6 aanbevelingen om van cystitis af te komen
Een van de meest vervelende urineproblemen die je kunt ontwikkelen, is cystitis. Het veroorzaakt de onmiddellijke drang om naar de wc te gaan. Daarnaast is er een brandend gevoel bij het urineren. Deze twee dingen beletten ons soms om door te gaan met ons dagelijks leven en voelen we ons er vaak ziek door. Weet wat je moet doen om van cystitis af te komen?
Deze aandoening ontwikkelt zich wanneer er bacteriën in de wanden van de urinebuis terechtkomen, waardoor deze ontstoken raken. Hoewel het meestal geen ernstige infectie is, veroorzaakt het ongemak waar soms moeilijk mee is om te gaan als het niet goed wordt behandeld.
Iedereen die wordt blootgesteld aan micro-organismen of irriterende stoffen kan het ontwikkelen. Het komt echter vaker voor bij vrouwen, omdat hun urinebuis korter is en de doorgang van microben naar binnen bevordert.
Hoewel de symptomen meestal binnen enkele dagen verbeteren, is het een goed idee om enkele van de volgende aanbevelingen te volgen om de hersteltijd te versnellen en van cystitis af te komen. Hier komen ze!
Hoe het te herkennen en van cystitis af te komen
Sommige patiënten kunnen cystitis verwarren met andere soorten vaginale of urineweginfecties. Er zijn echter bijna altijd karakteristieke symptomen die ons in staat stellen om het zonder te veel moeite te identificeren. De tekenen die wijzen op cystitis zijn:
- constant de behoefte hebben om te moeten plassen
- bekkenpijn of branderig gevoel bij het plassen
- een gevoel van irritatie en verminderde urine
- bloederige urine
- troebele urine met een sterke geur
- pijn die van het bekkengebied naar de onderrug gaat
- druk in de onderbuik
- lichte koorts
Aanbevelingen om te volgen om van cystitis af te komen
Een behandeling om van cystitis af te komen vereist soms antibiotica en ontstekingsremmende medicijnen. In het algemeen kun je ongemak voorkomen met enkele veranderingen in je levensstijl.
1. Verhoog je waterconsumptie om van cystitis af te komen
Een van de essentiële stappen om van cystitis af te komen, is zorgen voor voldoende consumptie van water en gezonde vloeistoffen. Hoewel sommigen het negeren, is uitdroging een van de belangrijkste factoren die cystitis en andere urineweginfecties beïnvloeden.
Wanneer er niet genoeg vloeistoffen zijn, wordt de nierfunctie verminderd en produceren ze niet genoeg urine. Door de veranderende omgeving in de blaas groeien bacteriën daardoor oncontroleerbaar door. Regelmatig urineren helpt dus om de bacteriën naar buiten te werken.
Advies: drink ongeveer 8 glazen water per dag. Maak desgewenst natuurlijke sapjes, bouillons en infusies om aan deze eis te voldoen.
2. Vermijd irriterend voedsel
Hoewel cystitis voornamelijk wordt veroorzaakt door de groei van bacteriën, kunnen sommige irriterende stoffen hun ontwikkeling beïnvloeden of de symptomen erger maken. Het is daarom essentieel om de consumptie van dit soort voedsel te beperken voor een effectieve behandeling.
Advies: beperk de consumptie van alcohol en cafeïne. Probeer ook tabak en koolzuurhoudende frisdranken te vermijden.
Lees ook dit artikel eens:
De oorzaken van cystitis na seks
3. Plas elke twee of drie uur
Het lang ophouden van urine in je blaas is een van de triggers van dit type infectie. Urineren helpt namelijk om bacteriën uit de blaas te verwijderen, waardoor een uitgebalanceerde pH in de urinewegen wordt gehandhaafd.
Advies: probeer elke twee of drie uur naar het toilet te gaan. Als je vóór die tijd al moet, ga dan gewoon. Probeer ook voor en na seks te urineren.
4. Zorg voor goede intieme hygiëne
Let hier goed op! Een slechte intieme hygiëne kan herhaalde episoden van cystitis veroorzaken. Tot 80% van de bacteriën die deze infectie veroorzaken, komt namelijk van een onjuiste reiniging van de intieme zone.
Advies: om te voorkomen dat bacteriën uit het anale gebied in de vagina komen, moet je van voren naar achteren schoon- en droogmaken. Neem indien mogelijk een douche na iedere stoelgang en na seks.
Het gebruik van zeep speciaal geschikt voor de genitale zone is ook een goede optie. Deze houden namelijk de pH van de vagina op een passend niveau, waardoor de proliferatie van bacteriën of schimmels wordt voorkomen.
5. Kies voor katoenen ondergoed
Hoewel het misschien onbelangrijk lijkt, kies je voor katoenen ondergoed omdat dit veel voordelen heeft voor het elimineren van cystitis. Dit materiaal ‘ademt’ namelijk meer, wat een adequate omgeving voor de groei van bacteriën voorkomt.
Advies: controleer de labels van je ondergoed om te kijken of minstens 90% van het materiaal katoen is. Kies bovendien een geschikte maat, want als het te strak is, verhoogt het de temperatuur en de luchtvochtigheid in die zone.
Ook interessant:
5 kruidenbehandelingen voor cystitis
6. Drink cranberrysap om van cystitis af te komen
De antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van cranberrysap kunnen helpen om van cystitis af te komen zonder medicijnen. Hoewel het geen wonderproduct is tegen de symptomen, reguleert de consumptie de pH van de urine en vergemakkelijkt het de verwijdering van bacteriën.
Advies: om van cystitis af te komen drink je tweemaal per dag cranberrysap. Als preventief middel kun je het eventueel 3 keer per week drinken. Ook is de combinatie van cranberrysap en een probioticum succesvol voor de preventie en behandeling ervan.
Raadpleeg je apotheker of drogist over de mogelijkheid om een probioticum te nemen om de microbiota van je genitale gebied te reguleren.
Heb jij net de symptomen van cystitis bij jezelf geïdentificeerd? Begin ze dan te behandelen met deze aanbevelingen. Raadpleeg een arts als er na een paar dagen geen verbetering is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bondavalli, C., Dall’Oglio, B., Schiavon, L., Luciano, M., Guatelli, S., Parma, P., … De Luise, E. (2004). Interstitial cystitis. In Archivio Italiano di Urologia e Andrologia. https://doi.org/10.3109/15360288.2010.548850
- Barski, D., & Otto, T. (2014). Cystitis. In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_45
- Bogart, L. M., Berry, S. H., & Clemens, J. Q. (2007). Symptoms of Interstitial Cystitis, Painful Bladder Syndrome and Similar Diseases in Women: A Systematic Review. Journal of Urology. https://doi.org/10.1016/j.juro.2006.09.032
- Borges, G., Degeneve, A., Mullen, W., & Crozier, A. (2010). Identification of flavonoid and phenolic antioxidants in black currants, blueberries, raspberries, red currants, and cranberries. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf902263n