5 huismiddeltjes tegen vitiligo, probeer ze uit!

Het is zeer belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon. Delen van de huid waar sprake is van pigmentverlies kunnen namelijk snel verbranden, waardoor de aandoening erger wordt.
5 huismiddeltjes tegen vitiligo, probeer ze uit!

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vitiligo is een huidaandoening waarbij de cellen in lichamelijk weefsel hun natuurlijke pigment verliezen. Hierdoor ontstaan er lichte vlekken op het lichaam, vooral op delen als de handen, buik, in de nek of het gezicht. Is er iets tegen vitiligo te doen?

In sommige gevallen kunnen de vlekken zich ook voordoen aan de binnenkant van de mond, in de neusgaten, rond de genitaliën en zelfs op het netvlies.

Hoewel deze aandoening de huid aantast, zou emotionele steun ook deel uit moeten maken van de behandeling. De aandoening heeft meestal namelijk ook invloed op het zelfvertrouwen van de patiënten.

Waardoor wordt vitiligo veroorzaakt?

Tot op heden zijn onderzoekers nog niet in staat geweest te achterhalen wat de exacte oorzaak is van vitiligo. Sommige onderzoekers zijn van mening dat het een immuunstoornis is waarbij het lichaam antilichamen ontwikkelt die het pigment in de huidcellen aanvallen.

Melanocyten, de cellen die ervoor zorgen dat je huid kleur krijgt, worden aangetast of sterven in sommige gevallen gewoon af. Hierdoor ontstaan er op verschillende delen van het lichaam witte vlekken.

Onderzoekers zijn het wel eens dat vitiligo in de meeste gevallen verbonden is aan de genen. Helaas bestaat er voor deze aandoening geen geneesmiddel. De symptomen kunnen echter wel worden behandeld om de leefkwaliteit van de patiënt te verbeteren.

Waardoor wordt vitiligo veroorzaakt

Wat kun je tegen vitiligo doen

Mensen die gediagnosticeerd zijn met vitiligo moeten erg voorzichtig omgaan met hun huid. Deze aandoening zorgt er namelijk voor dat de lichte vlekken gevoeliger zijn.

Bescherming tegen de zon

Het is zeer belangrijk om jezelf te beschermen tegen de schadelijke uv-stralen van de zon, door een goede zonnebrandcrème met hoge factor te gebruiken. Smeer de huid hier goed mee in, minstens een half uur voordat je in de zon gaat.

Je kunt ook hoedjes, een zonnebril en kleding dragen om de huid te beschermen. Over het algemeen is het ook belangrijk om de zon te vermijden tijdens de heetste momenten van de dag. Mensen met vitiligo zullen doorgaans sneller verbranden, waardoor het probleem erger wordt.

Vermijd het laten zetten van tatoeages

Er bestaat een tatoeagetechniek, bekend als micropigmentatie, die gebruikt wordt om de delen van de huid die zijn aangetast door vitiligo te bedekken of op zijn minst minder zichtbaar te maken.

Deze techniek en andere technieken die erop lijken kunnen er echter voor zorgen dat de aandoening nog erger wordt, waardoor er nieuwe vlekken ontstaan.

Natuurlijke middelen tegen vitiligo

Sommige natuurlijke producten leveren goede resultaten om de vordering van vitiligo te vertragen. De effectiviteit van deze producten zal echter verschillen van persoon tot persoon. Daarnaast moeten ze consistent worden aangebracht om überhaupt resultaten te zien.

Papaja

Papaja tegen vitiligo

Helpt papaja tegen vitiligo? Deze vrucht bevat voedingsstoffen die kunnen helpen de melanocyten die melanine, oftewel huidskleur, produceren weer op te wekken. Papaja is daarom een goedkope optie tegen vitiligo die je geregeld op de huid moet aanbrengen om de beste resultaten te behalen.

Wat moet je doen?

 • Snijd eerst een schijfje papaja en prak deze tot moes. Vervolgens breng je de moes aan op de aangedane delen van de huid. Laat de papaja daarna op de huid zitten totdat de moes is opgedroogd. Herhaal dit twee keer achter elkaar voor de beste resultaten.
 • Je kunt de effecten sterker maken door naast de behandeling ook papajasap te drinken.

Rode klei

Klei bevat koper, een element dat de pigmentatie van huidcellen kan herstellen. Daarnaast verbetert het de bloedsomloop en zorgt het ervoor dat je huid er over het algemeen gezonder uitziet.

Wat moet je doen?

 • Meng twee eetlepels rode klei met een beetje gemberextract. Breng de pasta vervolgens aan op de aangedane delen en laat het vijftien minuten zitten.

Kurkuma

Kurkuma tegen vitiligo

Deze specerij kan zeer heilzaam zijn voor de huid, doordat het op natuurlijke wijze de pigmentatie herstelt. Het is dus een uitstekend middel tegen vitiligo.

Ingrediënten

 • 500 g rauwe kurkuma
 • 250 g gember
 • Het sap van vijf citroenen

Wat moet je doen?  

 • Meng alle ingrediënten met elkaar in een glazen pot. Bewaar het mengsel vervolgens in de koelkast en neem voor elke maaltijd twee theelepels in.
 • Nog een optie is om een thee te maken van kurkuma en deze direct op de huid aan te brengen.

Kroos

Kroos, ook wel eendenkroos genoemd, is een kleine plant die je vaak ziet in sloten, kleine rivieren en vijvers. Kroos is een goed middel om het effect van vitiligo te verminderen. Helaas kan het echter moeilijk zijn om kroos te verkrijgen.

Wat moet je doen?

Vermaal de plant tot een pasta en voeg dan een theelepel honing toe. Neem vervolgens twee keer per dag, na de maaltijd, een eetlepel van de pasta in.

Gember

Gember tegen vitiligo

Gember is tegenwoordig zeer populair geworden dankzij de vele geneeskrachtige toepassingsmogelijkheden die de wortel biedt. Dankzij het vermogen om de bloedsomloop te verbeteren kan de wortel ook behulpzaam zijn bij het behandelen van vitiligo.

Ingrediënten

 • 1 verse gember
 • 1 theelepel mosterdolie
 • Een snufje gemalen kurkuma

Wat moet je doen?

Rasp de gember en meng deze vervolgens met de mosterdolie en de gemalen kurkuma. Breng deze pasta daarna direct aan op de aangedane delen van de huid en laat het twintig minuten zitten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sad.org.ar. (Consulta 2018). CONSENSO SOBRE VITÍLIGO. Online [http://www.sad.org.ar/wp-content/uploads/2016/04/Consenso-vitiligo-2015.pdf].
 • Salinas-Santander, M., Sánchez-Domínguez, C., Cantú-Salinas, C., Ocampo-Garza, J., Cerda-Flores, R., Ortiz-López, R., & Ocampo-Candiani, J. (2014). Vitíligo: Factores asociados con su aparición en pacientes del noreste de México. Dermatologia Revista Mexicana.
 • Díaz, V. del C. G., Domínguez, M. A., Pedrero, M. L. P., Santacruz, F. J., Fonseca, A. A., Casas, P. C., & Arreola, L. del P. T. (2011). Guía de práctica clínica para el tratamiento del vitíligo. Dermatologia Revista Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2013.07.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.