6 gebruiksvoorwerpen waarvan je niet wist dat ze over datum kunnen raken

Wist je dat handdoeken over datum kunnen zijn? Behalve dat ze hun zachtheid verliezen is er nog een reden voor een expiratiedatum voor handdoeken en washandjes.  Want als gevolg van vocht kunnen er bacteriën en andere micro-organismes in gaan groeien.
6 gebruiksvoorwerpen waarvan je niet wist dat ze over datum kunnen raken

Laatste update: 01 februari, 2019

Niets is voor altijd in het leven, zeker niet materiële dingen. In sommige gevallen zijn de tekenen duidelijk en staat het er zelfs op. Leer meer over gebruiksvoorwerpen waarvan je niet wist dat ze over datum kunnen raken.

Dit is meestal het geval voor ingeblikt voedsel en voor cosmetica.

Er zijn echter veel dagelijkse gebruiksvoorwerpen die ook over datum kunnen raken, maar het is niet expliciet vast te stellen.

Gebruiksvoorwerpen die vaak gebruikt worden en die over datum kunnen raken

kussen

Een gedeelte van de lijst met voorwerpen die dagelijks worden gebruikt is bijvoorbeeld:

Hoewel ze niet geleverd worden met een specifieke expiratiedatum, moeten ze na een bepaalde periode wel vervangen worden.

Op dit moment vraag je jezelf waarschijnlijk af of dit niet een plannetje is om je deze dingen vaker te laten kopen.

Je zou echter echt moeten letten op de expiratiedata van deze gebruiksvoorwerpen, vooral vanwege je gezondheid.

We gaan zo meer details met je delen.

1. Kussens

Ik weet zeker dat er niks ter wereld is waar je je oude vertrouwde kussen voor zou willen ruilen. Het heeft een tijd geduurd voor je het perfecte kussen gevonden had en je bent er erg dol op.

En ondanks dat het aan de oude kant is, doet het nog steeds zijn werk om je nek comfortabel  te ondersteunen. En zo hoort het ook als je aan het rusten bent.

  • Het probleem is dat deze gebruiksvoorwerpen ook over datum kunnen raken. Ze gaan maar tussen de twee en drie jaar mee.

En, ongeacht van welk materiaal het gemaakt is, als de tijd verstrijkt wordt het slechts een tehuis voor mijten. En daarna is een allergie de volgende stap.

2. Sloffen

geruite sloffen

Er is niets zo fijn als thuiskomen na een vermoeiende dag, je schoenen uittrekken en je comfortabele sloffen aandoen. Misschien zou je echter niet zo op ze gesteld moeten zijn.

De aanbevolen tijd om je sloffen te vervangen is elke 6 maanden. Als je dat niet doet loop je het risico dat ze een tehuis worden voor schimmels om in te groeien.

Erger nog dan de stank, je kunt zelfs een schimmelinfectie oplopen.

3. Handdoeken

Deze stukken gebruiksvoorwerpen, die voornamelijk gebruikt worden om je handen aan af te drogen, blijven slechts één tot drie jaar goed.

  • Het is belangrijk om te bedenken dat het verlies aan absorptievermogen of minder wordende zachtheid niet de enige tekenen zijn dat je je handdoeken weg moet gooien.
  • Aangezien ze altijd vochtig zijn of nat vanwege het voortdurende gebruik ervan, worden ze een perfecte plek voor bacteriën om te groeien.

Na verloop van tijd beginnen ze zo erg te stinken dat zelfs ze in de wasmachine stoppen geen verschil meer maakt. In plaats van er meer over in te zitten , neem gewoon een nieuwe als dat nodig is.

4. Tandenborstels

De aanbevolen tijd om deze tandenreiniger te vervangen is minimaal elke drie maanden. Tandartsen blijven dit maar herhalen.

Wat is hiervan de reden dat deze gebruiksvoorwerpen vervangen moeten worden? Het is niet alleen omdat de borstel versleten raakt en zijn effectiviteit verliest op je tanden.

Het is ook omdat je na lang gebruik het risico gaat lopen op infecties, waaronder tandvleesziektes. Dit komt door de schimmels en bacteriën op je tandenborstel.

5. Latex spenen en fopspenen

fopspeen

Je zou erg voorzichtig moeten zijn als het op de hygiëne van baby’s aankomt. Wees niet bang om te voorzichtig te worden als het hier op aan komt.

Hierom moeten de dingen die kinderen in hun mond stoppen om op te sabbelen of om melk te drinken constant vervangen worden.

Je spenen en fopspenen zijn gemaakt van latex en ze blijven maar 2 tot 5 weken goed. Ongeacht hoe vaak deze gebruiksvoorwerpen gebruikt worden en in wat voor conditie ze zijn.

Dit komt doordat dit materiaal de neiging heeft om te gaan scheuren en microben kunnen in de kleinste scheurtjes groeien. Dat is waarom we zo goed op moeten letten.

Misschien ook interessant om te lezen:
De Kassing-methode: fles- en borstvoeding combineren

6. Sportschoenen

Sportschoenen kunnen ook over datum raken en dat is niet alleen gebaseerd op of de schoen slijtage vertoont.

  • Dit komt doordat ze na 400 tot 500 kilometer het vermogen verliezen om je voeten te ondersteunen.
  • Ze verliezen ook hun elasticiteit en stabiliteit. Dit zorgt voor extra druk op je gewrichten. De aanbevolen tijd om ze te vervangen is één jaar.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.