dat woede de kans op het ontwikkelen van bepaalde hartaandoeningen vergroot, vooral bij mannen.
Ook kan woede problemen veroorzaken als stress, indigestie, slapeloosheid, hoofdpijn, gastritis en nog veel meer. Het is daarom van essentieel belang dat we leren hoe we de momenten waarop ons bloed begint te koken en ons gezicht knalrood wordt onder controle kunnen houden.
Wat is woede?
Woede is een emotie die een verschillende intensiteit kan hebben, afhankelijk van de huidige gemoedstoestand van de persoon die woedend wordt en wat ervoor heeft gezorgd dat deze persoon woedend is geworden. De mildere vorm van woede is ernstig ongenoegen en de extreme vorm van woede is razernij.
Deze emotie kan gepaard gaan met zowel fysiologische veranderingen als biologische veranderingen, omdat het de bloeddruk en de aanmaak van bepaalde hormonen (zoals adrenaline en cortisol) verhoogt en onze ademhaling versnelt.
De instinctieve, natuurlijke manier waarop we doorgaans onze woede uiten is door middel van agressie; door te schreeuwen, dingen in het rond te gooien of door iemand te slaan. De American Psychological Association stelt dat woede een reactie is op een externe bedreiging, waar we tegen moeten vechten om onszelf te verdedigen tegen een groter kwaad.
Het is echter wel waardevol om te weten dat hoewel een klein beetje woede nodig is voor onze overleving, dat extreme gevallen van woede eigenlijk altijd schadelijk zijn.
Manieren en methoden om je woede onder controle te houden
Ontspanning
Ontspanningstherapieën of methoden om te ontspannen kunnen werkelijk wonderen verrichten voor het verminderen van stress en woede, alsook de gedachten en gevoelens die ervoor zorgen dat we stress of woede ervaren.
Hoe kun je ontspannen? Door te mediteren, door middel van bijvoorbeeld yoga of Tai Chi. Doe je ogen dicht, adem diep in en uit door je neus en probeer om even helemaal nergens aan te denken.
Vind je dit te moeilijk? Maak je er maar niet te veel zorgen over als het niet helemaal lukt om je geest leeg te maken. Blijf het gewoon proberen en je zult zien dat je op een gegeven moment steeds beter in staat zult zijn om te ontspannen.
Zuiverende activiteiten
Lichaamsbeweging kan helpen om woede op een natuurlijke manier los te laten. Maar pas op, niet alle vormen van sport zijn behulpzaam. Maak je geen zorgen als je niet echt atletisch bent, er is altijd wel een vorm van beweging te vinden die je kan helpen om spanning los te laten en die tegelijkertijd ook nog aangenaam is om te doen.
Je kunt bijvoorbeeld proberen te gaan boksen of een vechtsport als judo, taekwondo of kickboksen proberen. Misschien kan zelf een fietstochtje of een wandeling je helpen om woede-uitbarstingen te voorkomen.
Als je merkt dat je woede begint op te komen, ga dan even wandelen en pak wat frisse lucht. Wanneer je op gymles zit of sport in de sportschool, probeer je energie dan te richten op het elimineren van datgene waar je boos van wordt (dit kan bijvoorbeeld je baas zijn, je moeder of die man die tegen je auto is aangereden).
Achterhaal de oorzaak van het probleem
Een goede manier om een overdaad aan woede los te laten is door het niet te ontwijken, maar er juist mee om te leren gaan. Dit houdt in dat je diep van binnen probeert te kijken naar wat de oorzaak is van je woede of reactie.
Misschien realiseerde je jezelf tot op heden niet wat je echt dwars zit en kan het, nu je er achter bent gekomen, helpen om erover te praten, of dit nu met een psycholoog is of juist de persoon die je zo boos maakt. Probeer je te concentreren en te onthouden dat er voor alles een oplossing bestaat.
Als je totaal geen macht hebt over de situatie, dan is het het ook niet waard om erover te piekeren. Als er verbeteringen of verandering kunnen worden gemaakt, doe dit dan en ga aan de slag.
Maak een afspraak bij een psycholoog als je denkt dat je alleen niet in staat bent om je woede onder controle te krijgen. Een psycholoog weet hoe hij/zij moet helpen door middel van verschillende technieken of door simpelweg al je problemen aan te horen (jezelf uitlaten is namelijk ook een uitstekende manier om spanning los te laten).
Probeer de situatie rationeel te bekijken
Wanneer woede de macht over ons krijgt, zijn we niet meer in staat helder na te denken. Dit is echter een probleem waar een oplossing voor is, net als voor al het andere. Probeer als eerst de twee woorden ‘nooit’ en ‘altijd’ te vermijden. Met deze woorden rechtvaardig je alleen je woede en ga je niet op zoek naar oplossingen voor wat er gaande is.
Probeer in plaats van te zeggen dat je ‘altijd boos bent wanneer je te laat komt’ of dat je ‘nooit in staat bent rustig te blijven wanneer je in de file staat’ te zeggen dat je ‘je best zult doen om rustig te blijven de volgende keer dat je te laat komt of vast zit in het verkeer tijdens de spits’.
Verbeter je manier van communiceren
Soms worden we boos omdat frustratie ons in zijn greep heeft. Als we meer dan eens met iemand hebben gepraat en de dingen niet zo uitpakten als we graag hadden gewild, dan ligt de schuld niet altijd bij de ander. Misschien is het onze eigen schuld, omdat we de dingen niet goed uit hebben gelegd.
Probeer goed te luisteren naar wat je zelf zegt, vraag aan de ander hoe hij/zij wat je gezegd hebt heeft begrepen en beantwoord al zijn/haar vragen totdat alles opgehelderd is. Dit zal veel problemen voorkomen.
Kijk ook naar dit artikel: Communicatie: jij bent verantwoordelijk voor wat jij zegt
Ga op vakantie
Als dit niet mogelijk is, probeer dan op zijn minst een weekendje ergens anders te verblijven dan in je eigen huis, een plek waar je niet aan gewend bent. Probeer je routine eens wat om te gooien, maak een wandeling in het park of op het strand.
Stop met na te denken over je problemen en richt je gedachten op de dingen die je wilt en hoe je je geest kunt kalmeren. Probeer niet in aanraking te komen met de dingen die op je zenuwen werken (zoals het verkeer in de stad of te veel werken).
Blijf altijd positief, maak gebruik van de natuur, adem diep in en uit, geniet van de geur van een bloem en lach meer.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Chida, Y., & Steptoe, A. (2009). The Association of Anger and Hostility With Future Coronary Heart Disease. A Meta-Analytic Review of Prospective Evidence. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2008.11.044
- Suls, J., & Bunde, J. (2005). Anger, anxiety, and depression as risk factors for cardiovascular disease: The problems and implications of overlapping affective dispositions. Psychological Bulletin. https://doi.org/10.1037/0033-2909.131.2.260
- American Psychological Association. Cómo controlar el enojo antes de que lo controle a usted. https://www.apa.org/centrodeapoyo/enojo