6 belangrijke redenen om dagelijks bananen te eten

Bananen bevatten weinig calorieen en zijn een goed soort fruit om gwichtsverlies te stimuleren, als toevoeging op hun vele gezondheidsvoordelen. Leer meer in dit artikel!
6 belangrijke redenen om dagelijks bananen te eten
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 28 januari, 2019

Iedereen houdt van een bananen. Ze zijn lekker en je kunt ze combineren met een eindeloze lijst aan voedingsmiddelen, zoals honing, kaneel, granen en noten.

Bananen zijn ook een favoriet voedingsmiddel van atleten. Slechts een enkele hap kan een grote bron van energie laten vrijkomen om vermoeidheid of tijdelijk verlies van energie tegen te gaan.

Sommige mensen denken onterecht dat het dagelijks eten van deze fruitsoort ze zal laten aankomen. Maar dat is zeker niet waar.

De feiten

Je moet bijgevolg naar de feiten kijken vanuit een objectief punt: een banaan per dag, zeker in de ochtend, zal er niet voor zorgen dat je wat kilo’s aankomt. De sleutel ligt, zoals altijd, in balans en je bewust zijn van het feit dat goed eten bijdraagt aan een gezond leven.

Bananen zijn goed voor je. In dit artikel zullen we je zes goede redenen geven die je zullen overtuigen om ze zeven dagen per week te eten.

1. Bananen zijn een van de meest voedzame fruitsoorten

Bananen zijn erg voedzaam. Dit maakt ze een goed voedingsmiddel voor het ontbijt, de ideale tijd om je dag te beginnen met maximale energie.

Kijk naar alle voedingsstoffen die een enkele banaan bevat:

 • Een hoog gehalte aan vezels
 • Veel antioxidanten
 • Mineralen (kalium, magnesium, koper, mangaan)
 • Vitaminen (B6 en C)
 • Koolhydraten
 • Proteïne

Je moet in je achterhoofd houden dat bananen veel water bevatten en weinig vet.

Ontdek ook:
9 geweldige voordelen van appels

2. Bananen reguleren je bloedsuikerspiegel
Bloed

Bananen zijn rijk aan een component genaamd pectine, een oplosbare vezel die helpt om je bloedsuikerspiegel te reguleren nadat je eet. Hierdoor kun je je eetlust controleren en het legen van je maag vertragen.

Als je minder rijpe bananen kiest (maar niet wanneer ze compleet groen zijn), lukt het beter om je glycemische index te reguleren. Dit zal je helpen om die suikerpieken te voorkomen die andre zoetere fruitsoorten soms veroorzaken. Als je diabetes hebt, is het beter om rijpe bananen te vermijden.

3. Een banaan per dag verbetert je spijsvertering

Een ding waarvan we zeker weten dat je het wil weten, is dat een middelgrote banaan twee soorten vezels bevat: pectine en zetmeel (zoals eerder vernoemd). Deze twee componenten verbeteren je spijsvertering op een geweldige manier.

Zetmeel bijvoorbeeld, ‘ontsnapt’ van de route van je spijsvertering om direct naar je dikke darm te gaan, waar het als voeding werkt voor gezonde darmbacteriën. Een sterke en gezonde darmflora staat gelijk aan een goede gezondheid: je neemt voedingsstoffen beter op en voorkomt verstoppingen.

Pectine helpt ook bij het beschermen en zorgen voor de gezondheid van je darmen.

4. Ja, bananen zorgen voor je hart
Stukjes Banaan

Kalium is een essentieel mineraal wanneer het aankomt op de gezondheid van je hart, zeker voor het reguleren en balanceren van je bloeddruik.

Als je gewend raakt om een banaan per dag te eten, houd je je kaliumwaarden op peil. Kalium is een essentieel mineraal wanneer het aankomt op je cardiovasculaire welzijn.

Het is het waard om in je achterhoofd te houden!

5. Wil je gewicht verliezen? Eet dan een banaan in de ochtend!

Bananen hebben verschillende eigenschappen die ze goede bondgenoten maken wanneer je gewichtsverlies wilt stimuleren.

Dit is waarom:

 • Allereerst bevatten bananen erg weinig calorieën.
 • Ze geven een vol gevoel en zijn voedzaam. Voeg ze simpelweg toe aan je ontbijt met wat proteinen, noten en een kopje koffie of thee – alleen om te ontdekken dat je een ‘vol’ gevoel hebt en genoeg energie hebt gedurende de ochtend.
 • Zij zijn ook rijk aan vezels: dit zorgt voor je digestieve gezondheid en helpt om verstoppingen te voorkomen.

Een ander interessant feit dat je wilt weten, is dat diëten om af te vallen vaak veel groene bananen bevatten.

Probeer ze tien dagen te eten en zie wat de effecten zijn voor jou.

6. Als je sport, neem dan altijd een banaan mee in je tas
Sporten

Bananen zijn het perfecte fruit voor atleten. Waarom? Dit komt onder andere door hun mineralen- en koolhydraatgehalte, dat ze eenvoudig te verteren maakt.

Een ander interessant feit is dat het regelmatig eten van bananen ook kan helpen om spierkramp te voorkomen die gerelateerd is aan het sporten. Als je geen atleet bent, maar last hebt van regelmatige nachtelijkse spierkramp, aarzel dan niet om een banaan toe te voegen aan je avondmaaltijd (eentje die niet te rijp is) en je zal de kramp van later voorkomen.

Een banaan voor de voedingsstoffen

Bovendien leveren bananen veel voedingsstoffen voor, gedurende en na het sporten, zeker als je aan gewichtstraining doet.

Onthoud dus dat je altijd een banaan met je meeneemt wanneer je gaat hardlopen of naar de sportschool gaat!

Ook interessant:
14 toepassingen van verse gember

Het is altijd van belang om te onthouden dat sommige mensen een lage tolerantie hebben voor bananen. Als je denkt dat het consumeren van een banaan per dag te veel voor je is, probeer dit fruit dan minstens drie keer per week in je ontbijt op te nemen.

Je gezondheid zal erop vooruitgaan!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • G.H. R, T. T, S.K. S, B. Z, N. M, M. K, et al. Green banana and pectin improve small intestinal permeability and reduce fluid loss in Bangladeshi children with persistent diarrhea. Dig Dis Sci. 2004;
 • Nieman DC, Gillitt ND, Henson DA, Sha W, Shanely RA, Knab AM, et al. Bananas as an energy source during exercise: A metabolomics approach. PLoS One. 2012;
 • Lara-Espinoza C, Carvajal-Millán E, Balandrán-Quintana R, López-Franco Y, Rascón-Chu A. Pectin and pectin-based composite materials: Beyond food texture. Molecules. 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.