5 manieren waarop je gezicht waarschuwt als je een vitaminedeficiëntie hebt

Wist je dat overmatig haarverlies een gevolg kan zijn van vitaminedeficiëntie? Pas je eetpatroon aan en probeer vers voedsel zoals fruit en groente er in op te namen om dit probleem op te lossen.
5 manieren waarop je gezicht waarschuwt als je een vitaminedeficiëntie hebt

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Een vitaminedeficiëntie in je lichaam kun je zien in je gezicht aan een serie van symptomen die je gemakkelijk kunt herkennen.

Met behulp van een goed en uitgebalanceerd voedingspatroon is het mogelijk om symptomen of problemen te voorkomen.

Als je echter denkt dat je huid een verbetering kan gebruiken, dan is het ‘t beste om je inname van noodzakelijk voedsel te vergroten naar aanleiding van wat je lichaam je vertelt.

Heb je het gevoel dat het niet beter wordt? Vraag dan je huisarts naar andere mogelijk oorzaken van vitaminedeficiëntie.

Als je denkt dat je een gedeelte van je gezicht kunt verbeteren, let dan op deze tekenen. Want je gezicht zou je iets kunnen vertellen over je gezondheid.

1. Vitaminedeficiëntie en een erg bleke huid

Vitaminedeficiëntie en een erg bleke huid

Als je een erg bleke huid hebt, en dat is niet normaal voor je, dan kun je een tekort aan vitamine B12 hebben. Je kan je depressief en moe voelen als je een tekort aan deze vitamine hebt.

Als je een heel laag niveau van deze vitamine hebt dan zorgt het ook voor een opstapeling van aminozuren in het lichaam.

Dit kan schade aan de aderen veroorzaken. Daarnaast kan het het risico vergroten op een blokkade van een bloedvat. Dit kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met problemen met de bloedsomloop en hartproblemen.

Oplossing

Om het niveau van B12 in je lichaam te verhogen moet je meer vlees en zeevruchten in je eetpatroon opnemen.

2. Vitaminedeficiëntie en droog en breekbaar haar

Als je haar hebt dat droog en breekbaar is, of dat last van roos heeft, dan kan het een gevolg zijn van een tekort aan biotine, ook bekend als B7 of B8. Dit tekort ontstaat meestal na het nemen van antibiotica.

Vitamine B7 wordt in on lichaam gemaakt door bacteriën in de darmen. Meestal maakt het voldoende hoeveelheid aan om in de noodzakelijke behoefte te voorzien, maar soms gebeurt dat niet.

Oplossing

Om het niveau van Vitamine B8 te verhogen moet je meer van de volgende producten eten:

 • Vlees
 • Vis
 • Groente
 • Fruit
 • Paddenstoelen
 • Bonen

Als je een dieet aan het volgen bent, moet je daar een tijdje mee stoppen.

Daarnaast kunnen ook omega 3 vetzuren hierbij goed helpen. Dit verhoogt de aanmaak van elastine, wat ervoor zorgt dat haar niet droog wordt en het beter laat glanzen.

Het is een vetzuur dat ook ingrijpt bij het formeren van het netvlies. Hierdoor is het goed voor de gezondheid van je ogen. Het helpt ook bij het goed functioneren van je immuunsysteem.

 • Om te zorgen dat je voldoende hoeveelheden omega 3 binnenkrijgt moet je meer walnoten en vette vis eten.

3. Vitaminedeficiëntie en gezwollen ogen

Vitaminedeficiëntie en gezwollen ogen

Als je ziet dat je ogen gezwollen zijn, meer dan alleen rond de randen, dan kan dat komen door een tekort aan jodium.

Oplossing

Eet meer voedsel dat rijk is aan dit mineraal zoals:

 • Zeevruchten (kreeft, garnalen)
 • Zeewier
 • Zuivelproducten
 • Brood
 • Zout met jodium

4. Vitaminedeficiëntie en bleke lippen

Als je bleke lippen hebt dan kan dat komen door een tekort aan ijzer. Dit probleem is algemeen bekend onder de naam bloedarmoede. Andere symptomen van bloedarmoede zijn het vaak koud hebben en een lage bloeddruk.

Maar het meest voorkomende symptoom van een tekort aan ijzer wat resulteert in bloedarmoede is vermoeidheid. Bloedarmoede steekt zijn kop op als er niet voldoende hemoglobine in het bloed zit.

Hemoglobine is een eiwit dat rijk is aan ijzer en wat te vinden is in rode bloedlichamen. Het vervoert zuurstof door het hele lichaam.

Oplossing

Om je ijzerniveau te verhogen moet je meer rood vlees eten en daarnaast tijdelijk voedsel vermijden dat veel calcium bevat.

Calcium kan de opname van ijzer moeilijker maken en de voordelen verminderen.

5. Vitaminedeficiëntie en bloedend tandvlees

Vitaminedeficientie en bloedend tandvlees

Als je tandvlees vaak bloedt kan dat komen door vitaminedeficiëntie. In dit geval een tekort aan vitamine C in je lichaam. Je moet hier erg voorzichtig mee zijn want het kan resulteren in een verzwakt immuunsysteem.

Het kan ook zorgen voor:

 • Pijn in spieren en botten
 • Problemen met je tanden

Oplossing

 • Onthoud dat vitamine C onder andere zit in citrusfruit en rode peper.
 • Zuivelproducten kunnen ook nuttig zijn omdat ze helpen om zuurgraad te verlagen die slecht voor de mond kan zijn. 

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Huskisson, E., Maggini, S., & Ruf, M. (2007). The role of vitamins and minerals in energy metabolism and well-being. Journal of International Medical Research. https://doi.org/10.1177/147323000703500301
 • Lancaster, C. A., Gold, K. J., Flynn, H. A., Yoo, H., Marcus, S. M., & Davis, M. M. (2010). Risk factors for depressive symptoms during pregnancy: a systematic review. American Journal of Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2009.09.007
 • LeBlanc, J. G., Milani, C., de Giori, G. S., Sesma, F., van Sinderen, D., & Ventura, M. (2013). Bacteria as vitamin suppliers to their host: A gut microbiota perspective. Current Opinion in Biotechnology. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2012.08.005

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.