5 voorwerpen in je huis die bacteriën verzamelen

Verschillende voorwerpen in je huis verzamelen bacteriën en we zijn ons er vaak niet eens van bewust. Leer wat ze zijn en hoe ze schoon te maken in dit artikel.
5 voorwerpen in je huis die bacteriën verzamelen

Laatste update: 27 april, 2019

Veel mensen verbazen zich erover dat bepaalde voorwerpen in je huis die als hygiënisch worden beschouwd, bacteriën en ziektekiemen verzamelen. Is dit een gezondheidsrisico? Wat moet je doen?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het huis permanent bewoond wordt door een aanzienlijk aantal bacteriën. Ook al zijn ze geen constante bedreiging, ze kunnen toch schade veroorzaken.

Ook al zorg je er misschien voor dat je huis altijd schoon is, we komen allemaal dag in dag uit in contact met veel ziektekiemen. Hoe meer mensen er in het huis wonen, hoe meer deze schadelijke organismen zich voortplanten en een bedreiging vormen voor onze gezondheid.

Lees verder en we laten je weten wat de vijf meest voorkomende voorwerpen in je huis zijn die bacteriën verzamelen.

5 voorwerpen in je huis die bacteriën verzamelen

Na het bekijken van de volgende lijst weet je aan welke voorwerpen je aandacht moet besteden bij het schoonmaken en desinfecteren.

1. Het toilet

Het is logisch dat we beginnen met het voorwerp dat het hele idee van bacteriën oproept. Toch hebben veel publicaties ons verzekerd dat toiletten niet zo vies zijn als verschillende andere voorwerpen die we dagelijks aanraken, zoals bijvoorbeeld een menukaart in een restaurant.

Vanwege de functie van toiletten zijn ze voortdurend in contact met veel ziektekiemen die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Daarom is het aan te raden om het één keer per week schoon te maken, inclusief het reservoir. Op deze manier is het hele toilet schoon.

2. Sponzen

Het aanrecht schoonmaken met een spons

Ondanks dat ze nogal de neiging hebben om onopgemerkt te blijven, zijn sponzen een van de meest voorkomende voorwerpen in je huis waar bacteriën zich verzamelen – en ook nog eens heel veel.

Het is logisch als je erover nadenkt: ze mengen de resten van voedsel met vocht. Dit is de ideale omgeving voor de verspreiding van micro-organismen in huis.

  • We raden aan om een spons elke week te vervangen, ook al lijkt dit overdreven.
  • Een andere optie is om de spons te reinigen met een mengsel van 90% water en 10% bleekmiddel. Dit kunt je één keer doen, daarna is het het beste om de spons te recyclen en te gebruiken om de badkamer of de wasbak schoon te maken.

Bovendien zorgt het feit dat sponzen de keuken delen met doeken die meestal vochtig zijn ervoor dat het besmettingsgevaar nog groter is. Het is bijna een verplichting dat je je spons na elk gebruik schoonmaakt.

3. Lakens

voorwerpen in je huis die bacteriën verzamelen zoals lakens

Heb je je er wel eens over nagedacht dat de plek waar je elke nacht slaapt vol zit met bacteriën?  We raden aan om de lakens elke week te verwisselen. Dat is eigenlijk ook logisch.

Het argument is dat lakens de schilfers, lotion en vuil opslaan dat we elke nacht mee naar bed nemen. Ook bij het opstaan is het aan te raden om ze een beetje te luchten voordat je het bed opmaakt. Dit voorkomt dat ziektekiemen worden opgesloten en zich vermenigvuldigen.

4. De gootsteen in de keuken en badkamer

Het kan vreemd klinken dat voorwerpen in je huis waar voortdurend water doorheen stroomt zoveel bacteriën kunnen verzamelen. In werkelijkheid is dat echter wel het geval.

De gootsteen in de keuken is permanent in contact met voedselresten. De combinatie van vochtigheid in gootstenen en voedselresten is perfect voor bacteriën om te verzamelen en te vermenigvuldigen.

Natuurlijk kun je dit vermijden met een goede reiniging en desinfectie van de gootsteen na elk gebruik. Daarnaast is het van vitaal belang om de ophoping van ziektekiemen gedurende de nacht te voorkomen.

Aan de andere kant zijn in de badkamer ook perfecte plekken waar schimmels te verschijnen zoals:

  • wastafels
  • kranen
  • badkuip

Schilfers en dode huidcellen van het lichaam en vocht zijn katalysatoren voor ziektekiemen om te groeien. Daarbij komt nog dat de gootsteen in de badkamer vaak hoeken heeft die moeilijk te reinigen zijn, en dit bevordert de groei van schimmel.

5. Tandenborstels

Tandenborstels in een beker

Geloof het of niet, deze kleine borsteltjes hebben ook de neiging om bacteriën te verzamelen. Dit gaat dan met name om de volgende soorten:

Dit zijn ziektekiemen die ernstige problemen kunnen veroorzaken als ze niet op tijd onder controle worden gehouden.

Tegelijkertijd is de beker waar je deze voorwerpen in bewaart ook een van de voorwerpen in huis die miljoenen bacteriën accumuleert. Het is raadzaam om de beker dagelijks om te spoelen om de ophoping van water en stof dat zich daarin verzamelt te voorkomen.

Andere voorwerpen in je huis waar bacteriën zich verzamelen

We kunnen ook de volgende voorwerpen in je huis toevoegen waar we dagelijks mee te maken hebben:

  • mobiele telefoons
  • TV en afstandsbedieningen
  • de vloer van het huis
  • tafels
  • tassen en rugzakken
  • hakblokken
  • handdoeken
  • computermuis en -toetsen
  • deurknoppen

Zoals je kunt zien, komen we dagelijks in contact met veel voorwerpen in huis die bacteriën verzamelen. Tegelijkertijd is het niet nodig om je zorgen te maken. Ons lichaam kan zich verdedigen tegen deze ziektekiemen.

Desondanks moet je toch voorzorgsmaatregelen nemen om je omgeving schoon en gezond te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Artículo BBC Mundo: “10 zonas del hogar que acumulan más gérmenes”
  • “Cleaning” artículo en la web Public Health and Safety Organization
  • “International Houselhold Germ Study”, estudio de la Public Health and Safety Organization

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.