5 richtlijnen om voor je huid te zorgen en zonnebrand te voorkomen
Weet je welke richtlijnen je moet volgen om zonnebrand te voorkomen? In veel gevallen leidt de haast om bruin te worden en het niet nemen van preventieve maatregelen vóór blootstelling aan de zon tot zonnebrand.
De schade die zonnebrand veroorzaakt, bestaat uit overmatige oxidatie die in de dood van keratinocyten resulteert. De mensen die het meest vatbaar zijn voor zonnebrand zijn degenen met een licht fototype, d.w.z. een lichte huid, ogen en haar.
De gebieden die het meest door zonnebrand worden aangetast, zijn de hoofdhuid, de oren en de halslijn, waar de huid dunner is. Hier zijn 5 richtlijnen om zonnebrand te voorkomen.
1. Gebruik plaatselijke fotoprotectie om zonnebrand te voorkomen
Actuele zonnebrandmiddelen zijn ideaal om het risico op zonnebrand te verminderen. Het is essentieel om ze elke dag te gebruiken, vooral als de dagen erg warm zijn.
Actuele cosmetische producten beschermen ons tegen de kortetermijneffecten van straling en bieden ook voordelen op de lange termijn. Zo voorkom je zonnebrand.
Deze bevatten zonnebrandmiddelen die aan de vereiste normen van veiligheid, effectiviteit en veelzijdigheid moeten voldoen. Ze moeten ook cosmetisch aantrekkelijk zijn, geen vlekken produceren en verschillende vormen van toepassing mogelijk maken.
2. Probeer orale fotoprotectie
Het combineren van actuele fotoprotectie met orale fotoprotectie is de beste optie om zonnebrand te voorkomen. Het voordeel is dat orale fotoprotectie de hele huid beschermt door de verliezen te compenseren die wrijven, zweten en vergeten om actuele producten opnieuw aan te brengen, kunnen veroorzaken.
In de meeste van deze voedingssupplementen komen vaak stoffen voor zoals:
- bètacaroteen
- polypodium leucotomos
- vitamine C
- vitamine E
- polyfenolen
- vetzuren
Het is belangrijk om te onthouden dat de behandeling minstens 15 dagen vóór blootstelling aan de zon moet beginnen.
Misschien ook interessant om te lezen:
4 vitaminen voor een gezondere huid
3. Gebruik barrières tegen de zon om zonnebrand te voorkomen
Een aantal kledingstukken en accessoires kan als een barrière tegen de zonnestralen dienen. Het is raadzaam om ze buiten te gebruiken. Het is belangrijk om de volgende aanbevelingen als barrière tegen de zon te onthouden:
- Vermijd blootstelling aan de zon tijdens de uren met de meest intense straling: tussen 12.00 en 16.00 uur (Spaanse link).
- Neem een parasol mee naar het strand of het zwembad en gebruik hoeden of petten als je buiten activiteiten en sporten gaat doen.
- Draag beschermende kleding: Studies hebben namelijk aangetoond dat het dragen van beschermende kleding tijdens het zonnebaden het aantal verworven melanocytaire naevi kan verminderen. Er is een UV-beschermingsfactor voor stoffen genaamd FPU, die varieert afhankelijk van onder andere het type stof, de vochtigheid van de vezels en de kleur.
- Gebruik goedgekeurde zonnebrillen: deze beschermen niet alleen je ogen, maar ook het perioculaire gebied tegen de effecten van UV-straling. Gebruik een zonnebril die 99% van de UVA- en UVB-straling blokkeert (Engelse link).
- Blijf in de schaduw of onder bomen: dit vermindert ook de impact van directe straling. Hoewel we rekening moeten houden met de indirecte straling van water, zand of sneeuw.
4. Zorg voor een goede hydratatie en voeding
Water in de huid speelt een specifieke rol, aangezien het de huidstructuur en barrièrefunctie in stand houdt, de elasticiteit verzekert en de celdifferentiatie behoudt.
Tijdens blootstelling aan de zon verliezen we water. We moeten daarom tijdens en na blootstelling regelmatig water drinken. Na blootstelling moet je plaatselijk ook actieve vochtinbrengende ingrediënten aanbrengen om het watergehalte van de huid te herstellen.
Eet een uitgebalanceerd dieet, rijk aan essentiële vetzuren, die de huidbarrière herstellen en ontstekingsremmend werken en antioxidanten, die het effect van vrije radicalen neutraliseren. Dranken op basis van natuurlijke sappen en groene thee kunnen je ook helpen om een gezonde bruine kleur te behouden.
5. Gebruik aftersun na het zonnen
Aftersun-producten bevatten stoffen die celbeschadiging door blootstelling aan de zon helpen bestrijden. Normale vochtinbrengende crèmes kunnen de aftersun-producten niet vervangen, omdat deze specifiek zijn bedoeld om de huid na de zon te:
- Kalmeren.
- In balans te brengen.
- Regenereren.
- Hydrateren.
- Helpen om je bruine kleur te behouden.
Aftersun-producten zijn geformuleerd om celbeschadiging te herstellen die door blootstelling aan de zon is veroorzaakt. Ze balanceren, ontlasten, verminderen zwelling en helpen daarnaast bij het bestrijden van vrije radicalen veroorzaakt door zonnestraling.
Dankzij hun vochtinbrengende kracht voorkomen ze uitdroging, een trekkerig gevoel en vervelling van de huid, die in de zomer vaak voorkomen. Ze verminderen ook roodheid, verlichten brandwonden en verfrissen de huid na een dag van langdurige blootstelling aan de zon.
Aftersun bereidt de huid ook voor op verdere blootstelling aan de zon, waardoor het de bruine kleur intensiveert. En aangezien het vervelling voorkomt, zal je huidige kleur geleidelijk vervagen.
Conclusie
Het belangrijkste om voor je huid te zorgen, zonnebrand te voorkomen en een mooie bruine kleur te krijgen, is het aanbrengen van zonnebrandcrème. Volg ook zoveel mogelijk de aanbevelingen die we je in dit artikel hebben gegeven. Nu veilig van de zon gaan genieten!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kuritzky LA, Beecker J. Sunscreens. CMAJ. 2015;187(13):E419. doi:10.1503/cmaj.150258
- Gilaberte, Y., & González, S. (2010). Novedades en fotoprotección. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2010.04.003
- Rifai K, Hornauer M, Buechinger R, et al. Efficiency of ocular UV protection by clear lenses. Biomed Opt Express. 2018;9(4):1948–1963. Published 2018 Mar 27. doi:10.1364/BOE.9.001948
- Behar-Cohen F, Baillet G, de Ayguavives T, et al. Ultraviolet damage to the eye revisited: eye-sun protection factor (E-SPF®), a new ultraviolet protection label for eyewear. Clin Ophthalmol. 2014;8:87–104. doi:10.2147/OPTH.S46189
- Meunier, L. (2012). Fotoprotección (interna y externa). EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/s1761-2896(08)70355-8