5 redenen waarom je een hoge bloeddruk zou kunnen hebben

Onthoud dat je je door een hoge bloeddruk misschien niet bijzonder ziek hoeft te voelen, maar hoge bloeddruk zou net zo serieus moet worden behandeld als het in werkelijkheid is.
5 redenen waarom je een hoge bloeddruk zou kunnen hebben

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoge bloeddruk, ook bekend als hypertensie, is een aandoening die je gezondheid in gevaar brengt.

De bloeddruk is essentieel voor een gezonde bloedsomloop. Dat verzorgt het transport van  zuurstof en voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Het is de kracht die het bloed door onze bloedvaten stuurt terwijl het door het hele lichaam reist om je organen te ondersteunen.

Hoge bloeddruk treedt op als de aderen smaller worden waardoor het hart harder bloed moet pompen. De gevolgen van hypertensie kunnen variëren van hartfalen en beroertes tot hartaanvallen.

Als artsen de oorzaak niet kunnen achterhalen, neemt het risico op een hartaanval of beroerte toe met 60%.

Hoge bloeddruk, een “stille moordenaar”

Hoge bloeddruk geeft geen symptomen, wat verklaart waarom het in de meeste gevallen onopgemerkt blijft. Meestal beginnen we het pas op te merken als het al een ernstig gezondheidsprobleem is.

31% van de wereldbevolking heeft een hoge bloeddruk. Heel veel mensen weten niet eens dat ze hier last van hebben.

Er is een genetische aanleg voor deze aandoening. Recente studies hebben aangetoond dat bepaalde genetische modificaties de rol van de nieren dwarsbomen in het verwerken van zout en andere mutaties.

Hoge bloeddruk zou echter ook door een andere reden kunnen ontstaan. In ieder geval is het belangrijk om een sedentaire levensstijl te vermijden en op je voedingsgewoonten te letten.

5 redenen waarom je een hoge bloeddruk zou kunnen hebben

Elk geval van hypertensie is anders. Er zijn echter bekende risicofactoren die tot deze aandoening kunnen leiden. De meeste van hen zijn gekoppeld aan je dagelijkse gewoonten.

1. Overgewicht hebben

Hoge bloeddruk door overgewicht

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met overgewicht of obesitas een hogere bloeddruk hebben. Als gevolg daarvan moet het hart nog harder werken.

Afvallen vermindert de druk waardoor ook het cardiovasculaire risico wordt verlaagd.

2. Ongezonde levensstijl

Overmatig alcoholgebruik, roken, te veel zout innemen en gebrek aan lichaamsbeweging zijn allemaal risicofactoren voor hoge bloeddruk.

De diepgewortelde sedentaire levensstijl van onze cultuur speelt een belangrijke rol in de toenemende gevallen van hypertensie bij volwassenen en jongeren.

  • Probeer elke dag te bewegen. Je kunt beginnen om elke dag wandelingen van 30 minuten te maken en meer cardio-oefeningen toevoegen aan je routine.
  • Volg een uitgebalanceerd dieet. Door fruit en groenten, vetarme voedingsmiddelen en volkoren granen te kiezen kun je een positieve invloed op je gezondheid hebben.
  • Beheer je stress en emoties. Door klinische studies heeft men geconcludeerd dat boosheid, vijandigheid, stress en andere sterke, onverwerkte emoties en gevoelens bijdragen aan het verhogen van de bloeddruk.

3. Klinische oorzaken

Hoge bloeddruk door klinische oorzaken

Hoge bloeddruk zou ook een link kunnen hebben met chronische nieraandoeningen, problemen met de schildklier, diabetes en slaapapneu.

Bepaalde onderzoeken hebben aangetoond dat 10% van de patiënten lijdt aan secundaire hypertensie. Met andere woorden, de hoge bloeddruk kan het gevolg zijn van een ander klinisch probleem.

We raden je ook aan om te lezen: Diabetes en hoge bloeddruk: wat mag je eten?

4. Medicatie

Sommige medicijnen die zowel astma behandelen als hormonen beïnvloeden, zoals de anticonceptiepil, kunnen de bloeddruk verhogen. Ook op de lijst staan ​​bepaalde niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen, antidepressiva en pijnstillers.

Deze medicijnen kunnen de bloeddruk beïnvloeden omdat ze de natrium- en vochtbalans in het lichaam veranderen. Als gevolg daarvan krimpen de bloedvaten en dat resulteert in hypertensie.

5. Leeftijd

Hoge bloeddruk door ouderdom

Mensen ouder dan 40 jaar hebben een hogere kans op een verhoogde bloeddruk. Naarmate we ouder worden, verzwakken onze bloedvaten en verliezen ze hun elasticiteit.

Slagaderen veranderen en verharden naarmate de jaren verstrijken, waardoor het hart harder moet werken. Net als bij alle andere overbelaste spieren neemt het hart toe in omvang om de extra last te kunnen verwerken. Naarmate het groter wordt, heeft het hart meer bloed en zuurstof nodig. Het zal echter niet altijd in staat zijn om de bloedsomloop voldoende te kunnen ondersteunen.

Juist daarom is het essentieel om je dagelijkse gewoonten onder controle te houden als je jarenlang plezier wilt hebben van je gezondheid.

  • Vermijd verpakt voedsel naast overmatig zoutverbruik.
  • Drink minder alcohol en probeer het roken elke dag meer te beperken.

Door je levensstijl aan te passen en de medicijnen te nemen die je arts heeft voorgeschreven kun je je bloeddruk onder controle houden en de bijwerkingen verminderen.

Onthoud dat je je door een hoge bloeddruk misschien niet bijzonder ziek hoeft te voelen, maar hoge bloeddruk zou net zo serieus moet worden behandeld als het in werkelijkheid is.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wu CY, Hu HY, Chou YJ, Huang N, Chou YC, Li CP. High Blood Pressure and All-Cause and Cardiovascular Disease Mortalities in Community-Dwelling Older Adults. Medicine (Baltimore). 2015;94(47):e2160. doi:10.1097/MD.0000000000002160
  • National Institute on Aging. (n.d.). High Blood Pressure. Retrieved on May 19, 2020 from https://www.nia.nih.gov/health/high-blood-pressure
  • Jiang SZ, Lu W, Zong XF, Ruan HY, Liu Y. Obesity and hypertension. Exp Ther Med. 2016;12(4):2395‐2399. doi:10.3892/etm.2016.3667
  • Kulkarni, S., O’Farrell, I., Erasi, M., & Kochar, M. S. (1998, December). Stress and hypertension. Wisconsin Medical Journal. https://doi.org/10.1177/003693307301800413
  • Elliott WJ. Drug interactions and drugs that affect blood pressure. J Clin Hypertens (Greenwich). 2006;8(10):731‐737. doi:10.1111/j.1524-6175.2006.05939.x
  • National High Blood Pressure Education Program. The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure. Bethesda (MD): National Heart, Lung, and Blood Institute (US); 2004 Aug. Drugs and Other Agents Affecting Blood Pressure. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9635/
  • Mukamal KJ. The effects of smoking and drinking on cardiovascular disease and risk factors. Alcohol Res Health. 2006;29(3):199‐202.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.