5 eigenschappen van assertieve mensen
Het belangrijkste blijft dat je altijd respect toont voor de rechten van andere mensen wanneer zij iets doen. Wellicht raad je het al: a ssertieve mensen weten ook hoe zij op respectvolle wijze hun gevoelens en emoties moeten uiten. Veel mensen hebben hier juist problemen mee.
In het artikel van vandaag gaan we het hebben over de 5 belangrijkste eigenschappen die assertieve mensen gemeen hebben. Herken jij een of een aantal van deze eigenschappen — of misschien wel allemaal?
1. Assertieve mensen hebben zelfvertrouwen
Sommige mensen verliezen steeds meer zelfvertrouwen naarmate ze ouder worden. Toch kan dit zelfvertrouwen altijd terug gewonnen worden. Dit kost echter veel moeite.
Wanneer je een assertief persoon bent, dan heb je deze strijd al overwonnen. Dat komt doordat je jezelf al erg goed kent en herkent. Daarom hoef je niet bang te zijn om je ware zelf te laten zien.
Onzekere mensen gebruiken altijd een schild om zichzelf te beschermen. Dit veroorzaakt dat ze zichzelf altijd verdedigen en dat ze verschillende mogelijkheden in het leven mislopen. Assertieve mensen weten dat ze zelfvertrouwen moeten hebben om het meeste uit hun leven te kunnen halen.
2. Ze respecteren de meningen van anderen
Assertieve mensen weten hoe zij de meningen van andere mensen moeten respecteren, zelfs als ze het niet eens zijn met deze meningen. Ze weten dat de verschillende standpunten mensen helpen te groeien. Dit dient men altijd te respecteren.
Deze eigenschap zorgt ervoor dat assertieve mensen mensen met andere emoties kunnen valideren. Met andere woorden:
- Assertieve mensen kunnen andere meningen en emoties accepteren.
- Ze zijn bereid hiervan te leren in verschillende omstandigheden.
Het is zo dat iedereen weleens een slechte dag heeft. Daarom zijn acceptatie en begrip erg belangrijk om persoonlijke relaties te verbeteren.
3. Assertieve mensen luisteren actief
Wanneer we het werkwoord “luisteren‘ gebruiken, denk je wellicht dat we het hebben over iets simpels waarvan iedereen weet hoe het moet. De waarheid is echter dat maar weinig mensen weten hoe je echt moet luisten, en dan met name actief luisteren.
Hoe luister je actief?
- Je moet meer doen dan alleen aandacht tonen voor de woorden die uit de mond van de ander komen!
- Eigenlijk moet je ook proberen uit te vinden hoe de persoon zich voelt en welke emoties geuit worden.
- Ook aandacht voor lichaamstaal en toonhoogte vallen hieronder.
Wanneer je dit doet, kun je op een rustige manier elk type conflict voorkomen dat wellicht tussen jou en een andere persoon opdoemt.
Luisteren zal je ontdoen van angst en stress die je misschien ervaart wanneer je in een conflict beland. Daarnaast zal deze eigenschap je ook de mogelijkheid geven om je eigen emoties op een effectieve manier onder controle te houden.
4. Ze kiezen hun vrienden
Dit lijkt misschien een willekeurig punt, maar velen van ons kiezen niet bewust met wie zij vrienden zijn. Daarentegen laten wij andere mensen kiezen of ze ons als vrienden willen.
Assertieve mensen weten dat dit niet de juiste manier is om vrienden te maken. Daarom kiezen zij bewust de mensen die zij naast zich willen hebben.
Dit is ook gelijk de reden waarom assertieve mensen goed zijn in het omgaan met ‘giftige’ mensen die hun leven proberen te vullen met negatieve emoties. Ze weten hoe ze hiermee om moeten gaan en hoe ze kunnen ontsnappen aan de negativiteit van dergelijke mensen.
In het kort:
- Assertieve mensen kiezen hun vrienden bewust.
- Ze nemen geen genoegen met degene die hen kiezen als vrienden als ze deze mensen zelf niet mogen.
Ook interessant:
Wat doe je als je een vriend met een machomentaliteit hebt?
5. Ze accepteren zich zelf onvoorwaardelijk
Een van de beste eigenschappen die assertieve mensen hebben, is dat ze niets geven om wat anderen van hen denken. Hierdoor kunnen ze zichzelf accepteren zoals ze zijn, met al hun gebreken en deugden. Zo groeit hun zelfvertrouwen!
Daarnaast geeft het onvoorwaardelijk accepteren van onszelf ons ook de mogelijkheid om te weten wat onze grenzen zijn, maar dit betekent niet dat we onszelf grenzen opleggen. Daardoor weten a ssertieve mensen hoe ze moeten vechten om hun dromen te bereiken.
Heb jij een aantal van deze eigenschappen? Zoals je wellicht hebt opgemerkt, zijn vele van deze eigenschappen gebaseerd op het overkomen van je angsten. Dat zal ervoor zorgen dat je onder je schild uit kruipt en leert geloven in jezelf.
Onze comfortzone, onze onzekerheden en andere gelijkwaardige dingen kunnen ons belemmeren. Assertieve mensen laten zich hier echter niet door beperken.
Denk jij dat dit type mensen is geboren met dit zelfvertrouwen? Denk je dat zij altijd in zichzelf geloven? Nee; zij bevonden zich juist ooit in jouw positie. Ze werden assertief door veel moeite te steken in het aannemen van een bepaalde houding. Zo zijn zij een beter mens geworden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Caballo, V. E. (1983). ASERTIVIDAD : UN ANÁLISIS TEÓRICO-EMPÍRICO Assertiveness : A theoretical-empirical analysis. Estudios de Psicología. https://doi.org/10.1080/02109395.1983.10821343
- Dris Ahmed, M. (2010). Actividades para desarrollar la asertividad. Revista Digital: Innovación y Experiencias Educativas.
- Llacuna, J., & Pujol, L. (2004). La conducta asertiva como habilidad social. Notas Técnicas de Prevención Instituto Nacional de Seguridad e Higiene En El Trabajo de España. https://doi.org/10.1002/jqs.715