5 tips om beter om te gaan met chronische constipatie

Chronische constipatie beïnvloedt het vermogen van het lichaam om ontlasting kwijt te raken. Hierdoor kan het ook ontstekingen en pijn veroorzaken. Ontdek 5 tips om er beter mee om te gaan.
5 tips om beter om te gaan met chronische constipatie

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Er is sprake van chronische constipatie is wanneer iemand herhaaldelijk meerdere dagen of zelfs weken worstelt met een onregelmatige stoelgang. Hoewel veel mensen af en toe last hebben van constipatie dat ook wel obstipatie wordt genoemd, lijden sommigen er ernstig onder. Daarbij kunnen zijn onder meer last hebben van ontstekingen en hevige pijnen.

Synthetische laxeermiddelen en bepaalde medicijnen kunnen worden gebruikt om dit probleem te behandelen. Het resultaat kan echter variëren afhankelijk van de fundamentele oorzaak en de huidige gezondheidstoestand van de persoon in kwestie.

Er zijn ook andere maatregelen die helpen om chronische constipatie onder controle te houden. Veranderingen in levensstijl spelen een zeer belangrijke rol bij de behandeling van deze aandoening. Daarom willen we vandaag een aantal tips met je delen die je kunnen helpen het probleem onder controle te houden.

Tips om beter om te gaan met chronische obstipatie

Ziekten zoals het prikkelbaredarmsyndroom, de ziekte van Parkinson en diabetes kunnen chronische obstipatie veroorzaken. Het heeft echter vaak te maken met een vezelarm dieet en een zittende levensstijl.

Daarom moet je eerst je dagelijkse gewoonten verbeteren, vooral je dieet. Het doel is om de ontlasting efficiënter door de darmen te laten gaan om de stoelgang te herstellen. Als dit niet werkt, kan je arts alternatieve behandelingen voorschrijven.

1. Meer bewegen om chronische constipatie onder controle te houden

Dame in beweging

 Het is bewezen dat lichaamsbeweging alle delen van het lichaam ten goede komt, inclusief je darmen.

Regelmatig bewegen helpt om de darmfunctie te verbeteren (Engelse link) en zo chronische constipatie onder controle te houden. Het verhoogt de activiteit van de darmen en helpt bij het verwijderen van achtergebleven afval.

  • Deze activiteit heeft ook een positief effect op stress en de nachtrust.
  • Bovendien verbetert het de cardiovasculaire gezondheid en bevordert het in het algemeen het fysieke en mentale welzijn.
  • Probeer 20 tot 30 minuten van je dag te besteden aan beweging om te profiteren van deze voordelen.

2. Hou stress onder controle

Veel mensen kiezen ervoor om stress in stressvolle situaties te negeren, maar dit kan de symptomen van chronische constipatie verergeren. Dus als je hier last van hebt en meer van het leven wilt genieten moet je manieren vinden om beter met stress om te gaan.

Gelukkig kunnen verschillende therapieën vandaag de dag helpen om je symptomen te verlichten, soms al binnen enkele minuten.

  • Meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen behoren tot de meest populaire activiteiten.
  • Massages en aromatherapiesessies kunnen ook nuttig zijn.

3. Drink meer water om chronische constipatie te behandelen

Meer drinken bij chronische constipatie

Het drinken van onvoldoende water en andere gezonde vloeistoffen kan de stoelgang negatief beïnvloeden. In feite zijn veel van de gevallen van langdurige constipatie het gevolg van een uitgedroogd lichaam. Daarom moet je de hele dag door veel water drinken om dit te voorkomen. Gemiddeld gesproken zou je ongeveer minimaal 6 tot 8 glazen moeten drinken.

Houd er rekening mee dat je leeftijd, huidige gezondheid en gewoonten bepalen hoeveel vocht je nodig hebt. Je zult je waterinname moeten verhogen als je bijvoorbeeld aan bepaalde ziekten lijdt of tijdens het sporten. Uitdroging zorgt ervoor dat de ontlasting hard wordt en minder bewegingen van de darmen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Constipatie door een trage darmtransit

4. Creëer routines en neem goede gewoontes aan

Regelmatige veranderingen in levensstijl kunnen de stoelgang negatief beïnvloeden. Een onregelmatig eetpatroon hebben, niet genoeg slaap krijgen of de aandrang om naar de badkamer te gaan te negeren, kunnen het natuurlijke ritme van de darmen veranderen.

Daarom moet je een goede gewoontes aannemen om chronische constipatie te helpen bestrijden. Dit vermindert op zijn beurt stress en andere emotionele problemen die de toestand kunnen verergeren. Enkele tips voor aannemen van goede gewoontes zijn onder andere:

  • Houd vaste tijden aan om te eten.
  • Plan een vast tijdstip in om de badkamer te gebruiken, waarop je niet gestoord zult worden.
  • Negeer nooit de aandrang om naar de wc te gaan.
  • Ga iedere dag rond dezelfde tijd naar bed en probeer 8 uur per nacht te slapen.
  • Drink iedere morgen een glas water op een lege maag om je vochtinname te verhogen.

5. Voeg meer vezels toe aan je dieet om chronische constipatie te behandelen

Vezelrijke producten

 Een vezelrijk dieet heeft grote voordelen voor je darmgezondheid.

Een van de meest effectieve manieren om chronische constipatie te bestrijden is door meer vezelrijke producten aan je dieet toe te voegen. Vezels, samen met andere voedingsstoffen, helpen je langer een vol gevoel te geven en reguleren daarnaast de darmflora.

Ook al is het verkrijgbaar als supplement, de beste manier om vezels te verkrijgen is door meer vezelrijk voedsel te eten. Je moet natuurlijk ook niet te veel vezels binnenkrijgen, want dit is contraproductief. Je vindt vezels in producten zoals:

  • Volkoren granen.
  • Noten en zaden.
  • Fruit vooral in bessen, appels, sinaasappels, bananen, peren, rozijnen, vijgen en pruimen.
  • Groenten zoals broccoli, spinazie, wortelen, pompoen, avocado en erwten.
  • Peulvruchten

Let op: fruit zou niet als sap moeten worden gedronken maar in zijn geheel worden gegeten. Op die manier zorg je ervoor om de maximale hoeveelheid vezels binnen te krijgen. Bij het maken van sappen gaan veel vezels verloren.

Heb jij vaak last van je buik? Heb je moeite om je darmen regelmatig te laten bewegen? Als je symptomen van chronische constipatie ervaart, aarzel dan niet om bovenstaande adviezen in de praktijk te brengen. Als er na een paar dagen geen sprake van verbetering is, raadpleeg dan je huisarts of apotheker.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.