5 producten die je kinderen niet bij het ontbijt moet geven

We eten vaak zuivelproducten bij het ontbijt. Maar eigenlijk is een half uur na het ontbijt het beste moment om deze voeding te eten. Dit geldt vooral voor kinderen.
5 producten die je kinderen niet bij het ontbijt moet geven
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Daarom moet je het met zorg maken, vooral voor je kinderen. Sommige voedingsmiddelen kan je dus beter niet bij het ontbijt geven  als je wil dat je kinderen sterk en gezond opgroeien.

Om een goed ontbijt te maken moet je met twee aspecten rekening houden: honger en een verzadigd gevoel. Als het over kinderen gaat, dan moet je hier zelfs nog meer op letten.

In dit artikel geven we je een overzicht van een aantal voedingsmiddelen die je beter niet bij het ontbijt kunt geven aan je kinderen. Er staan je een paar verrassingen te wachten…

5 producten die je kinderen niet bij het ontbijt moet geven

1. Vers vruchtensap

Producten die je kinderen niet bij het ontbijt moet geven

Als je te veel vruchtensap drinkt kan het irritatie veroorzaken van de slijmvliezen in je maag. Ze kunnen ook zorgen voor een overmatige productie van zoutzuur.

Dit soort dranken bevatten ook een grote hoeveelheid psoralenen en furocoumarinen. Deze bestanddelen maken de huid gevoeliger voor zonnestralen.

Het is dus een van de producten die je kinderen niet bij het ontbijt moet geven. Het beste alternatief voor vruchtensap is een goede thee.

2. Gesuikerde ontbijtgranen

Jong en oud houden van gesuikerde ontbijtgranen. Maar ze zijn niet direct de meest gezonde keuze om als ontbijt te eten.

Deze producten bevatten veel te veel suiker. In honderd gram van deze granen zitten niet minder dan driehonderddrieënzestig calorieën. Je kan dit dus beter niet bij het ontbijt geven.

Een alternatief zijn ongezoete ontbijtgranen met vezels. Want deze zijn gezond en geven je voedingsstoffen die je niet uit gesuikerde ontbijtgranen haalt.

Vergeet niet dat deze laatste vol lege calorieën zitten. Jij en je kinderen zullen na het eten ervan snel opnieuw honger hebben.

3. Vers fruit en groenten

Deze voedingsmiddelen zijn uiteraard erg gezond. Alleen raden we aan om ze niet bij het ontbijt te eten.

Want je moet er rekening mee houden dat ze een aantal zuren bevatten die op een nuchtere maag een vervelemd gevoel kunnen geven. Tomaten bijvoorbeeld bevatten veel pectine en looizuur. Die bestanddelen kunnen maagzweren veroorzaken.

Het perfecte alternatief (en het klinkt misschien wat vreemd) is groentesoep. Dat komt omdat deze soep geen gasvorming of maagzuur veroorzaakt gedurende de dag.

4. Zuivelproducten

Producten die je kinderen niet bij het ontbijt moet geven zuivelproducten

Zuivel eten of drinken bij het ontbijt is een wijdverspreide gewoonte. Maar de waarheid is dat je dit beter niet bij het ontbijt kunt nemen. Dat is niet het beste tijdstip van de dag is om dit soort voeding te eten.

Zuivelproducten zijn niet giftig voor kinderen. Maar wanneer je kinderen ze bij het ontbijt eten of drinken zal je merken dat hun eigenschappen niet echt effect hebben.

  • Dit is belangrijk om weten: als je zuivel op een nuchtere maag eet of drinkt, dan komen de melkzuurbacteriën (lactobacillus en bifidbacteriën) terecht in een zurige omgeving. Het gevolg is dat ze in je maag sterven voordat ze je darmen bereiken.

De beste manier is dus om ze een half uur na het ontbijt te eten of te drinken.

  • We stellen je wel een goed alternatief voor om je ontbijt compleet te maken: drink een goede soort bosbessensap.

Dit sap bevat de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine C, A, E en K. Bovendien verschaft het je ook de dagelijks nodige hoeveelheid B-complex-vitaminen. En daarbovenop is het ook nog eens een geweldige bron van micro-elementen. Voorbeelden hiervan zijn kalium, fosfor en calcium.

5. Producten die veel koolhydraten bevatten

Voedingsmiddelen die veel snelwerkende koolhydraten bevatten kun je beter niet bij het ontbijt eten. Je vindt dit soort koolhydraten onder andere in brood. Het probleem is dat ze je bloedsuiker beïnvloeden. Het gevolg is dat je alvleesklier harder gaat werken en meer insuline aanmaakt.

Het resultaat hiervan en van een mogelijk teveel aan insuline is dat je meer vet zal opstapelen. Dit gebeurt ook bij kinderen.

We hebben ook nog wat belangrijke informatie omtrent gebakken voedingswaren die moet rijzen, vooral warme broodjes. Bijna onmiddellijk nadat je deze broodjes gegeten hebt, beginnen ze een effect op je darmen te hebben. Want ze zullen zorgen voor een overmatige productie van gas.

Nog enkele aanbevelingen

Aanbevelingen voor producten die je kinderen niet bij het ontbijt moet geven

Waarschijnlijk wil je je kinderen thuis een ontbijt geven. Hou dan met een aantal dingen rekening. Het is vooral belangrijk dat je een evenwicht zoekt.

Dat is een eerste aandachtspunt. Maar denk ook na over welke andere voeding ze gedurende de rest van de dag zullen eten. Wat gaan ze nog op school eten en wat staat er op het menu als ze weer thuis zijn?

Met dit overzicht kan je er voor zorgen dat hun dieet aan het einde van de dag volledig en zo evenwichtig mogelijk zal zijn.

Het is ook de reden dat steeds meer organisaties die de schoolmaaltijden maken, de hulp inroepen van voedingsdeskundigen. Dat is dus helemaal geen raar idee.

Tegelijkertijd houden ze rekening met voorstellen voor avondmaaltijden, ontbijten en tussendoortjes.

Je kan die voorstellen zelf ook bekijken als je op een dag geen inspiratie hebt. Maar evenwicht blijft steeds de sleutel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    1. Whitehead A, Beck EJ, Tosh S, Wolever TM. Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan: A meta-analysis of randomized controlled trials1. Am J Clin Nutr [Internet]. 2014 Dec 1 [cited 2018 Dec 30];100(6):1413–21. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25411276
    2. Braaten JT, Wood PJ, Scott FW, Wolynetz MS, Lowe MK, Bradley-White P, et al. Oat beta-glucan reduces blood cholesterol concentration in hypercholesterolemic subjects. Eur J Clin Nutr [Internet]. 1994 Jul [cited 2018 Dec 30];48(7):465–74. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7956987
    3. Kobayashi F, Ogata H, Omi N, Nagasaka S, Yamaguchi S, Hibi M, et al. Effect of breakfast skipping on diurnal variation of energy metabolism and blood glucose. Obes Res Clin Pract [Internet]. 2014 May [cited 2018 Dec 30];8(3):e249–57. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24847666

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.