5 redenen om je kind geen chocolademilkshakes te geven

Kant en klare chocolade milkshakes kunnen effect hebben op de gezondheid van je kind. Om te voorkomen dat je je kinderen potentieel ongezonde ingrediënten geeft, kun je het beste dit soort shakes en drankjes zelf maken. Hierbij kun je dan yoghurt en natuurlijke producten gebruiken.
5 redenen om je kind geen chocolademilkshakes te geven

Laatste update: 01 maart, 2019

Je wordt misschien een beetje moe van dit soort nieuwsberichten. Van tijd tot tijd wordt er gewaarschuwd voor de gevaren van bepaalde voedingsmiddelen, maar als deze waarschuwingen gelden voor zaken die de gezondheid van je kinderen beïnvloeden, wordt het toch een beetje relevanter. Vandaag willen we de klassieke chocolademilkshakes bespreken.

Ieder kind houdt wel van chocolademilkshakes. Ze zijn meestal de/het favoriete snack of toetje als ze uit school thuiskomen. Als ouder heb je ongetwijfeld gelezen over de voedingswaarde en de ingrediënten die in de pakjes chocolademelk zitten die je elke dag in hun lunchtrommeltje doet.

Alles lijkt misschien positief, maar je weet dat er ook conserveringsmiddelen in zitten. Deze producten zorgen ervoor dat het voedsel hetzelfde uiterlijk houdt en dat de textuur hetzelfde blijft.

Maar is er ook nog iets wat je nog niet verteld is? Dat gaan we je vandaag in dit artikel uitleggen.

1. Carrageen, iets dat niet aangeraden wordt voor kinderen in voedingsmiddelen

Als je nog nooit gehoord hebt van carrageen, willen we je laten weten dat het een natuurlijk product is. Het wordt gemaakt van verschillende soorten algen. Algen in een melkproduct? Ja, dat klopt. Hoewel het een natuurlijk product is, moet je weten dat de Wereldgezondheidsraad dit product afraadt om aan kinderen te geven.

Carrageen:

  • Verandert hun darmflora
  • Veroorzaakt slechte vertering
  • Veroorzaakt gasvorming
  • Leidt tot diarree

Je zult je misschien afvragen wat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor kinderen is, om deze ongewenste effecten te voorkomen. Op dit moment is er nog geen overeenstemming tussen de verschillende gezondheidsorganisaties.

2. Chocolademilkshakes bevatten caseïne

Kinderen drinken chocalademelk

Dit wist je zonder twijfel al. Chocolademilkshakes zijn nog steeds melkproducten en dus rijk aan caseïne. Dit is een melkeiwit.

De effecten van dit eiwit op het lichaam variëren van persoon tot persoon, maar bij kinderen zijn de volgende effecten geobserveerd:

  • Irriteren de darm
  • Beïnvloeden het immuunsysteem
  • Veroorzaken allergieën
  • Leiden tot eczeem of bronchitis, wat beïnvloed wordt door een allergie voor dit zuivelproduct.

Niet alle kinderen zullen dit soort allergieën of reacties krijgen, maar het is een feit dat je moet overwegen om ten minste hun consumptie te reguleren.

3. Chocolademilkshakes bevatten te veel suiker

Je zult niet verbaasd zijn om te lezen dat chocolademilkshakes suiker bevatten. Maar wist je dat een portie van 200 ml bijna 30 gram suiker bevat?

Deze hoeveelheid is echt veel te hoog. En dat is nog veel erger als je kinderen dit regelmatig drinken.

  • Suiker veroorzaakt insulineresistentie, dus je loopt het risico dat je kinderen het metabool syndroom en diabetes ontwikkelen.
  • Suiker verhoogt de concentratie van gal in de ontlasting en bacteriële enzymen in de dikke darm.
  • Chocolademilkshakes bevatten maissiroop. Dit is een rijke soort zoetstof. Dit bestanddeel kan op de lange termijn leverschade veroorzaken.
  • Je loopt het risico dat je kinderen obesitas ontwikkelen.

4. Chocolademilkshakes helpen je kinderen niet om sterke botten te ontwikkelen

Twee chocolademilkshakes

Het is bovendien gebruikelijk dat zuivelproducenten die dit soort producten produceren hun voordelen opnoemen om het product te verkopen. Daarom claimen ze dingen zoals: “Het bevordert de botgroei” of “De botten van je kinderen zullen sterker worden.”

  • Dit soort informatie moet met voorzichtigheid en ook met enige scepsis bekeken worden. De calcium in dit soort drankjes wordt niet makkelijk opgenomen. Sterker nog, het gaat meestal verloren.
  • Amy Lanou, directeur van het Nutrition Center for the Committee of Physicians for Responsible Medicine, wijst daarom op het volgende: de landen met de hoogste aantallen mensen met osteoporose zijn die landen waar mensen het meeste verpakte melk, of dit soort shakes, drinken.
  • Chocolademilkshakes zijn dus geen goede bron van calcium. Gewone yoghurt of zelfs calcium uit plantaardige bronnen zijn een betere optie.

5. Chocolademilkshakes smaken soms niet eens naar chocolade

De smaak is volledig kunstmatig. Het is een feit dat producten vaak chemicaliën en andere aromatische elementen die op chocolade lijken gebruiken, maar er zit geen echte chocolade in. Dit gebeurt ook met andere smaken, zoals aardbeien en vanille.

Het is heel gewoon dat dit soort drankjes substanties bevatten zoals gehydrolyseerde plantaardige eiwitten en natriumglutamaat. Een ander feit is nog verontrustender: voedselproducenten onthullen vaak de ingrediënten niet die ze gebruiken om deze smaken te maken.

Het zijn vertrouwelijke recepten, zodat ze de strijd aan kunnen met andere merken. Dat gebeurt bij voorbeeld ook bij Coca Cola.

Er zijn gezondere opties dan chocolademilkshakes

Een gezondere optie: smoothies
  • Je hoeft je zuivelproducten niet op te geven, maar het is het waard om de gezonde varianten te drinken. De varianten waarvan je weet dat ze meer calcium bevatten en die voor de gezondheid van je kinderen en hun darmflora zorgen. Je kunt een smoothie maken van gewone yoghurt met wat cacaopoeder en een beetje havermout. Ze zullen ervan smullen.
  • Je kunt ook plantaardige melksoorten gebruiken als geschikt alternatief.
  • Een ander idee is om thuis natuurlijke sappen te bereiden.

Tot besluit willen we benadrukken dat het af en toe drinken  van een chocolademilkshake geen risico’s met zich meebrengt. Het gevaar ontstaat als het drinken van deze drankjes de dagelijkse gewoonte wordt van je kinderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Shang Q., Jiang H., Cai C., Hao J., et al., Gut microbiota fermentation of marine polysaccharides and its effects on intestinal ecology: an overview. Carbohydr Polym, 2018. 179: 173-185.
  • Klingbeil E., La Serre CB., Microbiota modulation by eating patterns and diet composition: impact on food intake. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol, 2018. 315: 1254-1260.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.